spot_img
22.4 C
Vaslui
26-iun.-2024
spot_img

Ultima zi de sãrbãtoare: folclor, caricaturã, nunta de aur, mici, porumb si fum!

- Advertisement -

ZILELE VASLUIULUI, CA LA BÂLCI!

SÃRBÃTOARE… Vremea frumoasã de ieri i-a scos pe vasluieni din case. Au umplut centrul orasului, au gustat din bunãtãtile preparate la terase si s-au distrat pe muzica popularã a Ansamblului “Junii Sibiului” si a Rapsodiei Vasluiului, precum si a solistilor Mariana Anghel si Adriana Anghel, Tudor Furdui Iancu, Viorica Telcean, Nelu Albu. Soarele si receptivitatea vasluienilor au reusit sã salveze Zilele Vasluiului, care riscau sã se transforme într-un esec din cauza vremii. Nu a fost cazul, fapt ce l-a fãcut pe primarul Pavãl sã se declare multumit de cum s-au desfãsurat lucrurile la sãrbãtoarea Vasluiului: “Ne bucurãm sã vedem cât de bine s-au simtit oamenii la concertele organizate în Centrul Civic. Cei de la Iris, Vank, Randi si doamna Felicia Filip s-au simtit extraordinar alãturi de publicul vasluian. I-au lãudat atât în fata noastrã, cât si pe paginile lor de Facebook. Le multumesc tuturor celor care ne-au ajutat sã realizãm aceste trei zile de distractie si voie bunã”. Desigur, ca la orice manifestare de anvergurã, nu poate fi totul perfect si nici toatã lumea multumitã. Totusi, îndrãznim sã spunem cã la concertele ce s-au dorit a fi de înaltã tinutã, s-ar fi putut gãsi prezentatori cu experientã, profesionisti, care sã tinã publicul conectat searã de searã. Cei doi adolescenti, extrem de tineri si lipsiti de experientã, s-au bâlbâit, au pocit cuvintele si chiar numele artistilor, lãsând impresia de nesigurantã. De asemenea, unii vasluieni au criticat faptul cã Zilele Vasluiului au fost organizate într-un moment nepotrivit, mai exact, în zile de post. Si unele formatii invitate în deschidere au lãsat de dorit si nu s-au ridicat la nivelul asteptãrilor. Desigur, vasluienii asteaptã ca de la an la an, manifestãrile organizate sã creascã în calitate si Zilele Vasluiului sã nu fie transformate într-un veritabil bâlci.

A treia zi din cadrul Zilelor Vasluiului a continuat seria activitãtilor pregãtite de municipalitate. La ora 12:00, în foaierul Casei de Culturã “Constantin Tãnase” a avut loc lansarea celui de-al treilea volum al sculptorului Gheorghe Alupoae: “Semne grafice de recunostintã”, o carte care sumarizeazã istoria culturalã a Vasluiului. Evenimentul a debutat cu un recital de muzicã folk, sustinut de cantautoarea Elena Barbu, si a continuat cu recenzii despre cartea profesorului vasluian. “Domnul Gheorghe Alupoae ne-a obisnuit de ani buni sã fie o figurã reprezentativã a tot ceea ce înseamnã act de culturã în judetul nostru. Cel de-al treilea volum, pe care îl lanseazã astãzi (n.r. ieri), este, prin structura sa, un document care include, din perspectiva autorului, numeroase portrete si biografii ale unor personalitati vasluiene si a unor personaje cu care domnia sa s-a intersectat de-a lungul timpului. Nu stiu cât de greu i-a fost sã-si întocmeascã o asemenea operã, ceea ce stiu sigur e cã a fãcut-o cu toatã deschidere si, mai ales, cu toatã sinceritatea. Si-a pus în realizarea portretelor toatã mãiestria sa artisticã, câstigatã în timp. Veti observa cã fiecare portret este elaborat, studiat. Si nu foloseste decât douã instrumente sau, altfel spus, douã culori – culoarea albã a hârtiei si culoarea neagrã a creionului. Dacã veti rãsfoi cartea, veti vedea cã majoritatea celor inclusi în aceastã operã sunt oameni împliniti, oameni care si-au pus amprenta pe istoria locului”, a explicat, ieri, doctorul Valeriu Lupu.

Primarul, “nas“ pentru 40 de cupluri


Tot ieri a avut loc si nunta de aur a 40 de perechi din Vaslui, care celebreazã în acest an 50 de ani de cãsnicie, de iubire si respect reciproc. Primarul si-a luat rolul de “nas“, i-a invitat la Restaurantul Stil din Copou, i-a servit cu bucate alese si le-a promis cã va fi, în continuare, alãturi de ei. “Distinsi oaspeti, astãzi sunteti invitatii Primãriei Vaslui, pentru a omagia un moment frumos din viata dumneavoastrã: cununia civilã, înfãptuitã în anul 1967. Au trecut atâtia ani, cu bune si cu rele. Nu-mi rãmâne decât sã vã urez în continuare multã sãnãtate, multã întelepciune si sã fiti linistiti, cã noi suntem alãturi de dumneavoastrã. Vreau sã cred cã ati lãsat grijile acasã si cã ati venit sã vã detasati de tot, sã petreceti în cinstea dumneavoastrã”, le-a urat acesta invitatilor, oferindu-le, totodatã, un mic cadou financiar, o diplomã si un buchet de flori. Asa s-a si întâmplat: mirii de vârsta a treia si-au cinstit iubirea. Au dansat, au glumit si si-au adus aminte de vremurile tineretii.

Muzicã folk si caricaturi, în Copou

Penultimul eveniment din cele organizate cu ocazia “Zilelor Municipiului Vaslui” a fost spectacolul de muzicã folk si proiectie video de caricaturã “O noapte amoroasã”. Romicã Brunchi, împreunã cu colegul sãu Cristi Hâncu, au cântat, pe ritmuri de folk si într-o manierã umoristicã, despre problemele sociale. Parodiile intonate de cei doi au avut ca subiecte pneumonia, stirile de la ora cinci, viata de armatã si multe altele. Publicul a tinut ritmul solistilor, cei mari, cu aplauze, iar cei mici, prin dans în fata scenei. În continuarea spectacolului, Daniel Iancu si Cristi Pãtrãscanu au adus zâmbetul pe buzele publicului, cu caricaturi cu tâlc si schite, ce reprezentau situatii comice din viata noastrã de zi cu zi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.