spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Salvati Copiii Vaslui a lansat Campania “Opriti Bullying-ul sau Desfiintati recreatiile!”

- Advertisement -

CONFERINTÃ…La Centrul Scolar de Resurse si Asistentã Educationalã Vaslui, Organizatia Salvati Copiii Filiala Vaslui a lansat Campania Nationalã “Opriti Bullying-ul sau Desfiintati recreatiile!”. Excluderea din grup, izolarea socialã, amenintarea cu violenta fizicã si/sau umilirea, violenta fizicã si distrugerea bunurilor personale, interdictia de a vorbi/interactiona cu un alt coleg, rãspândirea de zvonuri cu caracter denigrator – toate acestea sunt comportamente specifice de bullying cu care copiii se întâlnesc frecvent în mediul scolar. Organizatia Salvati Copiii trage un semnal de alarmã, pentru ca autoritãtile decidente sã ia mãsuri urgente, care sã redea elevilor recreatia, fãrã sã le fie teamã cã vor fi agresati sau umiliti.

În prezenta celor mai importanti actori din domeniul educational, cadre didactice, pãrinti, elevi, reprezentantii Salvati Copiii Filiala Vaslui au prezentat statistici îngrijorãtoare cu privire la fenomenul de bullying, dar si care sunt obiectivele campaniei proaspãt lansate, metodele de prevenire si combatere a situatiilor de acest gen. La ce se referã, de fapt, titlul acestei campanii? Recreatia reprezintã pentru cei mai multi copii intervalul apropierii, al socializãrii, al relaxãrii dupã o orã grea de curs. Altfel spus, intervalul râsului, zbenguielii si prieteniei. Dar pentru 1 din 4 copii, care e umilit în mod repetat în recreatie, în fata colegilor, evident, pauza se transformã în altceva. Recreatia devine intervalul fricii, al izolãrii si al plânsului. Aceste umilinte, repetate zilnic, pot provoca traume greu de vindecat, iar în cazuri extreme, suicid. De aceea, Salvati Copiii trage acest semnal de alarmã, pentru ca autoritãtile decidente sã ia mãsuri urgente, care sã redea elevilor recreatia, fãrã sã le fie teamã cã vor fi agresati sau umiliti. “Astãzi prezentãm o temã interesantã, parte a ceea ce numim violentã, bullying-ul. Eu sunt convins cã oricare din salã, indiferent de vârstã, a avut parte de asa ceva în viata sa de scolar. Eu chiar îmi amintesc, cã am fost scolar si eu, cã mi se pãrea un fenomen aproape firesc sã pui piedicã colegului, sã-l înghiontesti, sã-l ironizezi. Sigur, era mintea copilului, dar studiul ne aratã cã sunt niste consecinte extrem de nocive asupra psihicului elevului”, a declarat Vasile Mariciuc, vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui, care este si presedinte al Organizatiei Salvati Copiii Filiala Vaslui.

“Este nevoie de mai multã comunicare si mai multã afectiune”

“Violenta în scoalã este prezentã, este adevãrat. Noi spunem cã, în ultimii ani, am reusit sã diminuãm acest fenomen. Este o temã de dezbatere în cadrul sedintelor noastre de lucru, de analizã, dar si în unitãtile scolare în fiecare zi. Eu cred cã dirigintele, învãtãtorul, profesorul de serviciu si directorii au un rol foarte important în a combate acest fenomen. În copilãria noastrã am avut parte de asemenea episoade. Ce s-a întâmplat între generatii, o stim cu totii. Dacã acest fenomen, când eram noi copii, avea o anumitã limitã – usoare ironii, usoare violente – cred cã evolutia societãtii într-un anume sens a condus la lucruri care pot fi foarte grave si deja am avut asemenea cazuri. Copiii, asa cum e întreaga societate, au luat si ce este mai rãu din tot ceea ce vãd. Exemple negative si forme de violentã vedem peste tot, inclusiv în media, la televizor. Nu existã buletin de stiri care sã nu prezinte exemple de violentã gravã, mai ales în rândul copiilor. Este foarte trist sã stim cã unii dintre ei se umilesc, sunt violenti unii cu altii, nu mai sunt atât de legati unii cu altii, si mã refer la prietenii. Acestea sunt lucruri care trebuie sã ne preocupe foarte mult. (…) Ar trebui sã petrecem mai mult timp cu copiii, începând din familie. Noi, profesorii, ar trebui sã ne facem timp sã petrecem mai mult timp cu copiii în pauze. Nu desfiintãm recreatiile, din contra, ar trebui sã mãrim recreatiile si timpul acesta sã-l folosim pentru a împãrtãsi lucruri bune, frumoase, sã vorbim despre teme, despre ce am fãcut acasã sau în vacantã. Eu cred cã este nevoie de mai multã comunicare si mai multã afectiune”, a spus Gabriela Plãcintã, inspector scolar general.

Ce urmãreste Campania Nationalã lansatã de Salvati Copiii

“Opriti Bullyng-ul sau Desfiintati recreatiile!”, campanie derulatã de Salvati Copiii în perioada noiembrie – decembrie 2017, urmãreste:
-Constientizarea nivelului crescut de manifestare a comportamentelor de bullying între copii, precum si a consecintelor negative dramatice pe care bullying-ul le are asupra sãnãtãtii si dezvoltãrii armonioase a copiilor.
-Constientizarea nevoii de interventie integratã scoalã – familie, pentru gestionarea corectã si sãnãtoasã a comportamentelor de bullying.
-Cresterea capacitãtii de rãspuns a scolilor în situatii de bullying între elevi.

-Promovarea unor metode pozitive si eficiente de educare socio-emotionalã a copiilor, în spiritul valorilor de tolerantã, respect, protectie si curaj.

-Promovarea de proceduri si politici clare de interventie specificã în situatie de bullying, în colaborare cu Ministerul Educatiei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.