SCANDAL… Firmele si persoanele fizice plãtitoare de TVA care presteazã servicii sau livreazã bunuri taxabile, în România, vor aplica din 2018, în mod obligatoriu, un sistem de platã defalcatã a TVA, care presupune deschiderea unui cont separat, dedicat exclusiv sumelor aferente circulatiei TVA. Totodatã, contribuabilii vor putea opta pentru aplicarea noului mecanism si mai devreme, între 1 octombrie si 31 decembrie 2017, situatie în care vor beneficia de anumite facilitãti fiscale. Toate aceste mãsuri au fost adoptate de Executiv si se regãsesc în Ordonanta Guvernului nr. 23/2017, act normativ ce a intrat în vigoare duminicã, 3 septembrie 2017. La Vaslui, vestea a produs stupoare, în conditiile în care firmele de constructii, în primul rând, vor falimenta, pentru cã distribuitorii vor refuza sã le mai dea materiale pentru santiere, cu plata la 30, 60 sau 90 de zile. „Dacã vedem cã Guvernul nu ne ascultã, nu avem decât o sansã: toate firmele din judetul Vaslui si din România sã declanseze greva fiscalã, sã nu mai plãtim taxele si impozitele la stat. Sã vedem, atunci, de unde vor scoate domnii guvernanti bani pentru salarii”, a spus unul dintre patronii din judet.
Aplicarea sistemului de platã defalcatã a TVA, cunoscut si ca TVA split payment, se va face optional între 1 octombrie si 31 decembrie 2017, pentru facturile emise sau avansurile încasate începând cu prima zi a lunii octombrie, si în mod obligatoriu de la 1 ianuarie 2018 pentru facturile emise sau avansurile încasate începând cu aceastã datã. Sistemul se va aplica pentru toate livrãrile de bunuri si prestãrile de servicii taxabile din punct de vedere al TVA, cu exceptia acelor operatiuni supuse regimurilor speciale de TVA, ca de exemplu regimul special pentru bunurile second-hand, pentru agentiile de turism, pentru agricultori sau regimul special de scutire pentru micile întreprinderi ori pentru care se aplicã mãsuri de simplificare.
„Nu le mai dãm bani pe instrumente de platã, închidem afacerile”
Fiecare persoanã juridicã ori persoanã fizicã care este înregistratã în scopuri de TVA în România va avea obligatoriu un cont separat de TVA, diferit de contul curent, prin acest cont urmând sã fie încasat TVA de la clienti si plãtit TVA cãtre furnizori ori cãtre bugetul de stat. Prin urmare, factura emisã de un plãtitor de TVA va trebui achitatã prin douã plãti: una în contul curent, reprezentând valoarea produselor si serviciilor; una în contul de TVA, reprezentând valoarea TVA pentru produsele sau serviciile respective. „Este dezastru, cu aceastã mãsurã. Ne închid de tot! Noi, firmele de constructii, nu vom mai livra materiale cãtre santierele din judetul Vaslui decât cu banii jos, altfel nu mai putem da, cu instrumente de platã la 30, 60 sau 90 de zile, ca pânã acum. În momentul în care vom livra materialele de constructii si vom emite facturi, va trebui sã virãm TVA în conturi separate, desi noi încasãm banii peste o lunã, douã sau trei luni. La sume de ordinul miliardelor de lei vechi, cum sunt acum, ar însemna sã imobilizãm sume imense în conturi, pânã la plata facturilor. Ne vom lua mãsuri, asta e, trebuie sã rezistãm”, spune un manager de firmã din judet.
Greva fiscalã, o solutie de protest împotriva Guvernului
„Va trebui sã gãsim voci puternice în mediul de afaceri si sã iesim public, sã spunem cã nu putem suporta aceastã mizerie, ne duc în faliment. Facem grevã fiscalã, nu avem altã solutie. Dacã noi plãtim în mod corect TVA, acum, desi livrãm produse cu plata la câteva luni de zile, de ce vine Guvernul si îsi bate joc de noi? Dacã facem o facturã, trebuie sã virãm TVA în contul statului. Avem sute de angajati în spate, cum sã-i tinem, dacã acest Guvern îsi bate joc de noi? Sã vedem, dacã nu vor sã ne asculte, de unde vor scoate banii pentru salariile lor nesimtite”, avertizeazã mediul de afaceri din judetul Vaslui.