PROIECT DEOSEBIT Luni,16 octombrie, la ora 11.00, va avea loc la Scoala Gimnazialã „Iorgu Radu” din Bârlad vernisarea expozitiei „Berthelot si Bârladul”. Aceasta reprezintã prima manifestare dintr-un amplu proiect initiat de aceastã prestigioasã scoalã bârlãdeanã si îsi propune marcarea Centenarului Primului Rãzboi Mondial si a Marii Uniri.
Proiectul intitulat „România la întâlnirea cu Centenarul. Bârladul în Marele Rãzboi” se va desfãsura, initial, pe parcursul acestui an scolar, cuprinzând mai multe simpozioane si expozitii de fotografie documentarã la sediul unor institute reprezentative pentru comunitatea bârlãdeanã: Cercul Militar Bârlad (22 octombrie – „Bârladul capitalã militarã”), Biblioteca Municipalã „Stroe S. Belloescu” (25 noiembrie – „Prezenta Marelui Cartier Regal la Zorleni. Implicatii nationale si internationale”), Primãria Municipiului Bârlad (1 Decembrie) etc. „Pentru o scurtã perioadã de timp, noiembrie 1916 – martie 1917, orasul Bârlad a avut o importantã mai mare decât mãrimea sa – centru militar si factor de influentã politicã -, constituind o adevãratã <<capitalã militarã>> a României neocupate de inamic. Aici au activat nu numai Marele Cartier General al Armatei Române si omologul sãu rusesc pentru trupele aflate pe frontul din România, ci si Marele Cartier Regal (la Zorleni, în proximitatea Bârladului), Misiunea Militarã Francezã condusã de cunoscutul general Henri Berthelot, precum si cea rusã.”, a specificat prof. Marcel Proca, coordonatorul proiectului. „În aceste conditii la Bârlad a functionat Comandamentul Frontului Român, regele având nominal comanda supremã pe frontul românesc, iar generalul rus Vladimir V. Zaharov fiind în functia de sef de stat major al lui Ferdinand I pentru trupele rusesti. De asemenea, si-au desfãsurat activitatea în urbe: Comandamentul Armatei a I-a române, Cartierul general al armatei a IV-a ruse, spitale de campanie, scoli militare de specialitate, diferite servicii si organisme, unitãti aflate în refacere, un lagãr de prizonieri etc.”, a mai precizat prof. Marcel Proca.
Expozitia este una itinerantã
Pe un alt palier expozitia, care are un caracter itinerant, va circula la institutiile scolare din localitate si din împrejurimi, fiind deja încheiate parteneriate în acest sens cu: Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza”, Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu”, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Colegiul Tehnic „Marcel Guguianu” Zorleni, Scoala Gimnazialã „Manolache Costache Epureanu” etc. „De asemenea, fiecare scoalã implicatã va organiza sesiuni de eseuri, referate stiintifice/proiecte I.T. si/sau o expozitie de desene/proiecte grafice pe tema mentionatã mai sus, în cadrul unitãtii, pe parcursul desfãsurãrii proiectului. Finalitatea acestui demers constã în sensibilizarea si constientizarea de cãtre elevi si comunitatea localã a Centenarului Primului Rãzboi Mondial si a Marii Uniri, a importantei si rolului jucat de Bârlad si bârlãdeni în evolutia acestor evenimente ce au marcat istoria românilor. Bârladul are un trecut eroic, trecut de care trebuie sã fie mândru si pe care trebuie sã îl respecte si sã îl onoreze cum se cuvine.”, a mai precizat prof. Marcel Proca.