INFORMARE PUBLICÃ Bucãtãria proprie poate deveni “punct de gospodãrie localã”. Autoritatea Nationalã Sanitarã Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) va desfãsura, în perioada 25 octombrie – 30 noiembrie, o campanie de informare la nivel national privind Punctele Gastronomice Locale. Aceastã campanie are un dublu scop, aceea de a aduce la cunostintã publicului larg detalii despre aceste unitãti de alimentatie publicã de tip familial si de a oferi celor interesati argumente pentru a deveni proprietarii unui Punct Gastronomic Local.
Punctele Gastronomice Locale rãspund cerintei crescânde în tara noastrã de organizare a unor unitãti de alimentatie publicã de tip familial, care sã ofere doritorilor produse si preparate alimentare specifice zonelor geografice ale României, în conditiile respectãrii unor norme si conditii de igienã, astfel încât alimentele sã fie sigure si sãnãtatea consumatorilor sã nu aibã de suferit. Pentru punerea în practicã a acestui proiect, o primã etapã constând în identificarea si informarea potentialilor aplicanti a fost demaratã la sfârsitul lunii august a acestui an si se va încheia pe data de 31 decembrie. Urmeazã ca, dupã finalizarea procesului de evaluare si înregistrare a acestora, Punctele Gastronomice Locale sã înceapã sã functioneze de la începutul anului viitor. Aceastã campanie de informare se va realiza prin intermediul unor echipe formate din medici veterinari oficiali din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, ai Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si medici veterinari oficiali, responsabili de zonã.
Echipele respective vor organiza întâlniri, în care cei interesati vor fi informati asupra cadrului tehnic aplicabil, a normelor si conditiilor de igienã care trebuie respectate, dar vor si rãspunde întrebãrilor invitatilor.
Materialele informative ale campaniei vor fi înmânate participantilor la întâlnirile organizate de cãtre DSVSA judetene si vor fi distribuite si cu sprijinul administratiei locale, astfel încât informatia sã poatã fi propagatã cât mai extins. Aceleasi materiale informative vor fi postate si pe site-ul ANSVSA într-un modul special dedicat acestei campanii, intitulatã: „Campanie de informare – Puncte Gastronomice Locale”, pentru a putea fi consultate on-line de cãtre cei interesati.
Meniul punctelor gastronomice este diferit de cel al restaurantelor
Punctul gastronomic local va avea un meniu zilnic cu o gamã sortimentalã restrânsã (cel mult 2 feluri de ciorbe sau supe, 2 feluri principale si eventual 2 feluri de desert), specific zonei în care îsi desfãsoarã activitatea. Va fi obligatoriu preparat si oferit pentru consum în decursul aceleiasi zile. Metodele de preparare ale meniului vor fi pe cât posibil traditionale, respectându-se conditiile de igienã în momentul preparãrii. Mentionãm cã, cei care doresc sã înfiinteze aceste puncte gastronomice locale trebuie sã se constituie într-o formã de organizare juridicã, de tipul: Asociatie Familialã, Persoanã Fizicã Autorizatã sau Societate Comercialã. O altã conditie, pe care trebuie sã o îndeplineascã un Punct Gastronomic Local, este aceea ca alimentele sã fie preparate numai de cãtre proprietar, sau de cãtre membrii familiei acestuia, iar starea de sãnãtate a acestora trebuie sã fie verificatã periodic. Materiile prime din care se preparã alimentele trebuie sã provinã numai din unitãti autorizate/înregistrate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, punându-se accentul pe acele produse autohtone, specifice zonei în care punctul gastronomic îsi desfãsoarã activitatea.
“Înfiintarea Punctelor Gastronomice Locale va genera o dezvoltare pe orizontalã a regiunii respective, prin crearea unor noi locuri de muncã, prin contributia locuitorilor din zonã la asigurarea, din productia proprie, a materiilor prime necesare desfãsurãrii activitãtii acestor Puncte si, implicit, o dezvoltare a turismului la nivel national.”, se precizeazã de cãtre Serviciul Comunicare al DSVSA Vaslui