spot_img
22.4 C
Vaslui
26-iun.-2024
spot_img

Cu nasu’ la petrecere: colonelul „Chevronel” s-a pensionat!

- Advertisement -

SCANDALOS… Mare petrecere, ieri, la Jandarmii din Vaslui, departe de ochii presei sau ai curiosilor. Colonelul Paul Smântânã, seful jandarmilor din judet, a iesit oficial la pensie, la doar 55 de ani, urmând sã aibã o pensie de serviciu de aproape 8.000 de lei. Nu a fost singur la acest eveniment emotionant (dacã a iesi la pensie în floarea vârstei poate fi socotit ca „emotionant”!). Interesant este cã la petrecerea de final de carierã a colonelului Smântânã a fost prezent si presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, nasul de cununie al sefului la Jandarmi, cel care i-ar fi pregãtit finului si un post interesant, acela de sef al Serviciului Judetean de Mobilizare a Economiei Nationale, în locul colonelului Budaca Daniel, acolo unde va mai încasa încã 6-7.000 de lei pe lunã. Jandarmii din subordinea lui Smântânã sunt multumiti de pensionarea celui care, de aproape un sfert de veac, a condus unitatea de represiune antiromâneascã, asa cum s-a vãzut în zilele fierbinti de la Pungesti, când sãtenii erau bãtuti la ordinul acestui comandant sinistru.

Poreclit „Chevronel”, pentru modul în care s-a implicat în activitãtile anti-românesti de la Pungesti, în urmã cu patru ani, colonelul Paul Smântânã a iesit ieri la pensie, în mod oficial, în prezenta nasului de cununie, Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, dar si a altor oficialitãti ale judetului. Dupã „modelul” ultimilor 27 de ani, în care activitatea Inspectoratului Judetean de Jandarmi s-a desfãsurat fãrã prea multe informatii publice, ieri, colonelul Smântânã a petrecut pe sãturate, alãturi de conducerea judetului, bineînteles cu nasul Buzatu pe post de invitat special. Nu am aflat încã dacã sotia colonelului Smântânã, ofiter superior si ea, s-a pensionat odatã cu sotul. Ceea ce s-a aflat, pe surse, este cã acest brav pensionar de la Jandarmi va conduce Serviciul judetean de Mobilizare a Economiei Nationale, pentru cã Buzatu i-a promis acest post, detinut acum, temporar, de cãtre col. Budaca. Exact în ziua în care si-a depus dosarul de pensionare, Smântânã a fost primit de Buzatu, în biroul de la CJ Vaslui, fiind chemat în acelasi timp si colonelul Budaca, semn cã seful judetului i-a pregãtit finului un post plãtit gras de la buget.

Iatã ce „fapte de arme” a avut Paul Smântânã, din 1990 încoace

Conform legii, în cazul lui Smântânã legea prevede cã, la pensionare, acesta poate cere pensie pe baza mediei salariilor din sase luni consecutive, din ultimii cinci ani de zile. Surse din Jandarmeria Vaslui sustin cã Paul Smântânã ar fi propus ca perioada de sase luni care sã fie luatã în calcul la pensie este cea din perioada Chevron, atunci când pentru faptul cã a bãtut românii care se adunau la Pungesti acesta a primit salarii pline de sporuri, inclusiv cele de dispozitiv, ore suplimentare sau de stres. Pentru acele luni, statul român i-a dat un salariu de peste 7.000 de lei, lunar, considerând cã bãtãile aplicate de jandarmii comandati de Smântânã pungestenilor meritã un bonus. În plus, acesta si-a trecut si un salariu de merit pentru acea perioadã, de aceea acum va primi o pensie frumusicã, la care zeci de mii de pensionari din judetul Vaslui pot visa. Profesional, nu se poate spune cã proaspãtul pensionar a fãcut ceva iesit din comun, dupã Revolutie. În vârstã de 55 de ani, Smântânã a fost cel mai longeviv sef al unei structuri a Ministerului de Interne din judetul Vaslui, fiind la comanda Jandarmeriei încã din anul 1990. A intrat în structurile Jandarmeriei Române cu un an înainte de Revolutia din 1989, atunci când a absolvit scoala de ofiteri a Ministerului de Interne. Timp de un an a activat în functia de comandant de pluton la Batalionul 47 Jandarmi Tulcea. Ulterior, din 1989 a fost mutat la la Detasamentul de Jandarmi Vaslui, unde timp de un an de zile a a ocupat tot functia de comandant de pluton, la sectorul Ordine si Sigurantã Publicã. În anul 1990, fostul sef al IJJ Vaslui a fost numit comandantul Detasamentului de Jandarmi Judetean Vaslui. De atunci si pânã acum, a condus institutia din postura de comandant, denumirea functiei variind o datã cu schimbarea titulaturii institutiei: comandant detasament în perioada 1990- 1998, când institutia s-a numit Detasamentul de Jandarmi Judetean Vaslui, comandant comandament în perioada 1998-2005, când institutia s-a numit Comandamentul de Jandarmi Judetean Vaslui, si inspector sef din 2005 si pânã în prezent, când institutia are titulatura Inspectoratul de Jandarmi Judetean Vaslui. Ca sef al jandarmilor vasluieni, acesta a aplicat politica „pumnului în gurã” pentru toti subordonatii, astfel cã orice subordonat care ar fi dat informatii presei risca sã se trezeascã fãrã serviciu, desi a avut grijã ca familia sa sã prospere, în acest timp.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.