spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Mina Dobzeu, Sfântul Vasluiului, lectie de viatã la 96 de ani!

- Advertisement -

ANIVERSARE… Duminicã, pãrintele Mina Dobzeu va împlini 96 de ani. Aniversarea îl va gãsi în aceeasi chilie modestã de la Mãnãstirea ”Sfintilor Apostoli Petru si Pavel” din Husi, în care si-a petrecut ultimii 48 de ani. Cãmãruta strâmtã si sãrãcãcioasã din curtea Catedralei Episcopale i-a fost mereu de ajuns pentru rugãciune, pentru scrierile sale, dar si pentru a împãrti, în felul sãu, extrem de personal, binecuvântãri si blândete celor care, necãjiti sau dezorientati, au venit mereu sã îi cearã ajutorul.

Azi, spiritul rãzvrãtitului de ieri, care lupta cu un curaj teribil, în 1948, împotriva scoaterii din scoli a învãtãmântului religios si care, câtiva ani mai târziu, îl înfrunta pe însusi Ceausescu, s-a asezat, cuminte, în trupul firav si îmbãtrânit al eroului din “Jurnalul Fericirii”. Au curs râuri de cernealã despre viata lui Mina Dobzeu, cãlugãrul curajos de la Husi, care a pus adesea mai presus de viata sa credinta ortodoxã, dar, totusi, multe au rãmas nespuse si, poate, neexplicate. De curând, IPS Teofan al Moldovei l-a decorat cu “Crucea Moldavã”. A venit apoi si IPS Andrei al Clujului, Maramuresului si Sãlajului si i-a adus distinctia numitã “Crucea Sfântului Iosif Mãrturisitorul”. Din pãcate, recunoasterile acestea atât de înalte au venit într-o vreme în care pãrintele Mina, prea obosit de atâta luptã, nu mai poate spune ce crede cu adevãrat despre pretuirea care vine abia acum, când, asa cum frumos spunea un înalt prelat, “Botezãtorul lui Steinhardt este cu un picior în Rai”.

Fãrã îndoialã, cei care stiu repere din viata pãrintelui Mina Dobzeu, îi admirã curajul fantastic pe care l-a avut, în lupta cu regimurile politice care îndrãzneau sã loveascã în credinta ortodoxã. Pentru ei, cãlugãrul Mina a fost si rãmâne un erou romantic si un apãrãtor al Bisericii. Pentru altii, ale cãror limite morale nu îi lãsau sã înteleagã curajul de a face ce poti pentru a salva credinta crestinã, era doar “un scandalagiu”. Asa îl descria Episcopul Onilã pe bãtrânul Mina, când cineva aducea vorba despre monahul atât de iubit de la Husi. “E un bãtrân nebun. Nu are scoalã si mai spune cã scrie cãrti. Niste prostii. El a fost dus la închisoare nu pentru cã lupta pentru credintã, ci pentru cã fãcea mereu scandal cu autoritãtile. A fost un scandalagiu”, declara, public, fostul Episcop Corneliu. Evident, vorbele acestea nu au reusit sã creeze controverse în jurul pãrintelui Mina Dobzeu, cãci atât de multii fii duhovnicesti îi stiu povestea si i-o privesc cu admiratie, cãci nimic nu ar fi putut umbri aura eroului din “Jurnalul Fericirii”.

Repere biografice

Mina Dobzeu s-a nãscut pe 5 noiembrie 1921, la Grozesti, judetul Lãpusna, Basarabia. Numele sãu de mirean a fost Mihail. Mina Dobzeu l-a botezat pe Nicolae Steinhardt pe 15 martie 1960, în timpul detentiei acestora. A fost unul din cei 7 copii ai pãrintilor sãi: 3 bãieti si 4 fete. La vârsta de 13 ani intrã ca frate de mãnãstire la Mãnãstirea Hâncu, unde rãmâne pânã în 1938. Este trimis apoi la Mãnãstirea Cãldãrusani vreme de 2 ani pentru a face ucenicia în sculpturã bisericeascã. Se întoarce în 1940 acasã si gãseste locul pustiit de ocupatia sovieticã. A luptat pe front la Timisoara si apoi în Ungaria. Este veteran de rãzboi al Armatei Române. Dupã rãzboi urmeazã cursurile Scolii de Cântãreti la Constanta, apoi Seminarul Teologic (5 ani) la Mãnãstirea Neamt si facultatea de Teologie de 4 ani la Bucuresti. În anul 1946 este tuns în monahism la Schitul Brãdicesti, în Episcopia Husilor, fiind hirotonit ierodiacon în 1948. În perioada 1948-1949 este arestat timp de 11 luni pentru proteste împotriva scoaterii învãtãmântului religios din scoalã. În anul 1955 a primit Sfânta Tainã a preotiei. A slujit 5 ani la Mãnãstirea Nicula si în Parohia Jimbor – Cluj, cel mai mult activând ca preot la Schitul Brãdicesti. În 1957 a început sã studieze la Facultatea de Teologie Ortodoxã din Bucuresti, dar în 1959 a fost exmatriculat din anul al II-lea de studii, scos din monahism si condamnat la închisoare pentru atitudinea sa contra Decretului 410/1959, privind desfiintarea mãnãstirilor si reducerea personalului monahal. A fost închis la Galati, Jilava, Gherla si în colonia de muncã din Delta Dunãrii.

Mina Dobzeu l-a convertit la credinta ortodoxã pe marele cãrturar Nicolae Steinhardt

La Jilava s-a întâlnit cu ilustri oameni de culturã ai vremii: Constantin Noica, Nicolae Steinhardt, Dinu Pillat, Alexandru Paleologu, Sergiu Al. George, iar la Gherla cu Alexandru Zub, Alexandru Ivasiuc si Vasile Vasilache, cel din urmã ajuns vicar al Episcopiei Românesti din New York. Aflat la închisoarea Jilava, pe 15 martie 1960, Mina Dobzeu l-a convertit la credinta ortodoxã pe marele cãrturar Nicolae Steinhardt. A iesit din închisoare în 1964. Din anul 1969 a fost chemat sã slujeascã Biserica la Mãnãstirea “Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Husi – Catedrala episcopalã. Între anii 1978-1988 fost staret al Mãnãstirii “Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Husi. Studiile le începuse în anii 1957-1959, au fost continuate ulterior, pãrintele obtinând titlul de licentiat al Facultãtii de Teologie în 1971. În anul 1988 este din nou arestat, timp de 8 luni, pentru “rãzvrãtire” si “uneltire împotriva sigurantei statului”, în fapt pentru protestele sale materializate în 7 scrisori adresate direct lui Nicolae Ceausescu, cu privire la morala poporului român si la ateismul în comunism. Între anii 1996-2002 a îndeplinit functia de consilier cultural-misionar al Episcopiei Husilor. De-a lungul anilor a scris 12 cãrti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.