spot_img
24.1 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

De la Cantemir la Centenarul Marii Uniri. Arc peste timp.

- Advertisement -

CELEBRARE…În comuna Dimitrie Cantemir, timp de 25 de ani, cu mici întreruperi, s-au desfãsurat anual simpozioane si alte manifestãri cultural artistice, dedicate marelui cãrturar si domnitor, al cãrui nume îl poartã localitatea. Anul acesta simpozionul a avut în vedere, atât evocarea acelui geniu renascentist român, Dimitrie Cantemir, cât si apropierea aniversãrii celui mai important eveniment din istoria României, Unirea de la 1 decembrie 1918. Manifestãrile organizate de autoritãtile locale au fost conduse de cãtre primarul comunei Dimitrie Cantemir, Dumitru Roman, si bibliotecara Tasica Bita, iar simpozionul a fost moderat de profesorul Dan Ravaru.

Înainte de începerea simpozionului, a avut loc un eveniment, trãit cu bucurie si entuziasm de locuitorii comunei: profesorului Constantin Clit, i s-a decernat titlul de cetãtean de onoare al localitãtii. Acordarea acestui titlu a fost sustinutã prin luãrile de cuvânt ale mai multor participanti la simpozion, printre care Stefan Plugaru, Dan Ravaru, Dumitru Marin si Cata Martin. Cu totii au subliniat contributiile istoriografice ale profesorului Constantin Clit, care, în permanentã a îmbinat desfãsurarea unei frumoase cariere didactice cu o neobositã muncã de cercetãtor, în domeniul istoriei locale, si nu numai. La elogiile vorbitorilor s-au adãugat versurile profesorului Elena Vlase – Munteanu. În continuare, Constantin Clit, dupã ce a multumit vorbitorilor, s-a apropiat de subiectul simpozionului, amintind complexitatea operelor realizate de cãtre Dimitrie Cantemir, dar si despre contributia unor localnici, la desfãsurarea Primului Rãzboi Mondial. Observatii pertinente, în acelasi sens, au fost fãcute de cãtre colonelul Cata Martin. Profesorul Stefan Plugaru a realizat o imagine de ansamblu a vietii si a operei lui Dimitrie Cantemir. Documente inedite despre un erou local, din Primul Rãzboi Mondial, Ignat Iliescu, au fost prezentate de profesorul Mihai Enache, din Grumezoaia, sat component al comunei, unde dânsul a ctitorit un muzeu. În încheiere, colonelul Mihai Focsa a fãcut o prezentare, din punct de vedere tehnic militar, a bãtãliei de la Stãnilesti, si a reusit sã emotioneze întreaga asistentã, evocând centenarul Marii Uniri.

Dimitrie Cantemir, primul geniu al românilor!

Profesorul Dan Ravaru ne-a explicat care a fost, mai exact, scopul simpozionului. “Manifestarea desfãsuratã în biblioteca comunei Dimitrie Cantemir a atras un mare numãr de participanti, fiecare dovedind interes pentru problemele puse în discutie. Simpozionul si-a atins scopul sãu principal, respectiv, accentuarea sentimentelor patriotice si a celor de mândrie localã, pentru cei care se considerã urmasii unor valoroase personaje, din istoria culturalã si politicã a României. Valoarea interventiilor, ale celor ce au luat cuvântul, a fost certificatã de citarea unor lucrãri de bazã, privitoare la Dimitrie Cantemir, celui dintâi geniu al poporului român, urmat la aceleasi cote valorice de: Mihai Eminescu, Nicolae Iorga si Mircea Eliade”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.