CONDOLEANTE… Muzeul “Stefan cel Mare” din Vaslui se aflã în doliu. Artistul plastic Cristian Pântea, muzeograf restaurator exceptional si unul dintre cei mai vechi angajati ai institutiei, a încetat din viatã la începutul acestei sãptãmâni. Acesta avea probleme de sãnãtate, se lupta de ceva timp cu o boalã nemiloasã, însã spera cã o va învinge. Din pãcate, maladia a fost mai puternicã. Vestea a cãzut ca un trãsnet peste familie, prieteni si toti cei care l-au cunoscut. “Spune-mi cã nu este adevãrat ce aud pe la prieteni!”, l-a rugat, luni seara, poetul Mihai Apostu. În zadar, Cristi nu a mai rãspuns, plecase deja la ceruri.
Pentru cei care nu l-au cunoscut sau nu au auzit de el, Cristian Pântea este unul dintre cei mai talentati artisti plastici din Vaslui, apreciati la nivel national. A lucrat aproape 40 ani la Muzeul “Stefan cel Mare” din Vaslui, a realizat numeroase busturi si basoreliefuri si a restaurat o sumedenie de monumente dedicate eroilor. Vorbim de bustul scriitorului Victor Ion Popa de la Dodesti, de bustul maresalului Prezan de la Dumesti, de cele ale domnitorului Stefan cel Mare din Cãntãlãresti (comuna Stefan cel Mare) si Rafaila, de cel al lui Mihai Eminescu de la scoala care îi poartã numele si de multe alte busturi sau basoreliefuri.
“Pasiune si destin”, cartea dedicatã artistului
“Un artist, un suflet nobil, un tatã minunat si un bãrbat îndrãgostit de sotia lui pânã la ultima suflare! Îi multumesc cã l-am cunoscut si îi urez zbor lin”, sunt cuvintele Carolinei Boghian, un apropiat al artistului, care îl caracterizeazã cel mai bine. A avut o relatia extraordinar de apropiatã cu sotia sa, Mãrioara. În 2007, la aniversarea de 60 ani a muzeografului, aceasta a lansat o carte dedicatã lui: “Pasiune si destin”. De asemenea, tot atunci a avut loc si o expozitie fotograficã cu lucrãrile artistului – sculpturi ale lui Stefan cel Mare, Van Gogh, dr. Bagdasar, Alexandru Ioan Cuza, Alexandru Vlahutã, Spiru Haret, Ion Luca Caragiale, Mihai Eminescu, Constantin Prezan, Ion Creangã, Bogdan Vodã etc. “Într-o lume sufocatã de imposturã si eruptii orgolioase, prezenta artistului plastic Cristian Pântea înseamnã o adevãratã gurã de oxigen. Pe cât de valoros, pe atât de modest, el surprinde printr-un bun-simt care în ziua de azi a ajuns o floare rarã, printr-un umor de buna calitate, dar si printr-o tenacitate iesitã din comun”, scria presa localã la acea vreme despre artist.
“Nu te vom uita niciodatã, Cristi!”
Un alt apropiat al acestuia îl caracterizeazã: “Cel mai bun prieten, un om de o finete, un rafinament si un caracter deosebit, dotat cu un talent extraordiar, care a umplut judetul Vaslui cu busturi si basoreliefuri, iar mie mi-a umplut casa cu tablouri de o valoare inestimabilã, Cristi Pântea, s-a stins din viatã noaptea trecutã (n.r. luni, 23 octombrie). Un gol imens a lãsat în inima mea! Toatã familia mea îl aprecia ca fiind cel mai onorabil prieten, iar acum îl regretãm cu totii enorm! Condoleante familiei! Nu te vom uita niciodatã, Cristi!”. Poetul Mihai Apostu i-a dedicat si o scurtã poezie: “Drum bun, Cristian. Un telefon în noapte si-un telefon în zi / Anuntã cã din mine se rupe iar ceva/ Cã e inevitabil si nu putem pãzi / Cum pleacã dintre noi mereu altcineva. /Si spunem: eu nu cred, dar iatã cã ei pleacã / Prietenii se duc pe drumul lor final, / Drum bun prietene, durerea-mi n-o sã treacã / … La râul Styx sã mã astepti la mal!”.