INCREDIBIL… Un aurolac din Bârlad, Vasilicã Mantarosie, de 28 de ani, a fost la Compartimentul de Primiri Urgente (CPU) de sase ori în aceastã lunã! Pe lângã faptul cã era intoxicat cu aurolac, mai era si beat mangã, fiind investigat medical. Betivii si oamenii strãzii reprezintã o mare problemã pentru spitalul Bârlad! Zilnic, spun medicii, au parte mãcar de cinci sau sase asemenea cazuri, iar banii cheltuiti cu ei nu sunt deloc putini, având în vedere cã unii vin cu ambulanta si nu sunt asigurati, fiind fãrã serviciu si fãrã a fi pe listele de asistati social.
Putini stiu cã betivii si aurolacii care vin la spitalul bârlãdean cu ambulanta sau pe propriile picioare, sunt considerati „urgente”, iar acestia primesc toate îngrijirile necesare, fãrã a plãti însã vreun ban pentru tratament. Cazul lui Vasilicã Ion Mantarosie, de 28 de ani, din Bârlad, a intrat în atentia celor din spitalul bârlãdean în aceastã lunã, deoarece, de pe data de 3 septembrie si pânã în noaptea de 17/18 septembrie, acesta a venit la CPU de sase ori, uneori chiar si de douã ori pe zi! „Prima datã s-a prezentat în aceastã lunã pe 3 septembrie, la orele 22.10, fiind consultat la CPU si diagnosticat cu sindrom cefaloalgic si în observatie cu pneumonie. I s-a eliberat o retetã si a plecat acasã. A revenit pe 14 septembrie, la orele 17.54, a fost trecut în registru, a asteptat la CPU, însã a plecat fãrã sã mai fie consultat. A venit din nou pe 16 septembrie, la orele 9.20, la CPU, cu intoxicatie voluntarã cu prelandez. A fost consultat, i s-a administrat medicatia si a plecat la cerere acasã. În aceeasi zi, a revenit la orele 18.30, pentru a fi din nou consultat, însã iarãsi a plecat fãrã a aviza cadrele medicale. Pe 17 septembrie, la orele 19.00, a venit la CPU în stare de ebrietate, a plecat din nou dupã ce a asteptat putin pe hol si a revenit la orele 00.30, pe 18 septembrie, fiind diagnosticat cu intoxicatie voluntarã cu prelandez. Dupã administrarea tratamentului, a plecat din nou fãrã avizul medicului”, ne-a precizat Adrian Gheorghiu, purtãtorul de cuvânt al spitalului bârlãdean.
Mantarosie consumã banii bârlãdenilor de ani buni, fãrã a fi asigurat!
Despre acest aurolac s-a scris aproape în fiecare an, pentru cã este un client fidel al CPU Bârlad si abonat „permanent” la bugetul spitalului, fãrã a avea asigurare. Iatã ce se scria în 2015: ”Vasilicã Mantarosie este adus în stare de ebrietate de … patru ori! Cu ambulanta, la cererea familiei! Prima datã vine pe 14 noiembrie, la orele 16.00, apoi pe 15 noiembrie, la orele 7.00, la 12.00 si la 17.00!”
„Alcoolul a adus la spital, în luna septembrie, la urgentã mai multe persoane care au ca problemã comunã alcoolul, toate fiind în stare de ebrietate sau, cum este cazul lui Vasilicã M., prelandezul tras pe nas! Alt lucru în comun este acela cã toti nu au serviciu, nu au asigurare medicalã. Vreau sã vã spun cã acest tip de pacient este tratat la fel ca oricare alt pacient: sunt investigati, sunt consultati, se fac investigatii paraclinice, dacã au traumatisme sunt trimisi la CT. Cheltuielile cu acesti pacienti sunt între 500 si 1500 de lei, doar în urgente! Dacã mai sunt si internati la psihiatrie, suma creste considerabil! Majoritatea pleacã acasã dupã ce sunt tratati, dar unii revin, ca cel despre care v-am spus, din Bârlad, de cinci – sase ori pânã acum în luna asta!”, a mai precizat Adrian Gheorghiu, purtãtorul de cuvânt al spitalului bârlãdean.
„Sã fie pusi mãcar sã mãture prin curtea spitalului”!
Eforturile medicilor sunt cu atât mai zadarnice cu cât, în multe cazuri, nu numai cel al lui Vasilicã Mantarosie, într-o singurã sãptãmânã, acelasi consumator de alcool poate reveni si de 3-4 ori la spital. „Azi îl trimiti acasã în stare bunã, mâine este adus înapoi. De fiecare datã, contribuabilul care munceste si îsi plãteste contributia la <<Sãnãtate>> va sta la rând la usa noastrã, iar betivul adus cu Salvarea trebuie sã fie considerat <<urgentã>>. Ideal ar fi ca alcoolicii si aurolacii, în contul cheltuielilor, sã fie mãcar obligati sã facã ore în folosul comunitãtii. Uitati, sã fie pusi sã mãture prin curtea spitalului, sã facã ceva! Deocamdatã, nu plãtesc nimic”, a spus unul din medicii de gardã de la CPU Bârlad. Ca un exemplu, putem spune cã pentru un pacient adus cu ambulanta se cheltuie în medie 200-300 de lei/pacient. Plus vreo 500 lei ori patru „intrãri” la CPU, încã 2000 de lei. Nu mai vorbim de faptul cã în România, pe an, bugetul sãnãtãtii este „usurat” de betivii care nu plãtesc spitalizarea, de circa 25 de milioane de euro!