spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

ANULAT: Profesorii vasluieni nu vor face grevã

- Advertisement -

Anuntate cu surle si trâmbite la începutul lunii septembrie, protestele profesorilor, care ar fi trebuit sã aibã loc în octombrie, au fost anulate în urma unei sedinte care a avut loc miercuri, 26 septembrie, la Bucuresti. Potrivit liderului FSLI – filiala Vaslui, Sorin Tiplea, la nivelul judetului Vaslui nu va fi grevã sau altã formã de protest.  În data de 2 octombrie 2017, între orele 12.00-14.00, era planificatã pichetarea tuturor prefecturile din resedintele de judet. „Nu are rost sã organizãm ceva luni, în conditiile în care nu va exista o continuitate a actiunii, pentru cã s-a decis anularea protestelor de la Bucuresti. Nu stiu din ce motive”, a declarat Sorin Tiplea.

„Ieri (miercuri, n.r) a fost sedintã la Bucuresti si s-a hotãrât sã nu se facã aceste proteste. Într-adevãr, trebuiau sã înceapã de luni cu pichetarea la nivelul judetelor, dar din pãcate s-a stabilit cã protestele din 4 si 5 octombie nu se vor mai tine. Pentru cã s-au anulat actiunile de la Bucuresti, noi considerãm cã nu are niciun rost sã facem ceva pe 2 octombrie atâta timp cât nu se va continua demersul nostru”, a declarat Sorin Tiplea.

Iatã care sunt cele mai stringente probleme ale învãtãmântului

Într-un comunicat de presã, FSLI a anuntat care sunt principalele probleme cu care se confruntã învãtãmântul la ora actualã. Conform Programului de Guvernare PSD – ALDE, cea mai asteptatã lege de cãtre elevi, cadre didactice si pãrinti, este Legea Educatiei Nationale. Un act normativ realizat cu responsabilitate si supus dezbaterii publice va rezolva cea mai mare parte a problemelor cu care se confruntã de mai bine de 20 de ani sistemul de educatie din România, sunt de pãrere sindicalistii. Programele scolare sunt învechite si neadaptate cerintelor de pe piata muncii. Elevii nu sunt pregãtititi sã facã fatã provocãrilor din plan profesional si nici mãcar pentru a-si gestiona singuri viata. Din cauza programelor, sistemul de educatie este axat pe partea teoreticã, mai putin practicã, iar programul elevilor este sufocant, încetinind dezvoltarea acestora. O altã problemã este lipsa dotãrilor în cele mai multe dintre unitãtile de învãtãmânt, care accentueazã si mai mult starea precarã a sistemului de educatie. Nu este admisibil sã existe scoli care nu au fost reabilitate sau care reprezintã un pericol pentru elevi, pentru cã nu au, de exemplu, autorizatie de functionare din partea ISU. Cadrele didactice au probleme si din cauza veniturilor reduse. Banii câstigati în instantã ajung în buzunarele cadrelor didactice dupã lungi amânãri. Cresterea salariilor nete în educatie va fi de 25% în anul 2018, chiar dacã salariile brute ar urma sã fie majorate cu 50%. Începând cu data de 1 ianuarie 2018, urmeazã sã se aplice prevederile Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plãtit din fonduri publice. Conform datelor Ministerului Finantelor Publice, începând cu aceeasi datã, se va schimba modul în care vor fi achitate dãrile cãtre stat ale angajatului. Ceea ce înseamnã, cã majorarea cu 50% a salariului brut anuntatã pentru anul viitor, la nivelul salariului net nu reprezintã mai mult de 25%. În sistemul de educatie pensia medie este de sub 1.000 de lei, comparativ cu alte sisteme, unde pensia medie este de peste 3.000 de lei. În unele cazuri aceste pensii “speciale” au ajuns sã fie mai mari decât veniturile încasate de angajati. Existã persoane care ies la pensie la 43 de ani, cu o pensie de peste 10.000 de lei, în timp ce pe un profesor, dupã 43 de ani de muncã, statul român îl “recompenseazã” cu o pensie de 1.500 de lei, întrucât principiul de calcul este diferit fatã de cel aplicat în cazul altor bugetari. Desi conform  H.G. nr/. 38/2017 salariile de bazã s-au majorat, de la data de 1 ianuarie 2017, în medie, cu 15%, calcularea sporurilor, indemnizatiilor  prevãzute de art. 3 3 alin. (4) din O.U.G. nr. 57/2015, cu modificãrile si completãrile ulterioare, nu se face la salariile de bazã majorate de la 1 ianuarie 2017, ci aceste sporuri si indemnizatii sunt calculate prin raportare la salariul de bazã din luna decembrie 2016, ceea ce conduce la o diminuare a drepturilor salariale care se cuvin personalului didactic. Lista cu probleme continuã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.