spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Mega-proiectul de apã canal al Consiliului Judetean a început cu stângul

- Advertisement -

DEZINTERES…Peste 160 de milioane de euro. La atât este estimat cel mai mare proiect de infrastructurã din judetul Vaslui, proiect care ar urma sã realizeze zeci de retele de apã si canalizare în sate. Asta, la nivel teoretic, pentru cã, practic, suntem în situatia în care zeci de consilii locale nu au nici acum hotãrâri de CL, care sã ateste „apartenenta” la acest program, iar Consiliul Judetean abia a stabilit firma care pregãteste aplicatia de finantare. Ieri, în jur de 30 de primari din tot judetul s-au întâlnit cu conducerea CJ Vaslui si a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitarã Apã-Canal Vaslui. Dupã esecul cu programul de 100 de milioane de euro, care ar fi trebuit sã rezolve problemele de apã-canal în orase – la Vaslui, nici acum nu sunt realizate retelele de apã-canal, din cauza „cerberilor” de la ISU! – se anuntã mari probleme cu mega-proiectul aprobat de Comunitatea Europeanã, mai ales cã programul de apã-canal în mediul rural ar trebui sã se deruleze pânã în 2020, iar anul 2017 este pe sfârsite.

Sunt nu mai putin de 19 consilii locale în judetul Vaslui care nu au emis hotârâri privind delegarea gestiunii serviciului de alimentare cu apã cãtre Aquavas, în acest moment, iar acest lucru blocheazã întregul proiect de 160 de milioane de euro. Practic, în 19 comune s-au fãcut retele de apã, dar gestiunea acestora nu s-a încredintat operatorului judetean Aquavas, asa cum cerea legea. O situatie cum nu se poate mai proastã pentru cei care gestioneazã acest mega-proiect de apã-canal, lucru subliniat, ieri, la întâlnirea presedintelui CJ Vaslui cu primarii din judet. Gabriel Besleagã, managerul general al Aquavas, a atras atentia asupra acestui fapt îngrijorãtor. „În calitate de operator, cãruia i-ati delegat serviciul de alimentare cu apã si canalizare, ar trebui sã ne exercitãm aceastã functie. Din pãcate, nu o putem face decât în strictã colaborare cu dumneavoastrã, primarii. Aceasta ar consta în predarea sistemelor de alimentare cu apã, în forma în care sunt acum, cãtre operatorul judetean. Noi am fãcut un program de preluare a acestor sisteme. Ca etape de lucru, acesta cuprinde: o discutie în prealabil cu primarii la fata locului, o hotãrâre a consiliului local, în care atribuiti, serviciul de apã si canalizare, serviciilor judetene, de profil. Ulterior, în baza documentelor pe care le detineti, în baza receptiilor lucrãrior, sã trecem efectiv la preluarea activelor, pe care dvs, primarii, le concesionati si noi le expoatãm, conform legii. Se spunea mai devreme cã sistemele pe care le avem nu îndeplinesc, întotdeauna, conditiile de functionare în sigurantã. Apa, ca vector de transport pentru boli, este deja consacratã. Dumneavoastrã vã asumati un risc inutil, zic eu. O spun, asa mai dur, pentru cã am constatat o reticentã din partea unor primãrii privind predarea acestui sistem cãtre operatori. Nu este un sistem cu care sã vã complicati. Noi avem oameni care cunosc aceastã meserie, avem specialisti care vã pot asigura analizele la apa potabilã si conditiile de întretinere si repararea subansamblelor”, a spus Besleagã.

Primarii sunt rugati sã nu mai tergiverseze predarea sistemelor actuale

„Vã vom scuti de ceea ce pãtiti cu Apele Române, privind evacuarea apelor uzate, si cred cã toti sunteti convinsi cã aceastã chestiune nu va mai putea dura mult timp. În contextul celor spuse mai devreme, am avut discutii cu primãriile din Pãdureni, Hoceni, Dimitrie Cantemir, Berezeni si Fãlciu. În perioadã imediat urmãtoare, urmeazã sã procedãm inventarierea, în teren, a bunurilor de pe aceste sisteme si sã le luãm în exploatare”, a mai spus Besleagã. Managerul Aquavas a rugat primarii sã procedeze legal si sã actioneze înspre predarea sistemelor de apã si canalizare cãtre Aquavas.

Primarul comunei Rebricea si-a spus pãsul

„În cadrul sedintei s-a ridicat problema cã o parte din UAT-urile membre nu au depus Hotãrârile de predare a sistemelor de apã si canalizare. Eu nu mã aflu în aceastã situatie, pentru cã, de aproximativ doi ani de zile, am depus Hotãrârea pentru preluare, propunere transmisã de Consiliul Local cãtre Consiliul Judetean. Aceastã preluare ne-ar scãpa de anumite probleme si de anumite „pericole”. Asa cum s-a prezentat si în sedintã, existã problema monitorizãrii calitãtii apei, având în vedere cã în Rebricea sursa de apã este de suprafatã, nu de adâncime. Am forat la o adâncime de peste 200 de metri, în mai multe locuri, si nu am gãsit apã. Noi gestionãm sistemele de aprovizionare cu apã a populatiei de aproape 5 ani de zile. Costurile sunt mare, cei de la DSP vin aproape lunar sã ia probe. O astfel de probã, ne costã în jur de 800 de lei, lunar. Se poate întâmpla sã aparã probleme si în cadrul sistemelor, sã fie nevoie de reparatii, din fericire am fost feriti de aceste probleme. Bineînteles, se pune în vedere si problemele de mediu. Spre exemplu, în sistemul de la Draxeni, fãcut prin fonduri europene, avem apã si canalizare. Din pãcate, în acest moment statia nu porneste, pentru cã nu îndeplinim minimul de 30% din capacitate. Din aceastã cauzã, suntem nevoiti sã facem vidanjare, cu firme specializate, sã aducem reziduurile la Vasui. Toate acestea cu costuri mari. Solutia cea mai bunã este preluarea acestor sisteme de cãtre Aquavas. Când am pornit la proiectul 322, prin PNDL, aveam si un contract în care cei de la Aquavas promit cã, într-un timp oarecare, vor face face preluarea. Noi încã mai asteptãm”, a declarat primarul comunei Rebricea, Valericã Radu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.