spot_img
30.9 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Profesorii necalificati, o anomalie prezentã doar în România

- Advertisement -

SLABI…Lipsa cadrelor didactice bine pregãtite este o probleme din ce în ce mai des întâlnitã în scoli, acest aspect fiind sesizat si de liderii de sindicat, care au atras atentia cã România este singura tarã din Europa în care la catedrã sunt acceptati profesori necalificati. De exemplu, în judetul Vaslui, lipsa dascãlilor este relevatã de faptul cã Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui a organizat, dupã începerea anului, mai multe sedinte publice pentru posturile neocupate sau care au apãrut în timpul anului scolar. Nu de putine ori copiii ajung sã fie învãtati de oameni cu studii medii sau care au terminat facultãti care nu au legãturã cu disciplinele pe care le predau. Potrivit statisticilor, în acest an au ajuns sã lucreze în unitãtile de învãtãmânt  din România 4.500 de cadre didactice fãrã pregãtirea necesarã. Situatia s-ar putea înrãutãti în viitor, mai ales cã, din cauza salariilor mici, numãrul tinerilor care vor sã devinã cadru didactic este în scãdere.

Potrivit metodologiei, dacã nu sunt ocupate, pânã la începutul cursurilor, toate catedrele disponibile „cu personal didactic titular, personal didactic calificat angajat cu contract individual pe perioadã determinatã sau personal didactic calificat în regim de cumul/plata cu ora”, inspectoratul organizeazã concursuri pentru ocuparea posturilor didactice în vederea angajãrii cu contract individual de muncã pe perioadã determinatã a personalului didactic calificat si, în mod exceptional, testãri prin interviu si lucrare scrisã, în profilul postului solicitat, în vederea angajãrii cu contract individual de muncã pe perioadã determinatã a personalului fãrã studii corespunzãtoare postului. 

‘’Ce ar însemna ca un medic necalificat sã facã o interventie chirurgicalã?’’

„Ar trebui sã facem un simplu exercitiu de imaginatie sã ne dãm seama cât de gravã este situatia din învãtãmântul românesc: gânditi-vã ce ar însemna ca un medic necalificat sã intre în sala de operatii si sã facã o interventie chirurgicalã? Sau un medic necalificat sã prescrie medicamente unui bolnav? Ce ar însemna ca un necalificat sã instrumenteze un dosar în justitie, un necalificat sã stabileascã bugetul unei comunitãti sau un necalificat sã conducã un avion sau o locomotivã? Ni se pare revoltãtor sau absurd. Dacã se acceptã ca în anul 2017 sã fie copii care sunt ” modelati” de necalificati, înseamnã cã inclusiv România este condusã de persoane fãrã studii de specialitate. FSLI considerã cã este inacceptabil ca în fata copiilor sã ajungã  „dascãli” care nu stãpânesc materia pe care o predau, asa cum nu au nici abilitãtile psihopedagogice necesare pentru formarea unor caractere”, spun reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Învãtãmânt, într-un comunicat de presã citat de News.ro.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.