spot_img
19.8 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Comemorarea holocaustului la Bârlad s-a tinut de douã ori

- Advertisement -

LINGÃI… Comemorarea Holocaustului la Bârlad s-a tinut de douã ori: pe 8 octombrie (în avans), de cãtre membrii PSD, prin Asociatia „Constantin Hamangiu”, la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, iar astãzi, de cãtre Consiliul Local Municipal Bârlad si Academia Bârlãdeanã. Evenimentul are loc la Cimitirul Evreiesc 2. Si uite asa, puterea si opozitia au marcat evenimentul cum se cuvine în speranta cã vor fi auzite si vãzute de „stãpânii” lumii.

Guvernul României a decis ca data de 9 octombrie sã fie dedicatã comemorãrii, în plan national, a Zilei Holocaustului, moment care marcheazã începutul deportãrilor populatiei evreiesti în Transnistria în 1941 de cãtre autoritãtile antonesciene. Prima  Zi Nationalã de Comemorare a Holocaustului a fost marcatã în 2004. În baza acestei decizii, în fiecare an, la 9 octombrie, autoritãtile române organizeazã manifestãri dedicate memoriei Holocaustului, incluzând: conferinte, seminarii, lansãri de carte, spectacole, concursuri scolare etc. Institutiile implicate în coordonarea activitãtii de comemorare a Zilei Holocaustului sunt: Ministerul Culturii, Ministerul Educatiei si Cercetãrii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” si Federatia Comunitãtilor Evreiesti din România.

Bârladul, mai cu mot: are douã evenimente dedicate acestei comemorãri!

Aparitia în spatiul cultural bârlãdean a Asociatiei „Constantin Hamangiu” – înfiintatã si condusã de cãtre PSD Bârlad, prin presedintele prof. Andrei Huiban si deputatul Adrian Solomon, a înmultit atât evenimentele culturale cât si „muschii” celor de la PSD care se plângeau mereu cã nu au loc în vestita Academie Bârlãdeanã, de liberali! Academia Bârlãdeanã este condusã de prof. dr. Elena Monu, membrã PNL de o vesnicie, si trebuie sã recunoastem cã în ultima perioadã evenimentele culturale organizate de aceasta sunt apatice. Pe când la Asociatia „Constantin Hamangiu” participarea este numeroasã, iar actiunile culturale consistente. Ca exemplu, avem Comemorarea Holocaustului în România, care are loc în toatã tara pe 9 octombrie. Astãzi, evident cã CLM Bârlad si Academia Bârlãdeanã organizeazã la orele 12.00, o manifestare la Cimitirul Evreiesc 2, în fata monumentului construit în memoria evreilor decedati în Holocaust, la care participã si Comunitatea Evreilor din Bârlad. Un eveniment clasic, cu discursuri, ale prof. Elena Monu, ale primarului Boros si ale reprezentantului Comunitãtii Evreilor din localitate si atât. Poate cel mult o depunere de coroane.

Evenimentul de la muzeu, de departe mult mai interesant!

Ca urmare, cei de la Asociatia „Constantin Hamangiu” au organizat pe 8 octombrie, ieri, la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, un eveniment de comemorare a Holocaustului din România, cu totul aparte si mult mai interesant. La acest eveniment a participat Liviu Beris, supravietuitor al holocaustului, presedintele Asociatiei Evreilor din România Victime ale Holocaustului, care si-a lansat la Bârlad cartea sa „Holocaustul sub guvernul Antonescu. Întrebãri si rãspunsuri”. Un alt invitat special a fost deputatul Silviu Vexler, reprezentantul Comunitãtii Evreiesti din România în Parlament. A prezentat evenimentul prof. Andrei Huiban, presedintele Asociatiei „Constantin Hamangiu” Bârlad, care l-a avut alãturi pe deputatul Adrian Solomon, presedintele Comisiei de Muncã si Protectiei Sociale din Camera Deputatilor. La eveniment, sala de sedinte a muzeului a fost plinã, de fatã fiind si prefectul judetului Vaslui, Eduard Popica. De remarcat cã la acest eveniment nu a fost invitat primarul Bârladului, Dumitru Boros, si nici un consilier local al PNL, ceea ce a delimitat total aceastã actiune culturalã de CLM Bârlad si Primãrie. Adicã lupta politicã începe sã se facã vizibilã si în actiunile culturale! Mai ales când de fatã sunt reprezentantii „stãpânilor” lumii .

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.