ALES… „Prietenul si duhovnicul tinerilor”, asa cum, cu multã cãldurã, a fost numit PS Ignatie Muresanul, câtã vreme a slujit ca arhimandrit în Catedrala Arhiepiscopiei de la Alba-Iulia, a ajuns Episcop al Episcopiei Husilor! Alegerea sa de cãtre Sfântul Sinod, cred preotii zonei, a fost solutia cea mai bunã, întrucât PS Ignatie Muresanul este un „doctor de suflete”, a cãrui întelepciune a fost dobânditã dintr-o relatie directã cu oamenii, asa cum este mare nevoie în Episcopia Husilor. Pânã acum, vasluienii erau considerati „betivi, murdari si lenesi”, acesta fiind motivul pentru care fostul Episcop, PS Corneliu Onilã, tinea o distantã glacialã între el si oamenii locului. Era timpul ca la Husi sã ajungã un duhovnic adevãrat, pentru care durerile, problemele sau metehnele semenilor sã fie, de fapt, ceea ce îl leagã cel mai mult de poporul sãu, nicidecum ceea ce îl tine departe. PS Ignatie Muresanul, Ilie Trif dupã numele sãu de mirean, are 41 de ani, este Doctor în Teologie si a fost tuns în monahism în 2008, la initiativa Mitropolitului Andrei Andreicut. Pânã acum a ocupat functia de Arhiepiscop Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Portugaliei si Spaniei. A fost ales de cãtre membrii Sfântului Sinod cu 39 din 48 de voturi, fapt care aratã cã personalitatea sa a fost consideratã de mai-marii BOR „leacul” pentru tãmãduirea unei Episcopii greu încercate în ultimii 8 ani de zile.
Relatia caldã si eficientã, din punct vedere pastoral, cu credinciosii catedralei si mai cu seamã cu studentii din mediul universitar albaiulian, se precizeazã în reperele biografice ale PS Ignatie Trif, l-au recomandat ca fiind prietenul si duhovnicul tinerilor. Poate tocmai din acest motiv prima sa lucrare a fost una despre tineri si s-a numit „Paradoxul crestin si cartea tineretii”, publicatã la Editura Reîntregirea, în anul 2008. De altfel, cei care îl cunosc, spun despre PS Ignatie cã este un om cald, dar ferm, cu o vocatie duhovniceascã exceptionalã. Sfaturile sale pentru probleme cu care omul simplu se confruntã în fiecare zi au putut fi aflate în conferinte duhovnicesti, nationale si internationale, în care a rãspuns întrebãrilor oamenilor despre invidie, gelozie, credintã, dragostea pãrinteascã, esecuri si solutii pentru o viatã seninã, etc. În comparatie, Corneliu Onilã, care era si el un orator excelent, rãmânea un om rece în relatia directã cu oamenii si chiar cu preotii locului. Nu învãta pe nimeni nimic, era întotdeauna mofturos si semet, nu dãdea sfaturi, banii erau singura carte de vizitã, iar preotii, cei mai multi dintre ei, erau aspru criticati, împovãrati de biruri si, de-a dreptul, speriati de Episcop. Urmeazã a fi fãcutã publicã data la care va avea loc întronizarea noului Episcop al Husilor.
Iatã câteva dintre sfaturile pe care noul Episcop al Husilor le-a dat într-una din coferintele sale cu rezonantã, numitã „Mãretia tineretii: puterea de a gestiona esecurile vietii”:
Cum reusim sã scãpãm de invidie?
„Prin inteligentã, în sensul cã dacã vezi cã cel de lângã tine are un dar, sã te gândesti, mãi, cum as putea sã îl primesc si eu, sã îl învãt, sã îl deprind acel dar. Si stai pe lângã omul respectiv. Si, spun inteligentã, dar si un pic de smerenie. Spune, Doamne, înmulteste darul celui de lângã mine, dar trimite ceva, ceva si la mine. Cã invidia ce înseamnã? Nu vrei sã vezi în celãlalt starea aceasta de rotunjire a unor daruri, nu vrei sã vezi cã lucrurile lucreazã plenar în viata lui. Asta înseamnã, de fapt, invidia. Ai vrea ca sã depistezi cã mai sunt si niste stirbituri acolo, mai sunt si niste curbe. Nu prea-ti place cã lucrurile merg foarte drepte. Ori, dacã vrei sã primesti darul pe care îl gãsesti în cel de lângã tine, roagã-te lui Dumnezeu. Spune: Doamne, sporeste si dã-i si mai mult acestui om si dacã îi dai lui atât de mult, dã-mi si mie ceva, mãcar un pic. Si nu e glumã! Deja începi sã te raportezi altfel la interiorul tãu, la inima ta. Cã de aici porneste atitudinea ta fatã de tine. Ori tu, dacã încerci sã te rogi, schimbi ceva în tine. Arterele acelea sufletesti iau un alt contur, atunci când te rogi pentru cel pe care îl invidiezi foarte tare”, spune PS Ignatie.
Cum facem fatã geloziei?
„Gelozia este o boalã cumplitã, care trãdeazã, de fapt, o lipsã de iubire. Gelozia nu este altceva decât un deficit de dragoste. Cine are instalat în el gelozia, sã se gândeascã foarte tare cã nu iubeste asa cum ar trebui persoana de lângã el. Existã o formã de gelozie, sã zicem, legitimã, dar n-as numi-o gelozie, ci dorinta cã cel de lângã tine îti apartine si face parte din sufletul tãu. Iar gelozia nu este decât o formã de a-l obiectiviza pe cel de lângã tine, de a-l transforma într-un obiect. Gelozia poate ajunge la niste forme de fantasme cumplite. Romanele SF sunt 0 pe lângã ceea ce poate produce gelozia. Este nevoie de niste palme serioase, metaforic vorbind, pentru ca omul respectiv sã se trezeascã”, spune PS Ignatie.
Cum sã gestioneze pãrintii esecurile copiilor?
„Si pãrintii au avut esecurile lor si, prin urmare, sã fie atenti. Dar nu ca niste oameni frustrati, cã, de obicei, cei care au un esec teribil si îl depsesc, devin mai cumpliti când cineva de lângã el suferã un esec similar. De aceea este nevoie de multã întelegere, multã dragoste si ospitalitate sufleteascã, ca sã îl poti primi pe tânãrul care e rãnit si simti cã e zdrobit sufleteste dupã esecul respectiv. Primeste-l! Poate sunt cazuri în care pãrintii sunt mai exigenti, dar cât poate inima unui pãrinte, nu stiu dacã poate vreo inimã pe lumea aceasta! Stiu foarte multe cazuri de copii netrebnici, atâtea orori provocate pãrintilor lor si mã gândesc la ei, cã atât de mult continuã sã iubeascã acesti copii! Sunt pur si simplu batjocoriti pãrintii de acesti copii, dar pãrintii continuã sã îi iubeascã. Acesta este un exemplu teribil, cã noi avem aceastã capacitate, iar Hristos o poate desãvârsi în noi, avem capacitatea de-a ne iubi vrãsmasii, de a-i iubi pe cei care ne fac rãu. Uitati-vã la inima unui pãrinte, la inima unei mame! În orice situatie, cât de dramatic ar fi, mama este cea care îl primeste acasã pe copil, în orice situatie. E copilul meu, spune ea. Cu bubele lui, cu metehnele lui. Si e atât de disponibil acest pãrinte, cã te miri de unde puterea aceasta?! Ei bine, puterea aceasta este dumnezeiascã, sã stiti”, spune PS Ignatie Trif, noul Episcop al Husilor.