spot_img
22.4 C
Vaslui
26-iun.-2024
spot_img

Viitorul episcop al Husilor vrea sã ridice un asezãmânt filantropic în Ivesti!

- Advertisement -

INITIATIVÃ…Arhimandritul Iustin Dragomir pare sã aibã cele mai multe sanse pentru a fi uns Episcop în fruntea Eparhiei Husilor, într-o perioadã în care Mitropolitul Moldovei si Bucovinei cautã cea mai potrivitã persoanã pentru a prelua cea mai agitatã eparhie din Biserica Ortodoxã Românã. Surse din interior sustin cã au fost mai multe propuneri fãcute unor persoane din cercul de apropiati al ÎPS Teofan, inclusiv pentru Episcopul vicar Calinic Botosãneanul, de la Iasi, însã ultimul ar fi declinat oferta primitã, pentru cã una este sã stai în fruntea Arhiepiscopiei Iasului si alta e sã conduci o episcopie sãracã. Si o veste bunã pentru toti credinciosii din zona de sud a judetului: dacã va fi uns episcop, arhimandritul Iustin Dragomir intentioneazã sã facã un mare asezãmânt filantropic în comuna natalã, Ivesti, fiind deja în tratative pentru a prelua o suprafatã mare de teren, pe un deal din apropierea drumului care leagã Bârladul de Podul Turcului.

E liniste totalã în Episcopia Husilor, dupã ce s-a anuntat cã Onilã desfrânatul pleacã la Târgu Ocna. Dupã ce s-a tot jucat de-a ofertele primite din partea episcopilor din toatã tara, fostul episcop de Husi a acceptat sã plece în apropierea Vasluiului, probabil pentru a detine în continuare controlul în eparhie, fiind la doar 90 de kilometri de granita cu judetul Vaslui. Probabil cã îsi închipuie cã noul episcop va trebui sã vinã în genunchi în fata lui, la vila din Târgu Ocna, sã-i cearã aprobare pentru a face ceea ce este nevoie pentru eparhie, asa îsi închipuie Onilã, caz în care se justificã mutarea sa atât de aproape de casã. Preotii din judetul Vaslui sunt în continuare stupefiati de tupeul lui Onilã, simplu cãlugãr, care este trimis de Biserica Ortodoxã Românã într-o vilã cochetã din Târgu Ocna, cu masinã si sofer la scarã, plus venituri îndestulãtoare. Ne întrebãm, însã: preotii caterisiti de Onilã, mai multi la numãr, au avut vreo sansã, au primit masini, terenuri, case, în schimbul alungãrii lor din Bisericã? Nu, însã pentru ierarhi regulile sunt altele, decât pentru muritorii de rând. Fostii episcopi sunt lãsati sã stea în case luxoase în continuare, însã nu stim care va fi reactia celor din Târgu Ocna, când îl vor vedea pe fostul episcop desfrânat. În acest timp, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei cautã, disperat, un înlocuitor pentru Onilã. Au trecut deja douã sãptãmâni de la sedinta Sfântului Sinod Permanent, în care fostul episcop si-a dat demisia, însã nu se stie nimic despre cel care îl va urma. Cele mai mari sanse, asa cum anticipam cu ceva timp în urmã, le are un slujitor al Domnului care s-a nãscut pe aceste meleaguri, la Ivesti, un vasluian care a reusit sã facã lucruri incredibile în altã parte a Moldovei, în judetul Suceava. Staretul Iustin Dragomir, de la mãnãstirea Bogdana, din Rãdãuti, ar accepta sã preia Episcopia Husilor, convins cã poate ceva pentru oamenii sãraci ai acestei zone, asa cum a fãcut el la Rãdãuti, cu un asezãmânt în care oferã masã si cazare la câteva sute de copii nevoiasi.

Vrea sã facã la Ivesti un asezãmânt similar cu cel de la Rãdãuti, în care a venit inclusiv cancelarul Germaniei, Angela Merkel

Anul acesta, staretul Dragomir a avut bucuria ca 10 copii din asezãmântul de la Rãdãuti sã intre la facultate, o mare bucurie pentru eforturile fãcute de arhimandritul nãscut la Ivesti. Nãscut într-o familie foarte credincioasã, din zona Bârladului, mai precis din comuna Ivesti, la câtiva kilometri de Bârlad, compusã de patru bãieti si o fatã, staretul Iustin a avut sansa sã vadã cum se trãieste în Bucovina, zonã care l-a adoptat cu bratele deschise. Acolo, la Rãdãuti, a pus bazele unui adãpost pentru copii sãrmani, lângã Rãdãuti, în care peste 120 de copii, abandonati de societate, sunt parte a asezãmântului de copii „Sf. Ierarh Leontie”, de pe lângã Mãnãstirea Bogdana. Un spatiu care, pentru cei care au crescut aici, a devenit „locul de acasã”. Cei mai mari învatã sperând cã vor intra la facultate sau încearcã sã deprindã o meserie pentru a-si croi un drum în viatã, iar în acest an pentru zece dintre cei care au crescut în asezãmânt a venit vestea cea bunã, fiind admisi la facultate. Respins de fostul episcop spãgar de la Husi, atunci când a anuntat cã doreste sã facã un asezãmânt similar pentru copiii necãjiti din judetul Vaslui, în comuna natalã, Ivesti, arhimandritul Dragomir nu s-a lãsat si a început discutiile pentru preluarea unui teren în apropierea satului Ivesti, unde ar urma sã facã un spatiu de cazare pentru copiii cãrora societatea nu le vede niciun viitor. Viitorul asezãmânt va fi situat pe un deal, de pe care se vede tot satul Ivesti, iar noul episcop de Husi – dacã va fi confirmat de Mitropolitul Moldovei si Bucovinei – poate demonstra cã existã sanse pentru ca aceastã zonã sã aibã episcopi destoinici, cum a fost regretatul PS Ioachim.

Iatã ce a reusit arhimandritul Iustin Dragomir, în aceste zile!

Mãnãstirea Bogdana din Rãdãuti, condusã de staretul Dragomir, va fi restauratã cu fonduri europene, au anuntat cei de aici. Ansamblul monahal al mãnãstirii, format din sediul administrativ, clopotnita si Biserica „Sfântul Nicolae” fac parte din proiectul de restaurare intitulat „Restaurarea, Conservarea Patrimoniului Cultural la Mânãstirea Bogdana”. Proiectul a fost aprobat, iar lansarea sa oficialã a avut loc în urmã cu câteva zile, printr-o conferintã la care au participat arhimandritul Iustin Dragomir, staretul Mãnãstirii Bogdana, pãrintele Adrian Bogdan Pojoga, manager proiect, Doina Iacoban din partea Regional Consulting Suceava, Nistor Tãtar, primarul municipiului Rãdãuti. Potrivit pãrintelui Adrian Bogdan Pojoga, valoarea totalã a proiectului este de 21.286.342,92 lei, iar perioada de implementare a proiectului este de 36 luni.

Sediului administrativ al mãnãstirii (fosta casã parohialã) i se va schimba destinatia în muzeu. Scopul principal al proiectului este valorificarea patrimoniului cultural, urmãrindu-se ca prin reabilitarea Bisericii „Sfântul Nicolae”, a clopotnitei si a sediului administrativ sã se realizeze transformarea acestui ansamblu monahal într-un promotor al culturii românesti. În incinta ansamblului monahal de la Mãnãstirea Bogdana din Rãdãuti, se aflã înmormântati primii cinci domnitori ai principatului Moldovei: Bogdan I, Latcu, Roman I, Petru I si Stefan I.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.