VALIDARE…. Actualul manager al Spitalului municipal „Dimitrie Castroian” din Husi, medicul Lucia Rotaru, are toate sansele sã mai obtinã un mandat în fruntea institutiei. S-a fãcut public rezultatul selectiei de dosare în vederea participãrii la concursul pentru functia de manager, iar singurul candidat validat este doctorita Rotaru. Contracandidati nu a avut, semn cã ori functia nu prea a fost râvnitã de data aceasta, ori multora li se pare greu de condus o astfel de unitate medicalã.
Medicul Lucia Rotaru este, în mod oficial, singurul candidat care va intra în concurs pentru ocuparea functiei de manager al Spitalului municipal „Dimitrie Castroian” din municipiul Husi. Dosarul sãu a fost validat de comisia de examen, al cãrui presedinte este consilierul local Constantin Bârsan. Surprinzãtor în raport cu patimile pe care le-a stârnit de-a lungul timpului aceastã functie, niciun contracandidat nu s-a arãrat la orizont, de data aceasta. Lucia Rotaru s-a înscris din nou în cursã si sunt toate sansele sã continue ca manager al Spitalului Husi. Azi, conform etapelor examinãrii, urmeazã sã fie publicat proiectul sãu de management, iar pe data de 3 noiembrie, la ora 16,00, urmeazã ca acesta sã fie sustinut în fata comisiei. Rezultatul final, previzibil, spun unii, va fi certificat în data de 8 noiembrie 2017.
Spitalul Husi s-a descurcat mai bine decât cele din Bârlad si Vaslui
Spitalul Husi nu este o unitate medicalã usor de condus, dar, oricum, în ciuda multor probleme cu care s-a confruntat de-a lungul timpului, institutia a reusit sã se descurce întotdeauna mult mai bine decât Spitalele din Bârlad sau Vaslui. Cel mai mare neajuns a fost si este lipsa de medici. Chiar si azi, pe site-ul Spitalului, conducerea anuntã cã angajeazã doi medici specialisti pe specialitatea Medicinã de Urgentã, pentru Compartimentul de Primiri Urgente. Unii specialisti care au venit de la Iasi, în mare parte, fãcând naveta la Husi, s-au trezit anul acesta cã li se imputã de cãtre Curtea de Conturi, banii de navetã, decontati de Spital, sub forma unei facilitãti. Noroc de faptul cã s-a fãcut o contestatie, care a fost admisã într-un final, cãci, altfel, unii medici, dezamãgiti de situatie, si-ar fi dorit sã renunte la activitatea de la Spitalul din municipiul Husi. O altã problemã a fost cea a locuintelor de serviciu. Unii medici au solicitat de-a lungul timpului astfel de spatii, indicând locuintele ANL, recent finalizate la iesirea din oras, spre Bunesti-Averesti. Dar chiar dacã, în principiu, si consilierii locali, si executivul Primãriei au sustinut cã existã disponibilitate, acordarea cu prioritate a acestor apartamente medicilor ar fi fost ilegalã si, implicit, inechitabilã, în raport cu ceilalti huseni care au depus cerere, conform Legii, si în baza unui punctaj, au sperat ani în sir sã primeascã locuintã ANL.
Medicul Rotaru a condus Spitalul din 2003 pânã în prezent
Medicul Lucia Rotaru lucreazã în Spitalul Husi din 1991, când a venit ca medic specialist în Obstetricã-Ginecologie. Din 1999 pânã în 2003 a detinut functia de sef de sectie, iar în februarie 2003 a devenit, prin concurs, director general al Spitalului. Au urmat apoi alte trei concursuri pentru postul de manager al institutiei, în 2006, 2009 si 2014. Luna aceasta, Lucia Rotaru a împlinit 62 de ani, iar unele voci critice au amendat acest aspect, sustinând cã vârsta nu i-ar mai permite încã un mandat de manager. Cei care vor ca Lucia Rotaru sã îsi continue activitatea de conducere a Spitalului Husi însã, sustin cã acest impediment nu ar exista.