spot_img
22.4 C
Vaslui
26-iun.-2024
spot_img

Doi cocalari si comparatiile lor pe axa Vaslui-Berlin (video)

- Advertisement -

Rupti în fund, dar mofturosi!

TÃRANI…Aici, la voi, la Spitalul din Vaslui, nu-i “ca la Germania”, au concluzionat doi stranieri care se lãudau cu cardurile de sãnãtate nemtesti, pe holurile spitalului.

MOFTUROSI….Stranierii care ajung cu diferite probleme la Spitalul Judetean de Urgente din Vaslui perturbã actul medical, reprosându-le medicilor cã nu le rezolvã problemele cât ai bate din palme, asa, “ca la Germania”. Un caz concret, surprins de redactorii Vremea Nouã, s-a petrecut sãptãmâna aceasta chiar la sectia Urgente, acolo unde niste vasluieni, veniti în concediu din Germania, au fãcut ‘’gãlãgie’’ cã le este ignorat copilul. Asta desi bãiatul, în vârstã de 16 ani, fusese deja vãzut de medic. În vizorul nemultumitilor a intrat chiar Carmen Piseru, sefa UPU, care degeaba le-a explicat reclamantilor cã starea bolnavului pe care îl însotesc este stabilã, în schimb sunt multi pacienti, a cãror viatã atârnã de un fir de atã, care au nevoie de îngijiri de urgentã. Oamenii nu au înteles, iar discutia a continuat între rudele bãiatului bolnav o bunã bucatã de timp, acestea sustinând cu tãrie cã “la Germania” nu se comparã cu România. Cel mai probabil, nici comportamentul pacientilor nemti nu se comparã cu cel al unora dintre conationalii nostri, care din lipsã de bun-simt si educatie sanitarã mai mult încurcã lucrurile.

Culmea este tocmai faptul cã bãiatul cu probleme de sãnãtate nu se afla pe hol, ci era pe un pat la UPU si i se administra o perfuzie. Cu toate acestea, rudele s-au arãtat nemultumite cã au asteptat prea mult si cã nu i se acordã atentia cuvenitã bolnavului. “Victima” reclamantilor a fost Carmen Piseru, seful UPU, care a fost apostrofatã cã nu îsi face treaba asa cum stranierii ar fi vrut. Degeaba a încercat cadrul medical sã le explice cã bãiatul nu reprezintã o urgentã, starea sa fiind stabilã, cãci oamenii o tineau sus si tare pe a lor: cã doctorii nu îsi fac treaba cum trebuie, cã sistemul sanitar nu e bun si cã “la Germania” altfel stau lucrurile. Acestia i-au comunicat doctorului Piseru cã bolnavii nu trebuie sã astepte pentru a primi atentie în tara lor “de adoptie’’, cadrul medical fiind retinut astfel inutil. Toate aceste discutii fãrã rost se purtau în timp ce la Urgente erau în asteptare alti pacienti cu probleme grave care aveau nevoie de îngrijiri medicale cu prioritate, la care, bineînteles, stranierii nu se gândeau. Dupã plecarea medicului, oamenii si-au continuat discutia pe holul unitãtii sanitare, criticând dur sistemul sanitar din România, ”care nu se comparã cu cel din strãinãtate”, fluturând ostentativ cardurile de sãnãtate din Germania. “Nu poti sã faci comparatie”, zice la un moment dat un bãrbat, care este completat de femeie, care spune cã a fost internatã acolo si cã “are fiecare camera lor, dar tu stii cã ai fost’’. “Acolo nu am stat un minut în spital (…) imediat le rezolvã, nu ca aicea”, mai spune bãrbatul. Un alt individ îsi exprimã nemultumirea vizavi de medicul de familie la care este înscris. De fapt, vorbeste de un medic din Iasi, un altul din Vaslui, afirmã cã îi plãteste pe amândoi, însã pe unul nu îl gãseste la cabinet aproape niciodatã, pentru cã e mai mult plecat în concedii.

Sistemul sanitar scârtâie, la fel si educatia pacientilor

Sunt prezentate aproape zilnic în presã cazurile unor medici care nu îsi fac treaba ca la carte sau au o atitudine nepotrivitã fatã de pacienti. De cele mai multe ori, acestia scapã cu un avertisment sau nu îl primesc nici pe acela. De asemenea, multe unitãti sanitare nu sunt într-o stare prea bunã, lipseste aparatura performantã, nu sunt medicamente suficiente, pacientii trebuie sã le achizitioneze din bani proprii, pe care cei mai multi nu si-i recupereazã. Lista cu nereguli poate continua. Nu este un secret cã sistemul sanitar este departe de a fi perfect. Însã, de multe ori si pacientii sau rudele acestora lasã de dorit, încurcând cadrele medicale cu cerinte exagerate, cu lucruri inutile, devenind violenti verbal sau fizic. Cel mai bun exemplu este chiar al stranierilor prezentati în articol. Acestia au oprit un cadru medical din a-si exercita atributiile care, culmea, presupun salvarea vietilor, de multe ori contracronometru, pentru a-i reprosa cã nu se miscã repede si a-l informa cã “la Germania” nu e ca ”la România”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.