Un medic din Iaşi trece printr-o adevărată dramă după ce justiţia i-a restricţionat accesul către propria fiică. Mihai Asaftei, cadru medical la Spitalul „Sfântul Spiridon“, îşi poate îmbrăţişa fiica doar de două ori pe lună, câte două ore, în condiţiile în care, spune el, copila şi-ar dori să-şi vadă tatăl mult mai des. De mai bine de doi ani, Asaftei se află într-un adevărat război juridic cu fosta sa nevastă, cel mai mult având de pierdut fetiţa lor de şase ani. Asaftei reclamă că justiţia din Bacău ar fi fost influenţată atunci când a stabilit programul de vizită. Apărătorii săi ridică o altă problemă: cât de abilitat e un judecător necăsătorit şi fără copii în a tranşa un divorţ cu copii?
De mai bine de doi ani, medicul ieşean Stelian Mihai Asaftei, de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Spiridon“, se luptă în instanţă pentru a-şi putea vedea fetiţa de 6 ani. Doctorul ieşean spune că trece printr-un adevărat calvar deoarece judecătorii din judeţul Bacău au pronunţat mai multe sentinţe în urma cărora dreptul de a-şi vizita copilului i-a fost restrâns. În prezent, doctorul Asaftei îşi poate vizita copilul de două ori pe lună, câte două ore, având drept de vizită şi în vacanţa mare a copilului. Ieşeanul se luptă în instanţă să îşi poată vedea mai des fetiţa încă din 2015, conflictul juridic fiind purtat cu fosta sa soţie.
Deciziile judecătorilor
Calvarul medicului începe în toamna anului 2014, atunci când pe rolul Judecătoriei Bacău este înregistrat dosarul de divorţ dintre el şi fosta sa soţie, Petronela C. Despărţirea celor doi a fost una cu scandal, pe rolul organelor judiciare din Bacău fiind înregistrate multiple plângeri şi de o parte, şi de cealaltă, fără ca nimeni să fie efectiv trimis în judecată. Medicul ieşean a reclamat, de pildă, că a fost agresat fizic de către socrul său, o persoană catalogată ca fiind „influentă“ în municipiul Bacău.
La începutul anului 2015 este pronunţată o primă soluţie a justiţie în privinţa programului de vizită a copilului. Medicul putea atunci să îşi vadă copila „în fiecare zi de luni, marţi, miercuri din săptămână, între orele 16-21, în cea de-a doua şi a patra săptămână din lună, iar în prima şi a treia săptămână din lună în fiecare zi de marţi, cu posibilitatea deplasării minorei“.
Fosta soţie a doctorului nu a fost însă mulţumită de soluţia judecătorilor, formulând apel, respins de instanţa superioară. Continuă însă procesul de divorţ, pe fond, programul de vizită fiind modificat de mai multe ori. După o serie de decizii pe care medicul Asaftei le consideră aberante, justiţia din Bacău decide, prin vocea unui judecător de aproximativ 30 de ani, ca medicul ieşean să aibă legături personale cu fiica sa „în a doua şi a patra zi de miercuri din fiecare lună, cu posibilitatea deplasării minorei şi în afara domiciliului acesteia, însă pe raza municipiului Bacău“.