spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Record al elevilor vasluieni: aproape 1.000.000 absente

- Advertisement -

ABSENTEISM…Elevii vasluieni s-au întrecut în anul scolar anterior la toate capitolele, nu numai la obtinerea unor rezultate foarte bune la olimpiade, competitii si examene nationale, ci si la aspecte mai putin pozitive, cum ar fi chiulitul. Acestia au acumulat aproape 1.000.000 de absente, un numãr foarte mare, care aratã cã, pe lângã dezinteresul copiilor si lipsa de responsabilitate a pãrintilor, în unitãtile de învãtãmânt în care învatã elevii cu cele mai multe absente ceva scârtâie. Pentru ca situatia sã nu se repete si anul acesta, Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui si-a propus implementarea unor mãsuri.

986.344 absente – de la atâtea ore au lipsit într-un an scolar elevii vasluieni. Cele mai multe absente s-au înregistrat, ca de obicei, în rândul liceenilor – 610.371. În topul unitãtilor de învãtãmânt, folosind drept criteriu numãrul mare de absente, apar Liceul “Stefan Procopiu” Vaslui, Liceul Tehnologic “Ion Mincu” Vaslui si Colegiul Tehnic “Al.I. Cuza” Bârlad. Nici elevii de la gimnaziu nu au fost foarte cuminti, din moment ce au reusit sã acumuzele 318.154 absente. Scolile din mediul rural sunt “campioane” de aceastã datã: Scoala Gimnazialã nr.1 Bãcesti, Scoala Gimnazialã nr.1 Voinesti si Scoala Gimnazialã nr.1 Gherghesti. Învãtãmântul primar se prezintã putin mai bine, în sensul cã elevii au lipsit de la 57.819 ore. Elevii cu probleme deosebite învatã la Scoala Gimnazialã nr.1 Bãcesti si Liceul Tehnologic “Ghenutã Coman” Murgeni. S-a constatat cã la baza absenteismului scolar stau mai multe cauze, cum ar fi: insuficienta preocupare a dirigintilor pentru problemele cu care se confruntã elevii clasei; lipsa de interes din partea profesorilor clasei privind situatiile problematice care apar la clasele la care predau; prevenirea si combaterea absenteismului nu constituie o prioritate pentru planul operativ sãptãmânal al directorilor; comunicarea defectuoasã, insuficientã a pãrintilor cu scoala, a dirigintilor cu elevii cu probleme.

Mãsuri pentru reducerea absenteismului

Printre mãsurile care vor fi implementate astfel încât numãrul absentelor sã se reducã se numãrã si urmãtoarele: înfiintarea unei comisii de combatere a absenteismului la nivelul scolii cu atributii clare privind monitoriarea sãptãmânalã a absentelor, aplicarea corectã a sanctiunilor prevãute în Regulamentul scolii privind numãrul de absente, stabilirea unor mãsuri concrete pentru fiecare situatie constatatã; consemnarea corectã si exactã a absentelor în catalog si monitoriarea zilnicã de cãtre diriginte a acestora si înstiintarea imediatã a pãrintilor cu privire la situatiile apãrute; discutii individuale cu pãrintii si elevii pentru stabilirea cauzelor care au condus la absentare, imediat dupã constatarea absentei; vizitarea de cãtre diriginte a domiciliului elevului pentru stabilirea conditiilor de învãtare etc.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.