NOU… Profesoara Cristina Tunegaru, cunoscutã opiniei publice pentru curajul de a semnala neregulile din învãtãmânt, vine în sprijinul elevilor de clasa a V-a, care au început anul scolar fãrã manuale, si a lansat unul special pentru acestia. Fireste, pentru disciplina limba si literatura românã, materie pe care ea o predã la o scoalã din Ilfov. Momentan, acesta se aflã la stadiul de manuscris, putând fi descãrcat gratuit doar de pe platforma Google Drive, accesând urmãtorul link: goo.gl/Ds9avK. “Rezultatul final va fi un manual gratuit, sub licentã deschisã”, a anuntat tânãra profesoarã.
Lansarea a avut loc în mediul online, chiar pe pagina sa de Facebook. “În ultimele sãptãmâni am muncit mult si cu drag la un manual de limba românã pentru clasa a V-a care respectã noua programã. Vreau sã-l distribui gratuit tuturor copiilor si profesorilor, pentru cã nu stim când si dacã problema manualelor va fi rezolvatã. Am atasat mai jos un manuscris al manualului. Îl puteti folosi ca atare si vã rog sã îmi trimiteti toate recomandãrile, sugestiile, corecturile necesare. Mi-ar fi foarte util si un pic de sprijin pe partea graficã”, a scris Cristina Tunegaru.
“Foarte putini ar putea realiza ceea ce ea a demonstrat”
Cum, poate, era de asteptat, lansarea noului manual de limba românã a atras atât reactii pozitive, cât si reactii negative. Dacã o parte dintre prietenii virtuali au lãudat-o pentru munca depusã, o altã parte au criticat initiativa, mai ales cã ea a declarat, în urmã cu o lunã de zile, cã lipsa manualelor este o problemã falsã. Iatã câteva dintre reactiile internautilor: “Am citit putin, dar îmi place foarte mult. Si eu sunt profesor (nu de limba românã) si pãrinte (al unui copil mai mare – sã vedeti la liceu manuale). Multi se vor repezi la gâtul domnisoarei, s-o critice, dar foarte putini ar putea realiza ceea ce dânsa a demonstrat. În rest, suntem specialisti cu totii la datul cu pãrerea”; “Felicitãri! Este super! Sper ca cineva din Ministerul minunat sã vadã cã de acest gen de manuale au nevoie copiii nostri de clasa a V-a! Doar asa se vor apropia mai mult de scoalã!”.
“Nimic nou sub soare”
De cealaltã parte, s-au aflat internautii care au asemãnat manualul acesteia cu unul auxiliar, realizat pe baza unor fise ajutãtoare. De asemenea, acestia i-au amintit profesoarei cã, nu de mult timp, declara cã profesorii buni nu au nevoie de manuale atât timp cât au programã scolarã, si cã manualele auxiliare ar trebui interzise de tot. Iatã câteva reactii: “Acesta nu este un manual, ci un caietel de lucru. Multe greseli, o solutie didacticã traditionalã: definitie si exercitii. Nimic nou sub soare. Trist pentru o tânãrã care ar trebui sã fie la zi cu stiinta si pedagogia. În rest: aere, politicã, mondenitãti”; “Prin urmare, prin acest demers de concepere a unui manual, colega dã de înteles cã nu poti lucra la clasã dacã nu ai un suport, o carte, ceva, fie el manual sau material auxiliar (culegere, fise etc). Dumneaei a blamat auxiliarele într-unul din articolele precedente, fãrã a tine cont de faptul ca învãtãtorii care predau la clasa pregãtitoare (unor copii de 5-6 ani) sunt legati de mâini si de picioare. Nu au auxiliare, nu au manuale, nu au nimic. Dumneaei dãdea de înteles pe atunci cã nu sunt necesare aceste auxiliare, ca sunt produsul mafiei editurilor, cã putem gestiona actul didactic si fãrã ele… Acum se aflã exact în situatia învãtãtorilor de la clasa pregãtitoare. Nu dispune de niciun material. Nu cumva acest “manual” functioneazã ca o colectie de fise ajutãtoare, adicã este sinonim cu un auxiliar, atât de blamat cândva de dumneaei?”