spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Papucii Sf. Gherasim si ai Sf. Efrem adusi la biserica din Vaduri, unde a fost sfintit clopotul cel nou (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

MODESTIE SI CREDINTÃ PS Ignatie, Episcopul Husilor, a sfintit ieri, în comuna Iana, clopotul cel nou al bisericii din satul Vaduri. Biserica este reconstruitã în totalitate de fiul satului Vaduri, Gheorghe Grãdinaru, administratorul Florãriilor „Trandafirul” din Bârlad, care este si membru în Adunarea Eparhialã a Episcopiei Husilor. Odatã cu sfintirea clopotului, fabricat la o mânãstire din Grecia, în insula Kefalonia, au fost adusi la biserica din Vaduri si papucii Sf. Gherasim din Kefalonia si a Sf. Efrem cel nou din Nea Makri, ceea ce i-a umplut de mândrie pe locuitorii comunei Iana, prezenti în numãr mare la slujba de sfintire tinutã de PS Ignatie. Acesta a fost primit cu pâine si sare de Gheorghe Grãdinaru, ctitorul bisericii, iar oamenii au rãmas uimiti de faptul cã PS Ignatie a mers printre ei si i-a binecuvântat. „Asa da” au spus ei, simtind din nou cãldura credintei în sufletele lor.

Comuna Iana a fost, ieri, în sãrbãtoare, pentru cã în satul Vaduri, la biserica ce se reconstruieste acum, au sosit clopotul cel nou fabricat în Grecia si douã relicve scumpe pentru credinciosi: papucii Sf. Gherasim din Kefalonia si a Sf. Efrem cel nou din Nea Makri, Grecia. Toate acestea au fost aduse de ctitorul bisericii din Vaduri, Gheorghe Grãdinaru, fiu al satului, care administreazã Florãriile „Trandafirul” din Bârlad. Un adevãrat credincios, care n-a uitat sã întoarcã mult bine înapoi cãtre comunitatea din care a plecat în viatã. Alãturi de Gheorghe Grãdinaru si frumoasa sa familie, au fost primarul comunei Iana, Ionut Totolici, primarul comuna Puiesti, Costel Moraru, primarul municipiului Bârlad, Dumitru Boros, presedintele CARP Bârlad, Nicolae Mihai, precum si sute de oameni din comuna Iana si cele din jur. La eveniment au fost prezenti si 25 de preoti din Protoieria Bârlad, în frunte cu protopopul de Bârlad, pr. Vasile Lãiu. Clopotul cel nou, fabricat la o mânãstire în Grecia, a fost împodobit cu multe flori si asezat pe o platformã, care astepta la DJ 243 B. De acolo a avut loc o procesiune religioasã, având în fatã papucii Sf. Gherasim si a Sf. Efrem cel Nou, clopotul, preotii si sãtenii. Procesiunea s-a desfãsurat pe aproape 600 de m pânã la biserica din Vaduri, o bisericã micutã care este în renovare. Aici a fost asezat clopotul cel nou, în pridvorul bisericii, apoi preotii au cântat Acatistul Sf. Efron cel Nou.

PS Ignatie, Episcopul Husilor, a fost sufletul evenimentului religios

La orele 13.00 a sosit si PS Ignatie, Episcopul Husilor, într-o masinã, împreunã cu diaconul sãu si secretarul Protoieriei Bârlad. De la coborârea din masinã, PS Ignatie n-a ratat un copil, luându-i lângã el, vorbind si binecuvântând fiecare om, fie el simplu, jandarm, politist sau primar. S-a aplecat asupra bãtrânilor si a copiilor, apoi a spus cu modestie „Sunt fericit cã pot sã vin în mijlocul vostru”. Episcopul Ignatie a fost primit cu pâine si sare de membrii familiei Grãdinaru, cei care au depus toate eforturile pentru biserica din Vaduri, adevãrati ctitori si credinciosi. A urmat apoi sfintirea clopotului si o frumoasã slujbã religioasã, tinutã de PS Ignatie si cei 25 de preoti care au fost alãturi de Gheorghe Grãdinaru si familia sa, de primarul din Iana, Ionut Totolici si de credinciosii din comuna Vaduri, care iatã, vor avea în curând o bisericã ce le va face cinste: cu clopot din Grecia si relicve religioase a doi sfinti puternici care vin din Grecia si apartin Bisericii Ortodoxe.

Cine sunt cei doi sfinti ai cãror papuci se aflã la Vaduri?

Sfântul Gherasim s-a învrednicit de la Dumnezeu de multe daruri, ajungând vestit pentru vindecãrile trupesti si sufletesti pe care le savârsea si mai ales pentru puterea de a alunga duhurile necurate. Sfântul Gherasim, cunoscându-si dinainte sfârsitul vietii pamântesti, s-a mutat la Domnul pe 15 august 1579. Dupã moartea sa, trupul a fost de douã ori înhumat si deshumat intact, ceea ce a si condus la canonizarea oficialã din partea Bisericii. În ziua de 20 octombrie 1581, odatã cu deschiderea mormântului sãu, sfintele sale moaste si vesmintele erau întregi, iar mormântul rãspândea bunã mireasmã. Moastele Sfântului Gherasim se gãsesc într-o raclã din sticlã si argint, în mânãstire, fiind plasatã lângã mormântul sfântului, în Kefalonia, Grecia.

Sfântul Mucenic Efrem cel Nou s-a nãscut de Ziua Crucii a anului 1384, intrând la o vârstã fragedã în mãnãstire, de dragul Domnului Hristos si al Maicii Domnului. Mãnãstirea în care a intrat ca vietuitor era închinatã Maicii Domnului. În luna septembrie 1425 turcii otomani au cotropit mãnãstirea, ucigând multi monahi, iar pe Efrem l-au luat prizonier. Dupã ce l-au torturat multe luni, în data de 5 mai 1426, Sfântul Efrem a murit. Moastele Sfântului Efrem cel Nou se aflã acum la mãnãstirea de maici Nea Makri din Attica, Grecia (Nord-Estul Atenei). Mãnãstirea este închinatã Maicii Domnului, având hramul Buna Vestire, dar acum este cunoscutã si ca mãnãstirea Sfântului Efrem. Cinstitele moaste sunt întregi si emanã un miros bineplãcut. Sfântul Efrem cel Nou este prãznuit atât în ziua mutãrii sale la Domnul, pe 5 mai, cât si în ziua aflãrii cinstitelor sale moaste, pe 3 ianuarie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.