spot_img
22.4 C
Vaslui
26-iun.-2024
spot_img

(FOTO) În ultimii 20 de ani, la Iași a crescut cu 5 ani vârsta la care are loc prima naştere

- Advertisement -

29 de ani este vârsta medie pentru ieşencele de la oraş. Pentru mediul rural vârsta este de 24 de ani şi jumătate. Pe de altă parte, medicii ieşeni avertizează că sarcinile târzii sunt periculoase.

Medicii susţin că această tendinţă este în ultimii ani într-o continuă creştere, nu doar în Iaşi, ci şi la nivel naţional şi interna­ţional, motivele invocate de paciente fiind diverse. Femeile spun că au amânat momentul conceperii unui copil pentru că au dorit să se axeze pe carieră, pentru că înainte de 30 de ani nu aveau un loc de muncă stabil sau pentru că nu aveau posibilitatea şi stabilitatea financiară necesare pentru creşterea copilului.
„Am născut la 34 de ani, nu pentru că aşa mi-am dorit, dar am considerat că nu-mi pot abandona cariera pentru a face un copil. Am zis că voi face un copil când voi putea să-i ofer o copilărie acceptabilă, decentă, nu una plină de lipsuri cum vedeam la mulţi alţii din jur. Terminasem si eu şi soţul facultatea de tineri, dar nu eram niciunul din Iaşi, şi în plus nici nu aveam părinţi cu situaţii materiale deosebite, ca să ne ajute financiar. A trebuit să ne luptăm ani de zile cu lipsurile sau cu căutarea unui serviciu mai bun ca să avem toate astea. Cum să faci copil când tu te muţi dintr-o chirie în alta şi de două ori pe an? Abia după 10 ani de la nuntă am reuşit să avem o casă a noastră, de fapt un apartament mic, dar era al nostru, şi fiecare câte un serviciu relativ stabil. Eu sunt profesoară, titular în Iaşi, iar soţul lucrează în privat. Acum câştigăm împreună decent cât să ne permitem rata la casă şi cheltuielile cu copilul“, ne-a declarat Marinela B., o profesoară din Iaşi.
Primul copil – cel târziu la 25 de ani
Cu toate acestea, medicii specialişti spun că, din punct de vedere reproductiv, indicat ar fi ca o femeie să nască primul copil între 20 şi 25 de ani, după această vârstă riscurile medicale ajungând să fie duble. De la faptul că sunt şanse mai mici să obţină o sarcină, la faptul că sarcina poate fi una cu multiple probleme, care perturbă cursul normal al evoluţiei sarcinii. Aici medicii atrag atenţia asupra faptului că după vârsta de 37 de ani creşte riscul ca fătul să prezinte sindrom Down.
„Există o cutumă că trebuie să ai o casă, un loc de muncă stabil, un soţ minunat şi abia apoi începi să te gândeşti să ai un copil. Dacă aştepţi să se întâmple asta, s-ar putea să ajungi la 30 de ani, iar după 30 de ani la unele femei ovocitul devine mai puţin apt spre a fi fertilizat“, a precizat dr. Bogdan Doroftei, medic primar obstetrică-ginecologie şi director medical la Maternitatea „Cuza Vodă“. Un alt motiv pentru care s-a ajuns ca vârsta medie a mamelor la prima naştere să fie aproape de 30 de ani este, conform INS, şi faptul că modelul actual al familiei româneşti este caracterizat şi prin fenomenul de amânare a căsătoriilor, în special la vârstele tinere.

sursa: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/foto-in-ultimii-20-de-ani-la-ia-i-a-crescut-cu-5-ani-varsta-la-care-are-loc-prima-nastere–168451.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.