spot_img
19.8 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Bârlãdenii, consultati în privinta proiectului “Reabilitare Grãdina Publicã Bârlad”

- Advertisement -

CE PÃRERE AVETI?…Primarul Bârladului, Dumitru Boros, vrea sã modernizeze „Grãdina Publicã”. Cu un istoric de peste 165 de ani, Grãdina Publicã Bârlad necesitã efectuarea unor lucrãri de reabilitare, lucrãri prin care se doreste îmbunãtãtirea structurii functionale a zonei verzi pe o suprafatã de 11,6 ha din totalul de 17,4 ha. Ca urmare, a decis sã consulte populatia si a postat pe site-ul Primãriei Bârlad si pe Facebook, pe pagina Primãriei Bârlad, urmãtoarea propunere de consultare, iar sugestiile n-au întârziat sã aparã.

Iatã proiectul pe care l-au gândit primarul Bârladului si specialistii din cadrul Primãriei Bârlad si care a fost supus de Facebook dezbaterii publice:

La realizarea investitiei „Reabilitare Grãdina Publicã” se va avea în vedere dezvoltarea trãsãturilor naturale valoroase ale terenului si ale peisajului existent (arborii seculari), eliminând trãsãturile negative si aspectele nedorite (vegetatia arbustivã luxuriantã, copacii uscati si depreciati etc), proiectarea urmãrind atât obtinerea armoniei vizuale a elementelor componente, cât si integrarea anumitor functiuni în peisaj, în conditiile îmbunãtãtirii calitãtii spatiului verde.

Lucrãrile ce urmeazã a fi proiectate

Acestea sunt: efectuarea unor tãieri de regenerare a vegetatiei existente care prezintã aspecte calamitate; tãierea unor arbori uscati, înclinati, cu pericol de prãbusire; îndepãrtarea vegetatiei silvice arbustive cu aspect luxuriant; rãrirea vegetatiei lemnoase si mentinerea exemplarelor de arbori bine dezvoltati, sãnãtosi; plantarea de specii de arbori si arbusti decorativi prin frunze, flori si fructe, aclimatizati la conditiile din zonã; gazonarea terenului rãmas liber între speciile de arbori si arbusti cu gazon rezistent la umbrã; îndepãrtarea cioatelor rezultate în urma tãierii arborilor; nivelarea terenului; reamenajarea aleilor secundare cu materiale care sã se încadreze în mediu natural; modernizarea aleilor principale; dotarea aleilor secundare cu mobilier urban, cosuri de gunoi, statui; iluminatul aleilor secundare prin metode cu eficientã energeticã; diversificarea pe categorii de vârstrã a punctelor de atractie pentru cetãtenii orasului (locuri de joacã, piste de skateboard, piste de biciclisti, jocuri de apã) în limita de 10% suprafatã construitã în spatiul verde prevãzutã de legea 24/2007; efectuarea unor lucrãri care sã îmbunãtãteascã preluarea apelor de pe versantul vestic si dirijarea controlatã a acestora pentru a preveni aducerea de aluviuni si excesul de apã din Grãdina publicã; amenajarea unor zone active izolate de zonele în care se doreste liniste; amenajarea unui sistem de irigare prin aspersie a spatiului verde amenajat cu gazon si prin picurare la spatiile verzi amenajate cu flori; extinderea suprafetelor plantate cu flori perene (levanticã, ierburi perene decorative, stânjenei, crini etc); extinderea numãrului de marcaje pentru parcare care în prezent sunt insuficiente.

Deficiente ale situatiei actuale

O primã deficientã a situatiei actuale o reprezintã gradul avansat de îmbãtrânire a vegetatiei, 80% din arbori prezintã ramuri uscate în coroanã, care sunt un real pericol pentru cetãtenii care frecventeazã Grãdina Publicã. De asemenea, o parte din copaci sunt înclinati la fiecare rafalã de vânt producându-se rupturi de crengi sau prãbusiri de arbori sub greutatea coroanei, iar vegetatia arbustivã dezvoltatã haotic împiedicã deplasarea pe aleile secundare si obtureazã vizibilitatea spatiului verde.

O altã deficientã a acesteia o constituie faptul cã aleile secundare, amenajate initial din dale de beton, nu mai sunt practicabile, unele fiind colmatate în timp cu pãmânt, iar pe unele alei dalele betonate lipsesc cu desãvârsire. Deoarece la vegetatia arbustivã si lemnoasã nu au fost efectuate lucrãri de întretinere de foarte mult timp, aceasta a cãpãtat o dezvoltare luxuriantã care împiedicã deplasarea pe aceste alei secundare în conditii de sigurantã. Totodatã, nefunctionalitatea acestor alei contribuie la utilizarea de cãtre toate categoriile de vizitatori (copii, adolescenti, persoane mature si pensionari) numai a aleilor principale care, în special în zilele de sãrbãtori religioase, sâmbãta si duminica, devin neîncãpãtoare. Totodatã, si pe aleile principale amenajate din dale betonate se circulã anevoios, bordurile sunt deformate si adâncite în pãmânt oferind un aspect inestetic al Grãdinii Publice deoarece de zeci de ani nu s-au mai efectuat lucrãri de modernizare a acestora.

O altã deficientã actualã a Grãdinii Publice este lipsa diversificãrii activitãtilor ce se pot desfãsura într-un parc public în corelare cu cerintele actuale.

Zilnic sunt prezenti în Grãdina Publicã copii cu biciclete, role sau penny-boarduri care utilizeazã aleile principale, deranjând cetãtenii veniti pentru odihnã si recreere. Prin urmare, este necesarã modernizarea Grãdinii Publice prin amenajarea unor zone active (piste de biciclisti, piste de skateboard, de role, diversificarea zonelor cu echipamente pentru fortã pe categorii de vârstã) unde copiii sã-si consume energia într-un mediu sãnãtos.

Efectul pozitiv previzionat prin realizarea obiectivului de investitii

Prin realizarea investitiei ”Reabilitare Grãdina Publicã Bârlad” se vor obtine urmãtoarele beneficii: Regenerarea vegetatiei existente; Cresterea suprafetei de spatiu verde care poate fi utilizatã de cetãteni pentru odihnã si recreere prin: Îmbunãtãtirea conditiilor de viatã pentru cetãtenii municipiului Bârlad prin asigurarea unor posibilitãti multiple de odihnã si recreere în naturã, obtinându-se astfel conditii favorabile mentinerii sãnãtãtii fizice si psihice a omului; Îmbunãtãtirea aspectului estetic si functional al Grãdinii Publice.

„Asteptãm cu deosebit interes propunerile cetãtenilor pe aceastã temã pe adresa de e-mail a Primãriei Bârlad primar@primariabarlad.ro, dar si la Serviciul de Gospodãrie Comunalã (camera 4) zilnic, în intervalul orar 8:00-16:00, sau la numãrul de telefon 0235/411760.”, mai mentioneazã primarul Dumitru Boros.

Comentariile si sugestiile n-au întârziat sã aparã!

Bârlãdenii au reactionat imediat, postând pe Facebook multe comentarii si sugestii, de care sperãm cã primarul Dumitru Boros va tine seama.

„Ar merge facutã o pistã de Mountain Bike prin pãdure pentru iubitorii de sport extrem pe douã roti. Mã gândesc cã ar fi o oportunitate prin care am iesi în evidentã. Existã un singur parc Mountain Bike special amenajat în România si acela este în Snagov. Si dacã am face unul ar veni mai multi turisti si ne-am putea dezvolta mai mult.” (Alex)

„Dati amenzi uriase celor ce aruncã ambalaje pe jos si mâncãtorilor de seminte…de stiut…nici pe stadioane nu mai e la modã cu seminte…” (Monica)

„Ar trebui un mic lac, artificial, cu nuferi, sã fie fãcut în Grãdina Publicã, sunt rãmase câteva izvoare pe locul unde cu multi ani în urmã era o baltã, de la intrarea de pe Epureanu în Grãdina publicã, în stânga, aproape e fostul complex de butelii, era pe vremea copilãriei mele o baltã…cei care îsi mai aduc aminte….acolo gãseam broaste testoase si fel de fel de pãsãri de apã…” (Iuri)

„Eu cred cã ar trebui construite WC-uri publice si amendati posesorii de animale, care nu ies cu punguta sã adune mizeria lãsatã pe alei de animãlute.  În Franta sunt amenzi mari dacã nu ai câinele sau pisica tinute în lesã, cu botnitã la câini, si dacã nu aduni mizeria facutã de câini, are voie sã o facã unde vrea, dar sã fie adunatã de stãpânul cãtelului. Tot în Franta, sunt locuri în care gãsesti pungi, suluri de pungi mici de plastic, puse în dispozitiv special, la intersectii de strãzi si prin parcuri, amplasate pe stâlpii de iluminat, într-o cutie de tablã verde pe care scrie special pentru cei care au câini de companie, sã facã curat în urma lor. Toate acestea sunt suportate de ONG-uri si Primãrie, care se ocupã de câini si animale de companie.” (Gabriela)

„Investitia nu este o urgentã, dar atâta timp cât o sã se planteze mai multi arbori decât se vor tãia totul e în regulã. Bila neagrã sunt arborii ornamentali…de ce nu specii umbroase precum teiul sau castanul??? E o manie cu arborii pitici. Oameni dragi, cu cât mai multi arbori în oras, cu atât mai bine! Stãm foarte prost la capitolul ãsta, “inundati” orasul cu verdeatã, garduri vii, gazon, arbori etc. Eliminati automatele de cafea din grãdinã cât si cablurile aeriene. Stabiliti obiectivele turistice din jurul orasului si creati intinerarii pentru vizitarea acestora, utilizati centrul nefolositor destinat promovãrii turismului. Realizati piste pentru biciclisti! Proiecte cu fonduri europene pe când? Când vom avea iluminat stradal cu panouri fotovoltaice? Cu pregãtirile pentru Centenarul Unirii cum stãm???Multumesc.”, scrie Adrian.

„Sã se inspire de la Vaslui, cum aratã Copoul.”, scrie si Mirela.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.