ACCES LA TRATAMENT… Cunoscutã drept „boala sãracului”, tuberculoza continuã sã facã ravagii în judetul Vaslui. În primele nouã luni ale acestui an, în evidentele Directiei de Sãnãtate Publicã au fost înregistrate 240 de cazuri noi, cu 36 mai multe fatã de aceeasi perioadã a anului trecut. Numãrul celor care suferã de aceastã boalã rãmâne unul extrem de ridicat, situând judetul nostru printre cele fruntase, cu cei mai multi bolnavi de tuberculozã. Ministerul Sãnãtãtii le sare în ajutor acestora si le va înlesni accesul la tratament, astfel cã în anul 2018 bugetul Programului National de Prevenire, Supraveghere si Control al Tuberculozei se va dubla.
Potrivit statisticilor întocmite de Directia de Sãnãtate Publicã (DSP) Vaslui, în primele nouã luni ale acestui an au fost înregistrate 240 de cazuri noi, cu 14,5% mai multe fatã de aceeasi perioadã a anului trecut. În total, în acest moment, sunt luati în evidentã 265 de vasluieni care suferã de asa-zisa boalã a sãrãciei. Dintre acestia, douã treimi, adicã 199 cazuri sunt din mediul rural, acolo unde cei mai multi dintre oameni îsi duc traiul de pe o zi pe alta. Mai mult, au fost înregistrate si 14 cazuri noi în rândul copiilor cu vârsta de pânã la 15 ani.
Statul va acoperi integral tratamentul
Începând de anul viitor, vasluienii cu tuberculozã (TBC) vor beneficia de tratament prin Programul National de Prevenire, Supraveghere si Control al Tuberculozei, Ministerul Sãnãtãtii dublând fondurile necesare derulãrii acestui program, de la 20 la 41 de milioane de lei. Scopul este acela de a asigura un acces mai facil la diagnostic si tratament corect pentru toti pacientii afectati de tuberculozã, inclusiv tuberculozã multidrog rezistentã (MDR/XDR). Trebuie mentionat cã, la acest moment, sunt disponibile, în lista de medicamente compensate 100% care se acordã bolnavilor inclusi în Programul National, un numãr de 21 denumiri comune internationale (DCI), utilizate în tratamentul bolnavilor cu TB BK sensibilã sau multidrog – rezistentã. Pânã la finalul acestui an, Ministerul Sãnãtãtii va elabora o Hotãrâre de Guvern, prin care un numãr de 9 DCI-uri necesare în tratamentul tuberculozei, asigurate pânã acum prin finanțare externã, vor fi introduse în lista de medicamente compensate si gratuite.