spot_img
24.1 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Vasluienii, solidari cu mãmica bolnavã de leucemie

- Advertisement -

APEL UMANITAR… Zeci de vasluieni emotionati de povestea mãmicii bolnave de leucemie au reactionat, mobilizându-se exemplar pentru a o ajuta. Pe grupul de Facebook al mãmicilor din Vaslui, mai multe vasluience au anuntat cã vor ajuta familia atât cu lucruri materiale pentru cele cinci fete, cât si cu bani. „O cunosc pe Laura si familia ei, sunt niste persoane de treabã, meritã sã punem umãr de la umãr sã le fim alãturi cu cât putem. Toti cei care avem copii sã ne gândim cum ar fi ca de mâine sã nu-i mai putem vedea. La toti e greu, dar la ei parcã prea mult. Mult curaj, oameni buni”, a scris o tânãrã pe Facebook. „Eu, personal, nu o cunosc pe Laura, desi este de la mine din comunã, dar am considerat cã trebuie ajutatã de oricine poate cât de putin. Si eu sunt mamã si mã înfioarã doar gândul de asa ceva”, a scris o altã vasluiancã.

Apelul privind donarea de sânge si de trombocite rãmâne valabil. Laura urmeazã sã fie supusã unor noi sedinte de chimioterapie, iar fãrã acestea nu ar putea face fatã. Tânãrã are grupa de sânge A II pozitiv si primeste de la oricare altã grupã. Se poate dona din orice oras, însã trebuie sã se precizeze numele pentru care se face donatia: Laura Ionescu din comuna Botesti. Atentie, însã, nu oricine poate dona sânge. Recoltarea se face în conditii stricte, iar donatorul trebuie sã respecte câteva reguli: sã aibã vârsta cuprinsã între 18-60 ani, greutate peste 50 Kg, puls regulat, 60 -100 bãtãi/ minut, tensiune arterialã sistolicã între 100 si 180 mmHg, sã nu fi suferit în ultimele 6 luni interventii chirurgicale, femeile sã nu fie: însarcinate, în perioada de lãuzie, în perioada menstrualã, sã nu fi consumat grãsimi sau bãuturi alcoolice cu cel putin 48 de ore înaintea donãrii, sã nu fie sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inimã, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. De asemenea, donatorul trebuie sã fie odihnit si bine hidratat, sã nu fi fumat cu o orã înainte si sã nu fi consumat alcool sau medicamente. Este importantã sãnãtatea fizicã si mentalã, precum si igiena personalã. Totodatã, actul de identitate trebuie sã nu lipseascã.

„Am avut nevoie întruna de sânge, grupa A II pozitiv”

Pentru cei care nu cunosc povestea Laurei Ionescu, tânãra are 26 ani, are cinci fete si a fost diagnosticatã cu leucemie acutã mieloblasticã. Boala a apãrut pe nesimtite, fãrã manifestãri vizibile. Deodatã, cu câteva zile înainte de a merge la medic, a început sã se simtã rãu. „Pe 4 august m-am dus la spitalul din Vaslui, pentru cã mã simteam rãu. Nu aveam poftã de mâncare deloc, mai mult fortat mâncam câte ceva, nu aveam putere sã mai merg, nu puteam sã tin fata cea micã în brate, desi atunci avea trei luni. Iar la Vaslui mi-au fãcut patru seturi de analize, mi-au zis cã am ceva în sânge, dar cã nu stiu exact si cã mã vor trimite la Iasi, pentru cã acolo sunt specialisti în problema mea. Am stat internatã trei zile pentru cã în Iasi nu erau locuri, iar apoi, pe 7 august, m-au trimis cu ambulanta. Acolo mi-au fãcut iar analizele si mi-au zis cã am leucemie acutã mieloblasticã. M-au bãgat imediat la chimioterapie, iar apoi am intrat în aplazie. Am avut nevoie întruna de sânge, grupa A II pozitiv, în special de trombocite, pentru cã tratamentul este foarte puternic. În ultimul timp, nici spitalul nu mai avea. Când am hemoglobina scãzutã, mã simt foarte rãu, ametesc, nu mai vãd… Este foarte greu si pentru mine, dar si pentru cei de acasã. În ziua în care eu am plecat cu ambulanta la Iasi, sotul trebuia sã plece cu autocarul la muncã în Suedia, unde a lucrat multi ani. Însã nu a mai plecat când a auzit cã eu am fost transportatã cu ambulanta la Iasi. Vine la mine mereu, chit cã e greu acasã, cã trebuie sã aibã grijã de fete, mai ales cã acum se duc la scoalã, la grãdinitã, iar cea micã e cât un ghemotoc. El se ocupã de tot, face curat, dã cu aspiratorul, spalã pe jos…”, a povestit Laura.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.