Fentarea legii , sport local la CJ Vaslui
INCREDIBIL „Fantoma” conductei de apã Negrilesti – Tutova reapare brusc, dupã ce mai multi cititori ne-au semnalat cã sutele de tone de teavã sunt scoase din pãmânt fãrã sã fi avut loc vreo licitatie la CJ Vaslui. Firma care executã lucrarea apartine bulibasei din Bârlad, Radian Brãtianu, care a subcontractat lucrarea de scoatere a tevilor de apã de la coloana Negrilesti-Tutova, de la SC Lucrãri Drumuri si Poduri SA (LDP) Vaslui. Ne-am interesat cum de s-a putut evita licitatia, care în 2015 a fost una cu un scandal monstru la CJ Vaslui, când vreo zece firme de rromi s-au luat practic la bãtaie care si cum sã câstige licitatia. Aceasta s-a amânat. Cum s-a evitat licitatia dupã mai multe tentative de vânzare a sutelor de tone de fier vechi ce zac în pãmânt, între municipiul Bârlad si zona Negrilesti, judetul Galati? Mai precis, este vorba despre 824 de tone de fier vechi, 10 pompe uriase, 32 de vane, peste 2 tone tâmplãrie metalicã si 132.000 de cãrãmizi. CJ Vaslui are o explicatie! Care nu prea tine.
O adevãratã lectie de „ocolire” a legii, adicã a organizãrii unei licitatii în care se vorbeste despre sute de tone de fier vechi, ne-a servit CJ Vaslui, referitor la conducta de apã Negrilesti – Tutova. Fiind vorba despre bani multi, mafia fierului vechi n-a stat deoparte si s-au pus în miscare rotite mai mult sau mai putin legale, astfel cã s-a ajuns la ocolirea licitatiei pentru vânzarea de cãtre CJ Vaslui a sutelor de tone de fier vechi. Sã precizãm mai întâi despre ce este vorba: conducta de aductiune apã brutã din sat Negrilesti, com. Munteni, jud. Galati – Uzina de apã Bârlad a fost construitã în anul 1968 si prezenta un grad avansat de uzurã fizicã si moralã, conform unei situatii de la nivelul CJ Vaslui, „drept pentru care se înregistreazã pierderi la transportul apei de circa 50% din cantitatea transportatã”, fiind scoasã la licitatie în 2015. Implementarea obiectivului de investitii „Reabilitare sistem de alimentare cu apã, a sistemului de canalizare si a statiilor de epurare a apelor uzate din municipiile Vaslui, Bârlad, Husi si orasul Negresti” a dus la „decesul” vechii conducte de alimentare a Bârladului, pentru cã orasul îsi asigurã necesarul de apã brutã din acumulãrile Râpa Albastrã si Cuibul Vulturilor din comuna Ciocani. Lungimea conductei din otel este de 40,2 kilometri si însoteste soseaua E 581, între localitãtile Munteni, jud. Galati, si municipiul Bârlad. Mai multi „colectionari” de fier vechi din Bârlad, dar si din alte pãrti ale tãrii, au pus ochii pe cele aproape 1.000 de tone ale conductei de apã trecutã pe linie moartã. Ajuns presedinte al CJ Vaslui, Dumitru Buzatu a cãutat o firmã din Bucuresti, care a fãcut o evaluare a conductei. Conform evaluãrilor fãcute de firma Valid Intermedia SRL Bucuresti, cei 24 de mii de metri liniari de conductã ar însemna o greutate totalã de 1.724.160 kg, care la un pret de 1 leu/kg însemna o valoare de peste 1,7 miliarde, în 2013, bani care urmau sã ajungã în buzunarele patronului care ar fi prins contractul.
Licitatiile au esuat…
Consiliul Judetean a tinut o licitatie în februarie 2015 pentru vânzarea fierului vechi, dupã mai multe tentative de vânzare a sutelor de tone de fier vechi ce zac în pãmânt, între municipiul Bârlad si zona Negrilesti, judetul Galati. Mai precis, au fost scoase la vânzare 824 de tone de fier vechi, 10 pompe uriase, 32 de vane, peste douã tone tâmplãrie metalicã si 132.000 de cãrãmizi. Vânzarea acestei conducte a tot fost amânatã, desi conducerea CJ Vaslui a cãutat tot felul de variante pentru a obtine un pret atractiv. În 2013, au fost anuntate si caracteristicile tehnice ale investitiei: conductã aductiune apã brutã Negrilesti – Tutova (sat Coroiu), Consiliul Judetean Vaslui, S.C. AQUAVAS S.A. Vaslui, otel Dn 600, lungime 24 km; Amplasament: sat Coroiu, com.Tutova, jud.Vaslui; b) sat Negrilesti, com. Munteni, jud.Galati – Valoarea: 727.070,4 lei; 2. Front captare Negrilesti, Consiliul Judetean Vaslui, S.C. AQUAVAS S.A. Vaslui, Foraje – 25 buc., Amplasament: sat Negrilesti, com. Munteni, jud. Galati. Valoare: 1.440.881,81 lei, pret considerat mult prea mare. Nu s-a fãcut nimic, asa cã licitatia a fost reluatã pe 30 ianuarie, de data aceasta fiind vorba de un pret de începere a licitatiei la kilogramul de fier vechi de 0,86 lei/kg. Zece firme cu nume care de care mai interesante – SC Sumnacuno SRL, SC Rommetal Com SRL, SC Ian Metal Prod SRL etc – s-au înscris la licitatie si s-au prezentat la licitatie. La un moment dat, în cursã au rãmas cinci firme, care au început sã creascã valoarea licitatiei, cu un ban la fiecare pas. S-a ajuns la un maxim de 1,01 lei pe kilogram, moment în care totul a degenerat si nu s-a mai tinut nicio licitatie.
Formula magicã: încredintare directã!
În urmã cu câteva zile am fost înstiintati cã fãrã a fi vreo licitatie, teava despre care tot vorbim aici este scoasã din pãmânt de firma bulibasei din Bârlad, Radian Brãtianu. Toatã lumea stie cã între bulibasa Radian Brãtianu si presedintele CJ Vaslui Dumitru Buzatu este o relatie de strânsã amicitie. Cum se stie cã nu a mai avut loc nicio licitatia, am sunat la CJ Vaslui, la vicepresedintele Ciprian Trifan, care ne-a confirmat cã se executã lucrãrile repective. „Da, se executã, pentru cã licitatiile au esuat si atunci s-a dat lucrarea la SC LDP Vaslui, care probabil a subcontractat unei firme la rândul ei”, ne-a precizat vicepresedintele CJ Vaslui, Ciprian Trifan. Am încercat sã contactãm pe inginerul Adrian Cotigã, directorul SC LDP Vaslui, însã acesta n-a rãspuns la telefon, asa cã am cerut lãmuriri la cel care executã lucrarea: Radian Brãtianu. „Da, asa este, am subcontractat de la LDP Vaslui. Noi – adicã firma mea, ne-am ocupat de scoaterea tuturor avizelor necesare pentru a scoate teava din pãmânt, am avut nevoie si de acceptul proprietarilor de pe terenurile unde era teava îngropatã. Unii au dat acceptul, unii nu, vor bani, asa cã juristii LDP Vaslui vor face actiuni de judecatã pentru a obtine avizul necesar. Pânã acum, toatã teava care am scos-o, este la mine la firmã, în custodie. Mie trebuie sã mi se plãteascã manoperã pentru lucrare si va veni o comisie care va evalua situatia si cred cã, în loc de bani, mi se va da teavã. Dar pânã când se va decide cum vom face, mai este. Deocamdatã lucrarea este întreruptã pentru a obtine avizele necesare de scoatere a tevii de sub terenurile proprietarilor.”, ne-a spus Radian Brãtianu. Asteptãm niste explicatii si de la CJ Vaslui, pentru cã nu dãm noi verdicte, dar totusi, evitarea licitatiei legale, printr-un subterfugiu care nu se stie cât de legal este, miroase a … coruptie. Indiferent cã este fãcutã din „patriotism local”, gen sã rãmânã banii în judet la noi, tot ilegal se pare cã este!