SCANDAL…Toate încercãrile lui Gicã Stancu din Tanacu de a-si recupera cei 80.000 de lei pentru arat, de la societatea Comcereal SA au fost sortite esecului pânã acum. Si-a cãutat dreptatea în instantã, dar, deocamdatã, procesul bate pasul pe loc. Mai mult, de mai bine de un an societatea i-a ocupat abuziv 18 hectare de teren proprietate personalã si amenintã cã, dacã nu-i vor lãsa sã se foloseascã de acel teren, îi vor întoarce cultura de rapitã de pe alte 170 de hectare. Mai mult, amenintãrile nu s-au oprit aici si unul dintre reprezentantii firmei i-au spus cã se vor folosi de un elicopter pentru a-i ierbicida terenurile sã-l falimenteze. Si nu este singurul din comuna Tanacu în conflict cu firma Comcereal. Mai multi arendatori nu si-au primit drepturile de câtiva ani si au cerut rezilierea contractelor de arendã. Conflictul dintre arendatori si Comcereal de la Tanacu vine sã întregeascã tabloul de la nivelul judetului Vaslui, acolo unde sute de oameni, pentru care pãmântul dat spre folosintã firmei conduse acum de moldovenii de peste Prut reprezintã singura sursã de venit, au fost pãcãliti. Acoperitã de contracte de arendã bine gândite ce se pot desfãsura pe o lungã perioadã de timp, conducerea societãtii Comcereal SA uitã sã-si achite datoriile fatã de arendatori. În schimb, acolo unde oamenii se revoltã împotriva lor îsi cheamã bodyguarzii si juristii pentru a linisti spiritele. La Tanacu au fugit de pe teren dupã ce au auzit cã proprietarii au chemat jurnalistii pentru a vedea ce se întâmplã acolo. Au spus cã nu vor scandal cu presa si i-au chemat pe nemultumiti la birourile firmei din Vaslui.
Un nou scandal ce are în prim-plan firma Comcereal, condusã acum de un grup de moldoveni de peste Prut, a izbucnit la Tanacu. Tabloul întregeste ceea ce s-a întâmplat în mai multe comune din judetul Vaslui, acolo unde, nemultumiti cã nu si-au mai primit drepturile de ani de zile, arendatorii au vrut sã nu-i mai lase sã se foloseascã de pãmântul lor. În comuna Tanacu situatia este asemãnãtoare, dar mai are si câteva situatii mai putin obisnuite, povestite de cãtre Gicã Stancu, un fermier din zonã. Acesta reclamã faptul cã are de recuperat, de la Comcereal, 80.000 de lei, pentru lucrãri prestate firmei. În loc de bani, Stancu a primit amenintãri din partea reprezentantilor societãtii. „În 2015 am prestat servicii cãtre Comcereal în valoare de 8 sute de milioane de lei vechi. Am arat, pentru ei, aproximativ 500 de hectare de teren, la pretul de 140 de lei/ hectar. Factura le-am dat-o în decembrie 2015 si trebuia plãtitã în 30 de zile, dar nu mi-au plãtit-o nici în ziua de astãzi”, povesteste Gicã Stancu. Mai mult, bãrbatul spune cã, în comuna Tanacu, multe persoane nu si-au primit arenda de mai multi ani, astfel cã oamenii au cerut ca firma Comcereal sã nu le mai foloseascã terenurile si le-au dat, în arendã, altor fermieri de pe raza comunei. „Eu am reusit sã adun aproximativ 130 de hectare de la oamenii care nu si-au mai primit arenda si care au vrut sã-si retragã terenurile. Astfel cã, în 2016, am plãtit eu arendã pentru cele 130 de hectare. În aceeasi perioadã am cumpãrat 18,3 hectare de teren arabil în parcelele lucrate de ei. Am încercat sã mã înteleg cu ei si legat de acea suprafatã de teren, dar nu am avut cu cine”, spune Gicã Stancu.
Amenintãri si acuzatii de fals aduse de cãtre reprezentantii Comcereal
Fermierul din Tanacu povesteste cum a încercat sã se înteleagã cu cei de la Comcereal în disputa celor 18,3 hectare de teren cumpãrate în parcelele lor. „Le-am cerut un schimb. Sã îi las sã foloseascã ei cele 18 hectare ale mele si ei sã-mi dea alte 18 hectare într-un capãt de tarla. Le-am prezentat contractele de vânzare – cumpãrare, fãcute la un notariat din Vaslui dupã ce anunturile au stat 30 de zile afisate la primãrie. Mi-au rãspuns cã nu sunt în regulã si sunt false. Asa cã am fost nevoit sã îmi bornez terenul si le-am spus cã nu mai au voie sã se foloseascã de el, altfel voi suna la 112 si am sã le fac reclamatie pentru tulburare de posesie. În replicã, m-au amenintat cã, dacã nu le dau voie sã foloseascã cele 18 hectare, îmi vor distruge cultura de rapitã de pe 170 de hectare. Mi-au trimis bodyguarzii si un jurist. Apoi a venit si un director de la Comcereal care s-a recomandat Zmãu si cã este fost colonel de Securitate. Mai mult, mi-au spus cã îmi vor ierbicida cu ierbicid „total” culturile, sã mã bage în faliment. Apoi le-au dat dispozitie oamenilor lor sã intre pe terenul meu pe rãspunderea lor”, mai spune Gicã Stancu.
Cum îsi motiveazã reprezentantii Comcereal refuzul rezilierii contractelor
Printr-o adresã trimisã cãtre Gicã Stancu, reprezentantii societãtii Comcereal SA rãspund cã nu sunt de acord cu rezilierea contractelor prin acordul pãrtilor si îsi motiveazã refuzul prin faptul cã terenul este prins în planul de culturi pentru anul 2016 – 2017. De asemenea, spun cã, în perioada 2014 – 2016, terenul a fost supus unor procese de formatare si optimizare prin tratamente specifice, iar cheltuiala nu a fost încã amortizatã. Si un alt motiv este legat de faptul cã productia aferentã suprafetei arendate este afectatã pentru achitarea si garantarea unor credite bancare. De asemenea, recunosc cã nu si-au achitat obligatiile contractuale. „Este de domeniul evidentei cã noi avem obligatia de platã a arendei si aceastã obligatie nu a fost respectatã de noi asa cum impun dispozitiile contractuale dar, vã asigurãm cã, în cel mai scurt timp, vom proceda la efectuarea plãtilor restante si a dobânzilor aferente acestor plãti”, se scuzã societatea Comcereal fatã de arendator.
La Tanacu, oamenii vor interventia Prefecturii în cazul Comcereal
La Tanacu, 38% dintre cei care au pãmânt dat în arendã cãtre Comcereal si-au primit arenda. Ceilalti mai au de asteptat pânã când firma îsi va achita obligatiile contractuale. Mai mult, tot la Tanacu, societatea a gãsit o metodã de a impune oamenilor sã semneze contractele de arendã. Le promite cã, cei care vor semna, vor primi arenda si din anii din urmã. Cutitul a ajuns la os si oamenii sunt revoltati, dar nu stiu cui sã cearã ajutorul. „Am vrea sã discutãm si cu prefectul pentru cã cei de la Comcereal ne distrug si pe noi si îsi bat joc de un judet întreg. Probleme sunt peste tot pe unde au terenuri luate în arendã”, spun oamenii din Tanacu.