SANCTIUNE…Ancheta desfãsuratã de superiori în cazul politistului Gabi Miler de la Negresti a ajuns la final. Acuzat de faptul cã ar abuza de functia pe care o are, subofiterul de politie a scãpat doar cu o mustrare scrisã si va putea sã execute misiuni la Circulatie, în continuare. De asemenea, seful IPJ Vaslui, Doru Pantiru, a dat asigurãri cã nu vor mai exista derapaje din partea lui Miler ca cele semnalate în presã si cã acesta a înteles ce trebuie sã facã si ce nu, în timpul misiunilor desfãsurate pe drumurile din zona Negresti. Politistul Gabi Miler a ajuns în atentia opiniei publice dupã ce, în luna martie, un sofer din Vaslui care se îndrepta cãtre Roman a fost la un pas sã rãmânã fãrã permis dupã o întâlnire cu politistul din Negresti, aflat la volanul unui radar neinscriptionat. Soferul în cauzã a ajuns din urmã un Logan alb, cu numere de MAI, la iesirea din comuna Vulturesti, spre Negresti. La volanul radarului se afla agentul sef principal Gabi Miler, de la Biroul Politiei Rutiere Negresti, un personaj extrem de cunoscut în zona de nord a judetului, pentru sutele de „victime” pe care le fãcea în trafic. Conform filmãrii realizate de sofer, în linia dreaptã de 850 m, de dinaintea intrãrii în satul Parpanita, atunci când este întrecut de acesta, Miler accelereazã si îl forteazã pe conducãtorul auto sã intre în sat cu peste 100 de kilometri la orã, pentru a-l lãsa fãrã permis. O situatie pe care soferii o denumesc drept „japcã”, pentru cã politistul în cauzã încalcã toate regulamentele rutiere, care prevãd cã o masinã care este depãsitã nu are voie sã mãreascã viteza. Mai grav, politistul spune la un moment dat cã are filmare, iar în clipa în care i se cere filmarea drept probã spune simplu: „Nu am filmare”. Pânã la urmã, încoltit cu întrebãri despre legalitatea gestului sãu, omul legii spune doar cã a dorit sã-l testeze cu etilotestul pe sofer.
Dupã câteva luni de anchetã, agentul sef principal Gabi Miler, de la Biroul de Politie Rutirã Negresti, a scãpat doar cu o mustrare scrisã din partea sefilor sãi. De asemenea, Miler va putea sã-si desfãsoare activitatea în acelasi Birou pentru cã, sustin superiorii sãi de la Vaslui, interzicerea acestui lucru îl pot face doar cei din Politia Generalã. Chiar si asa, inspectorul sef al IPJ Vaslui, comisarul sef Doru Pantiru, dã asigurãri cã Miler si-a învãtat lectia si cã acesta nu va mai repeta „greselile” din trecut. „Am avut o discutie cu agentul de politie si, în ultima perioadã, nu au mai existat plângeri. De asemenea, a fost sanctionat cu avertisment si acest lucru aduce cu sine si unele restrictii. Pe o perioadã de 6 luni, politistul nu va putea avansa, nu va putea participa la concursuri, nu va putea fi detasat sau împuternicit. Schimbarea sa din Biroul rutier Negersti nu este de competenta noastrã, ci de a celor din IGPR”, spune seful IPJ Vaslui. Miler a intrat în atentia sefilor sãi dupã ce un sofer din Vaslui, care se îndrepta spre Roman, a fost la un pas de a rãmâne fãrã permisul de conducere, dupã o întâlnire neasteptatã cu un radar neinscriptionat. Soferul în cauzã a ajuns din urmã un Logan alb, cu numere de MAI, la iesirea din comuna Vulturesti, spre Negresti. La volanul radarului se afla agentul sef principal Gabi Miler, de la Biroul Politiei Rutiere Negresti, un personaj extrem de cunoscut în zona de nord a judetului, pentru sutele de „victime” pe care le fãcea în trafic. Conform unei filmãri realizate de soferul în cauzã, în linia dreaptã de 850 m de dinaintea intrãrii în satul Parpanita, atunci când este întrecut de acesta, Miler accelereazã si îl forteazã pe conducãtorul auto sã intre în sat cu peste 100 de kilometri la orã, pentru a-l lãsa fãrã permis. O situatie pe care soferii o denumesc drept „japcã”, pentru cã politistul încalcã toate regulamentele rutiere, care prevãd cã o masinã care este depãsitã nu are voie sã mãreascã viteza. Mai grav, politistul spune la un moment dat cã are filmare, iar în clipa în care i se cere filmarea drept probã spune simplu: „Nu am filmare”. Pânã la urmã, încoltit cu întrebãri despre legalitatea gestului sãu, omul legii spune doar cã a dorit sã-l testeze cu etilotestul pe sofer.
Soferii din toatã România au reclamat modul haiducesc de a actiona al politistului de la Politia Rutierã Negresti
Oamenii nemultumiti de astfel de practici au dorit sã-si spunã pãsurile pe forumul Vremea Nouã. „De ce sã amendezi soferul? În fapt el s-a chinuit sã depãseascã dar, vãzând cã nu are cum efectua aceastã manevrã în limitã legii, s-a desistat… Cei 108 km/h i-a atins fortat de politist! Dacã el a avut 108km/h si nu a reusit sã depãseascã, se naste întrebarea: câti km/h a avut politistul?!”, scrie un cititor. „Nu cumva pe partea dreaptã a drumului, pe care soferul conducea o masinã cu 108 km/h, se deplasa cu aceeasi vitezã un Logan alb neinscriptionat fãrã sirene si girofaruri pornite? Nu cumva obligatiile conducãtorului auto, fie el si politist, prevãzute în lege, sunt cã atunci când conduce un autoturism si este depãsit de un alt autoturism sã nu-si schimbe viteza si directia de deplasare? Nu cumva un politist, înainte de a constata o încãlcare a legii, are obligatia de a respecta el însusi LEGEA?”, este de pãrere un alt cititor. „Corectitudinea este sã prinzi pe fiul unui prieten cu 140/km prin localitate si sã închizi ochii? Corectitudine este sã prinzi pe fiul altui prieten cu 102/km în localitate si sã treci 89/km si sã dai avertisment??? Corectitudinea este sã ademenesti pe cineva sã te depãseascã pe linie continuã în afara localitãtii mergând cu 40 la orã? Vreti sã mai continui? Stiu foarte multe despre acest domn!”, sustine un locuitor din zona Negresti. „Gabi Miller mi-a dat si mie amendã si suspendare de permis pentru depãsirea vitezei si depãsire prin loc nepermis, numai cã nu am fost oprit în trafic. Mi-a trimis la firmã sã predau permisul si sã plãtesc amendã, numai cã a uitat sã treacã în procesul verbal platã în 48 de ore si l-am contestat. De anul trecut, din luna iulie si pânã acum, nu am primit o decizie clarã de la judecãtorie. Tot se amânã, dar nu stiu de ce, pentru cã se vede clar cã a uitat sã scrie si pentru asta se anuleazã procesul verbal”, explicã un alt sofer. „Ca si în viata cotidianã, gresesti cu bunã stiintã, la un moment dat plãtesti. Ulciorul nu merge de multe ori la apã. Pe soselele patriei nu circulã numai prosti si cocalari, mai circulã si oameni onesti, pregãtiti în diferite domenii, chiar si cel juridic. Când te întâlnesti cu un astfel de zmeu trebuie sã-ti iei mãsuri de precautie, altfel plãtesti si rãmâi fãrã permis, fãrã sã fii vinovat de încãlcarea legii rutiere”, constatã un cititor. Si exemplele cititorilor nu se opresc aici.