spot_img
22.4 C
Vaslui
26-iun.-2024
spot_img

Strategia Guvernului cu Pilonul II de pensii. Tudose: Statul administrează mai bine banii de pensie

- Advertisement -

Este oficial. Guvernul vrea să modifice pilonul II de pensii. Mihai Tudose a anunţat că nu vrea să desfiinţeze pensiille private, dar se analizează ca sumele care se varsă la pilonul I să fie un pic mai mari decât cele care se varsă la pilonul II. Justificarea premierului? acesta a spus că statul administrează mai bine banii pentru pensii. Pe de altă parte, Tudose a anunţat că ce este deja în pilonul II rămâne acolo. Anterior, şi vicepremierul Marcel Ciolacu a afirmat că discuţiile pe Pilonul II au pornit de la nişte cifre pe care Guvernul le-a analizat şi care nu sunt în regulă şi că nu este luată o decizie încă. „Ne uităm în continuare pe cifre, sunt cifre care ne îngrijorează”, a spus acesta. În schimb ASF contrazice Guvernul şi spune că pilonul II este unul solid.

Mihai Tudose a argumentat că potrivit unor calcule, pilonul 1 dă un randament mai mare:

„Acum, jumătate din sumă se duce la pilonul unu, jumătate la pilonul doi. S-a constatat că randamentul la pilonul I, care are ca reper salariul mediu pe România, este mult mai mare decât la pilonul II. Din acestă cauză am solicitat Ministerului de Finanțe ca împreună cu cei de la sistemul de pensii să facă o analiza, să vadă dacă nu cumva este oportun, cel puțin acum, în acești ani, când creșterea economică este foarte mare și randamentul pentru banii românilor pentru pensii este mult mai mare la pilonul I, sumele care se varsă la pilonul I să fie un pic mai mari decât cele care se varsă la pilonul II. Discuțiile sunt avansate și se va lua în considerare interesul suveran al celor care plătesc acele contribuții pentru pensii. Fiind o contribuție plasată într-o zonă cu un randament mai mare, fondurile pentru pensii, pentru fiecare român vor crește. Voi solicita Ministrului de Finanțe să vă pună la dispoziție calculele. Noi am luat la mână sa vedem și noi niște cifre cu privire la pilonul doi și am constatat cu surprindere că statul este un administrator mai bun. Dezbaterea a plecat de la premisa greșită ca vrem să desființăm pilonul II, ceea ce nu este adevărat. Că vrem să luam bani de la pilonul II, ceea ce nu este adevărat. Ceea ce este deja acolo, rămâne acolo , doar că dacă este mai bine pentru români vom da mai mulți bani le pilonul I”, a spus Tudose, la şedinţa CExN.

Ce spune Ciolacu

„Pilonul II a plecat de la ASF. Din cifre au reieşit anumite concluzii. Nu este luată o decizie, nu există desfiinţarea sau marginalizare Pilonului. Decizia va fi cum este mai bine pentru cetăţenii români”, a precizat vicepremierul Marcel Ciolacu.

Acesta a mai spus că „e ceva îngrijorător în ceea ce priveşte Pilonul II. Nu este ca în alte state” şi că banii din acest fond de pensii se pot gestiona mai bine. „Cei de la ASF vă pot răspunde mai exact la aceste întrebări”, a mai spus Marcel Ciolacu, explicând că banii ar putea să fie redistribuiţi, însă nu se vor lua din Pilonul II să se ducă în Pilonul I.

Întrebat dacă s-ar putea reduce contribuţia, acesta a spus: „nu există aşa ceva”.

sursa: https://www.realitatea.net/anuntul-de-ultima-ora-facut-de-vice-premierul-ciolacu-ce-se-intampla-cu-pilonul-ii_2096797.html?utm_source=Cub-Homepage&utm_medium=Clicks&utm_campaign=trkweb

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.