SOLICITARE Deputatul liberal Daniel Olteanu solicită Guvernului să-și asume obligația, la 100 de ani de la Marea Unire, de a salva cele mai sărace comunități din Romȃnia. Concret, Olteanu propune susținerea celor mai sărace 100 de comunități locale, prin intervenția directă a Guvernului, în cadrul unui program național. Comunitățile ar urma să fie selectate anual, pe baza unor criterii precum accesul la servicii de sănătate, ponderea populației aptă de muncă neocupate, ponderea angajaților din totalul populației aptă de muncă sau rata de abandon școlar.
În cadrul unei declarații susținute în Parlament, deputatul liberal vasluian a subliniat că alocările de fonduri pentru cei mai săraci romȃni trebuie să se facă direct și transparent, fără proceduri birocratice greoaie și fără favoritisme politice și regionale. De asemenea, Daniel Olteanu a criticat politica guvernamentală de perpetuare a discrepanțelor regionale, cu alocări uriașe destinate investițiilor în București și în alte zone bogate, susținȃnd că, odată cu sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, Guvernul trebuie să facă dovada că a înțeles ce înseamnă solidaritatea cu toți romȃnii, inclusiv cu cei din regiunile sărace.
„Există în România comunități care nu au nicio șansă. Sunt români fără acces la servicii de bază, fără acces la sănătate și educație, fără acces la apă și canalizare, înconjurați doar de drumuri de pământ și, mai presus de toate acestea, fără speranță. Acești români locuiesc în comunități care nu îndeplinesc acel minim punctaj prin care ar putea beneficia de fonduri europene. Izolarea în care se află îi condamnă și la nivelul Consiliilor Județene sau primăriilor, care direcționează fondurile de dezvoltare locală către comunitățile aflate mai aproape de centrul unității administrativ-teritoriale. Mai mult, din același motiv, nu ajung nici pe lista investițiilor prin PNDL. Sumele pe care le cheltuie statul cu venitul minim garantat în aceste zone sunt absolut infime. Vă propun cȃteva date oficiale꞉ maximum 8 milioane euro, suma care ar putea fi plătită în 2017 în contul venitului minim garantat, în județul Vaslui. 90 milioane euro, subvenții acordate Metrorex de către Ministerul Transporturilor. 800 milioane euro, datoriile RADET către ELCEN, în contul agentului termic consumat de locuitorii municipiului Bucureștiă”, a declarat Daniel Olteanu, care a menționat că, în condițiile în care „întreținuțiiă” bugetului de stat nu sunt românii din regiunile sărace, Guvernul trebuie să-și asume responsabilitatea și pentru aceștia, prin măsuri concrete.
„Sume enorme sunt direcționate, prin subvenții, pentru susținerea regiunilor bogate, ceea ce este șocant pentru vasluieni, noi știind că legenda este cu totul alta. Adevărul bate, însă, legenda, iar Bucureștiul și alte zone dezvoltate au parte nu doar de uriașe alocări pentru investiții, ci și pentru subvenții. În aceste condiții, când este evident că „întreținuțiiă” bugetului de stat nu sunt în primul rând românii din regiunile sărace, consider că în 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, România trebuie să arate că a învățat ce înseamnă solidaritatea, iar solidaritatea nu este doar a săracilor cu bogații.
Voi înainta, în acest sens, o propunere de susținere anuală a celor mai sărace 100 de comunități locale, prin intervenția directă a Guvernului, comunități selectate anual, prin criterii care pleacă de la accesul la servicii de sănătate și până la rata de abandon școlar sau ponderea angajaților în mediul privat, din totalul populației apte de muncă. La 100 de ani de la Marea Unire, România are obligația de a salva și de a readuce la viață, anual, printr-un program național, cele mai sărace comunități locale. Vor fi mereu altele, în fiecare an. Direct și transparent, fără birocrație, fără proceduri stufoase și fără favoritisme politice și regionale, pentru că timpul nu mai are răbdare cu cei mai săraci româniă”, a susținut Daniel Olteanu în plenul Camerei Deputaților.