Maica Domnului este icoana vie a Bisericii care trece pe oameni de la viaţa pământească trecătoare la viaţa cerească netrecătoare, a afirmat marţi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în Omilia din ziua Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.
El a explicat că sărbătoarea ne arată taina vieţii noastre pe pământ ca pregătire pentru trecerea la viaţa veşnică.
„Această mutare a ei la Ceruri după ce a trecut prin moarte este o mare taină, deoarece în această mutare care a avut loc la puţin timp după moartea ei, se arată cât de mult Hristos Domnul o preţuieşte pe Maica Sa. Această mutare a ei nu este numită Înviere, pentru că ea nu s-a arătat pe pământ cu trupul înviat ca să fie văzută de oameni cum S-a arătat Hristos. Nu se numeşte nici Înălţare, pentru că nu s-a înălţat la Ceruri cu propriile puteri, ci se numeşte mutare”, a precizat Întâistătătorul BOR, în Paraclisul Sf. M. Mc. Gheorghe din Reşedinţa Patriarhală, potrivit basilica.ro.
Patriarhul a arătat că rugăciunea îndreptată către Maica Domnului ajută pe fiecare credincios în parte, deoarece este cea mai apropiată fiinţă umană de Sfânta Treime.
„Ea este rugătoare pentru noi în toată viaţa noastră şi mijloceşte pentru oameni mai ales când ei se află în situaţii grele. Maica Domnului este chemată în toate rugăciunile Bisericii. Nu există rugăciuni ale Bisericii Ortodoxe fără chemarea în ajutor a Maicii Domnului. Maica Domnului este cinstită în cultul ortodox imediat după Sfânta Treime. Este cea mai apropiată fiinţă umană de Sfânta Treime pentru că Unul din Sfânta Treime, Hristos Domnul, S-a zămislit şi S-a născut din ea”, a adăugat Patriarhul Daniel.