AUSTERITATE… Spitalul bârlãdean n-a rãmas numai fãrã tichetele de masã tãiate de la salariati, ci si fãrã 87 de paturi, astfel cã din 811 paturi au mai rãmas 724. Datoria de peste 9 milioane de lei, pe care o are spitalul în acest moment la furnizori, a dus la o austeritate care trebuia de mult impusã! Numai cã, acum, rãmas si fãrã 87 de paturi si cu o datorie uriasã, spitalul bârlãdean s-ar putea sã fie declasificat! Daniela Bors, noul manager interimar al institutiei, a precizat cã propunerea de modificare organizatoricã a spitalului a fost avizatã de DSP Vaslui, aprobatã de CLM Bârlad si urmeazã a fi trimisã la Ministerul Sãnãtãtii pentru validare si implementare. Singurul lucru bun este cã salariatii care intrã în restrângere vor fi redistribuiti si nu se fac concedieri. Tot Ministerul Sãnãtãtii va decide dacã spitalul bârlãdean, în caz cã nu poate sã îndeplineascã planul de conformare impus de DSP Vaslui, va fi sau nu declasificat. În toate aceste vesti rele, se anuntã si una bunã: Computerul Tromograf din spital functioneazã 24 de ore din 24! Astfel cã au încetat de la 1 septembrie investigatiile la clinica Pro Life a omului de afaceri Dan Dobrovolschi!
În sedinta de CLM Bârlad din 28 august, cei 20 de consilieri locali au aprobat modificarea structurii organizatorice a spitalului bârlãdean. Aceastã modificare, care implicã tãierea a 87 de paturi (82 de la internãrile continue si 5 de la internãrile de zi), a fost aprobatã mai întâi de Consiliul de Administratie al spitalului, dupã ce a fost solicitatã asistentã de specialitate la DSP Vaslui. În nota de fundamentare a propunerii de reducere a celor 87 de paturi, CA al spitalului aratã cã acest lucru se impune în scopul conformãrii la normativele de autorizare sanitarã pentru spitalizarea continuã si internãrile de zi. S-a urmãrit eliminarea paturilor din sectiile unde indicatorii de performantã nu au fost atinsi: ORL, Oftamologie. Ambele sectii au trecut în subordinea sectiei Chirurgie, unde vor avea 10 paturi – ORL si 4 paturi – Oftalmolgie. În locul sectiilor ORL si Oftalmologie din corpul Spitalului Nou-etaj 3, se va muta Dermatologia cu 15 paturi (înainte avea doar 8 paturi). „Trebuie sã respectãm un plan de conformare si o legislatie care prevede cã la un pat trebuie sã existe sapte metri pãtrati, asa cã modificãm structura organizatoricã a spitalului. Aceastã reducere are în vedere si eficientizarea sectiilor pentru cã, spre exemplu, la ORL si Oftalmologie indicatorii sunt foarte slabi. Vreau sã clarific faptul cã prin aceastã reducere a paturilor nu se pune în pericol nici structura, nici organigrama spitalului. Personalul va fi redistribuit în celelalte sectii”, a explicat managerul interimar Daniela Bors.
De unde dispar paturile?
Din sectia Medicinã Internã vor dispãrea 20 de paturi, din compartimentul Cardiologie – alte cinci, compartimentul Gastroenterologie (care are 12 paturi) va fi desfiintat pentru cã singurul medic specialist a plecat în strãinãtate, compartimentul Nefrologie va fi reorganizat (numãrul de paturi va creste de la opt la 12) si se muta la parterul Ambulatoriului de specialitate în locul Dermatologiei. De asemenea, din sectia Obstetricã-Ginecologie vor dispãrea cinci paturi, compartimentul Chirurgie Plasticã si Reparatorie (12 paturi) nu va mai fi coordonat de sectia Chirurgie Generalã, ci va fi de sine independent, iar la compartimentul Ortopedie-Traumatologie se va suplimenta cu cinci numãrul de paturi. În sectia Neurologie vor fi reduse patru paturi, iar cele douã sectii de Pneumologie (în total 110 paturi) vor fi reorganizate într-una singurã, cu un total de 75 de paturi. Totodatã, s-a aprobat organizarea unei singure sectii de Pediatrie cu 55 de paturi (în prezent, cele douã sectii au 95 de paturi), separarea compartimentului de Neurologie Pediatricã, cu zece paturi, de cel de Psihiatrie Pediatricã, cu 15 paturi, reorganizarea Centrului de Hemodializã (Dializa), cu 12 aparate, în Statie de Hemodializã, cu trei aparate. În Pavilionul Central, unde erau pânã acum birourile personalului administrativ, vor fi amenajate saloane cu 19 paturi pentru internãrile de zi, în pavilionul Boli Infectioase – patru, pavilionul Pediatrie – opt, pavilionul TBC – douã Pneumologie si trei Psihiatrie, pavilionul spital nou – sase paturi (Neurologie – unu, Oncologie – douã, Dermatologie – trei).
„Propunerea aprobatã de CLM Bârlad va merge la Ministerul Sãnãtãtii care va aproba sau nu! Vor putea da si alte sugestii, deci s-ar putea sã intervinã modificãri, pentru cã sectiile care nu si-au îndeplinit indicatorii s-ar putea sã rãmânã fãrã paturi mai multe decât am tãiat noi. Spitalul Municipal de Urgentã „Elena Beldiman” din Bârlad este un spital public, general, care are 764 de paturi pentru spitalizarea continuã si 47 de paturi pentru spitalizarea de zi. Are 16 linii de gardã, Ambulatoriu de specialitate, Compartiment Primiri Urgente (CPU) si un punct de lucru CPU – Pediatrie. Cadrele mefdicale nu îsi vor pierde locurile de muncã, ci vor fi redistribuite”, a mai precizat Daniela Bors.
Veste extraordinarã: CT-ul spitalului functioneazã non-stop!
Iatã însã cã o veste bunã parcã ne mai descreteste fruntile: CT-ul spitalului functioneazã de la 1 septembrie, 24 de ore din 24! În sfârsit se intrã în normalitate, deoarece medicii care erau „bara bara” cu clinica Pro Life, nu mai pot trimite la CT chiar orice fleac! Cu alte cuvinte, a încetat contractul cu spitalul al Clinicii omului de afaceri Dan Dobrovolschi. „Am reusit sã avem doi medicii cu competente în CT si am încheiat douã contracte de vizualizare si interpretare on-line a rezultatelor investigatiilor de la CT când medicii bârlãdeni sunt liberi, cu doi medici de la Iasi”, a precizat medicul Vladislav Afteni, directorul medical interimar al spitalului bârlãdean.