BUCURIE… Parlamentul Cataluniei, de la Barcelona, a votat si aprobat, ieri, proiectul de rezolutie privind independenta. Aceasta este prima etapã dintr-o procedurã de secesiuni unilaterale, desi Madridul de opune din rãsputeri la acest plan. În urmã cu câteva zile, ziarele spaniole sustineau cã sotia noului presedinte al Cataluniei, Marcela Topor, s-ar fi întors acasã, la Vaslui, pentru a se proteja de starea de incertitudine din Barcelona. Ceea ce s-a petrecut ieri a arãtat cã totul a fost doar o dezinformare. Vasluianca l-a însotit ieri pe presedintele noului stat, Carles Puigdemont, la sediul Parlamentului, în cea mai importantã zi din viata celor doi, acolo unde membrii Parlamentului regional al Cataluniei au adoptat – cu 70 de voturi la zece si douã abtineri – o motiune prin care înfiinteazã Republica catalanã.
Marcela Topor a cântat imnul Cataluniei si a aplaudat, alãturi de cei prezenti, momentul în care a fost declaratã independenta, pentru care a luptat alãturi de sotul ei. Nãscutã si crescutã în Vaslui, Marcela Topor, sotia româncã a premierului Cataloniei, a avut un rol crucial în referendumul din Catalonia. Ea a fost o activistã înfocatã a independetei regiunii si si-a sustinut sotul în campania pentru separarea Cataluniei de Spania. Jurnalista româncã s-a implicat în campania pentru referendum si l-a însotit pe Carles Puigdemont, si el fost jurnalist, la mitingurile proindependentã. Presa spaniolã a numit-o pe româncã Regina Independentei. Prietenii catalani îi spun în schimb Mars, probabil o prescurtare de la Marcela si pronuntia acestui prenume în spaniolã.
Reactia Madridului: nu s-a întâmplat nimic!
Imediat dupã anuntarea votului, premierul spaniol Mariano Rajoy a transmis un mesaj pe twitter: „Cer spaniolilor sã stea linistiti. Statul de drept va restabili legalitatea în Catalunia”, a scris seful guvernului de la Madrid. În replicã, vicepresedintele Guvernului catalan, Oriol Junqueras, a spus: „Ne-am cîstigat libertatea pentru a construi o tarã nouã!”. Deputatii din opozitie nu au fost în salã la votul în favoarea independentei. Parlamentul a declarat, dupã numãrarea voturilor, Republica Catalunia, ca stat independent. Senatul spaniol a aprobat ulterior invocarea Articolului 155, prin care se impune legea Madridului si regiunii catalane. Presedintele Consiliul European, Donald Tusk, a precizat, dupã ce Parlamentul regional al Cataloniei a adoptat motiunea prin care se înfiinteazã Republica catalanã, cã pentru Uniunea Europeanã nu se schimbã nimic, iar Spania rãmâne singurul interlocutor în UE. Bãncile catalane si-au accentuat scãderea, vineri, la Bursa de Madrid dupã proclamarea de Independentã a Cataloniei de cãtre Parlamentul regional. CaixaBank, cea de-a treia bancã spaniolã a pierdut aproximativ 5%, iar Banco Sabadell, 6%. La rândul ei, Banco Santander, prima bancã din zona euro a pierdut aproximativ 2,5%, în timp ce indicele Ibex-35 s-a mentinut la acelasi nivel, de 1,7%.