spot_img
22.4 C
Vaslui
26-iun.-2024
spot_img

Autorizatii date fãrã cap si o familie care se teme de inundatii la fiecare ploaie! (video)

- Advertisement -

NEREGULI…Familia Diaconescu din zona Paiu trãieste cu frica în sân la fiecare ploaie si în fiecare primãvarã, când se topesc zãpezile. Aceasta este inundatã mereu din cauza faptului cã un cap de pod din apropierea lor a fost înfundat de un vecin. Omul este hotãrât sã scape de canalul de scurgere care se aflã situat exact la intrare pe terenul sãu, unde intentioneazã sã construiascã o casã. „Din 2013 tot facem informãri la primãria Puscasi si sezizãri la garda de mediu, la consiliul judetean, plângeri la politie si nu se întâmplã nimic. Vecinul nostru si-a cumpãrat terenul în urmã cu câtiva ani si de atunci obtureazã sistematic gura de scurgere care ajunge pe terenul sãu. Nu am reusit niciodatã sã stam de vorbã cum trebuie cu el pentru cã e mereu plecat în strãinãtate si ajunge o datã pe an sau o datã la doi ani acasã” ne-a povestit Constantin Diaconescu. Vecinul în cauzã,Samuel Harii, spune cã este în perfectã legalitate având toate autorizatiile necesare si cã acum fiind în febra pregãtirilor , din cauza lucrãrilor se mai astupã gura de scurgere. Acesta sustine cã este de acord sã meargã peste tot pentru a rezolva aceastã problemã, numai apa sã nu treacã pe terenul sãu. Cu toate acestea, Samuel Harii nu a explicat de ce din gura de scurgere se mai pot observa doar 20 de cm, iar santul aferent capului de pod este inexistent.

Un cap de pod este mãrul discordiei între doi vecini. Constantin Diaconescu si Samuel Harii, sunt doi vasluieni din zona Paiu, care de ani buni se ceartã din cauza unui cap de pod si a unor autorizatii eliberate inconstient. Constantin Diaconescu este la un pas de a-si da vecinul în judecatã, dupã ce în primãvara trecutã a fost inundat din nou de apele ce se scurg de pe dealul de la Chitoc. Conform acestuia a fãcut sesizãrile necesare la institutiile responsabile pentru astfel de cazuri, dar nimic. „Din 2013 tot facem informãri la primãria Puscasi, sezizãri la garda de mediu, la Consiliul Judetean, plângeri la politie si nu se întâmplã nimic. Vecinul nostru si-a cumpãrat terenul în urmã cu câtiva ani si de atunci obtureazã sistematic gura de scurgere care ajunge pe terenul sãu. Nu am reusit niciodatã sã stam de vorbã cum trebuie cu el pentru cã e mereu plecat în strãinãtate si ajunge o datã pe an sau o datã la doi ani acasã. Din cauza inundatiilor frecvente îmi schimb din doi în doi ani parchetul si tencuiala. Am ajuns la capãtul rãbdãrilor. Sotia mea a filmat în primãvara aceasta cum bãltea apa lângã casa noastrã. Si se vede cum în momentul în care ajunge la capul de pod si se întoarce pe partea vecinului, toatã scurgerea este acoperitã cu pãmânt si moloz. În articolul 578 din Codul Civil scrie negru pe alb „Locurile inferioare sunt supuse a primi apele ce curg fireste din locurile superioare, fãrã ca mâna omului sã fi contribuit la aceasta. Proprietarul inferior nu poate ridica stavile ca sã opreascã aceastã scurgere”. Scrie negru pe alb cã el nu are voie sã astupe acest cap de pod. Acest lucru este prezentat si în legea 107/1996: ” art. 26 pt. 1. Detinãtorii terenurilor din aval sunt obligati sã primeascã apele ce se scurg în mod natural de pe terenurile situate în amonte ( …) pt. 3. Obturarea sau blocarea sub orice formã sunt interzise.” ne-a povestit Constantin Diaconescu. Acestea fiind spuse, în continuare situatia rãmâne la fel, politia si cei de la primãrie ridicând din umeri. Autoritãtile ridicã din umeri si spun familiei Diaconescu cã nu au ce sã îi facã vecinului acuzat.

Samuel Harii, vecinul blamat, îsi apãrã dreptul de a construi!

Acuzat de faptul cã prin ambitia sa de a-si construi gardul de beton inundã jumãtate de zonã, Samuel Harii îsi apãrã actiunile si spune cã totul este perfect legal.Am vorbit cu vice-primarul comunei Puscasi si i-am explicat cã a trecut un muncitor cu escavator de mici dimensiuni si a bãgat putin pãmânt în gura de scurgere. Am pus, eu, mâna pe o lopatã si i-am arãtat acestuia cã scurgerea nu este înfundatã. Bãiatul cu excavatorul o sã mai vinã si o sã mai curete din gura podului. Sunt propietarul acestui teren de aproape 14 ani si vreau sã îmi ridic si eu o casã. Am mai avut probleme cu inundatiile si eu, tocmai de aceea nu vreau sã mai fie acest cap de pod aici. Am vorbit cu primarul de la Puscasi si mi-a dat autorizatie pentru constructie. Am vorbit si cu cei de la Apele Române si mi-au spus cã: „nu vom lãsa ca apa sã inunde o proprieteate privatã” ne-a declarat Samuel Harii. Cu toate acestea Harii este ferm în actiunea sa de a muta acel cap de pod din fata terenului, dar este dornic sã gãseascã o solutie împreunã cu vecinul sãu. „Nu vreau sã creez probleme nimãnui, în special vecinului meu cu care o sã trãiesc o viatã alãturi. Chiar dacã nu sunt vinovat de nimic, sunt de acord sã se facã lucrãri de scurgere pe lângã terenul meu. Dar sub nici o formã din banii mei. Pânã la urmã nu eu îi stric casa vecinului, ci apa care se adunã. Cei de la primãria Puscasi au spus cã nu se justificã o asemenea investitie pe un teren privat. Voi merge, împreunã cu vecinul meu, la toate institutiile competente sã rezolvãm acest caz. Poate dacã si vecinul meu si-ar ridica casa cu un mentru mai sus va putea sã stea linistit. Facem scurgeri prin fata terenului meu, cu tevi de plastic, dar nu vreau ca apa sã ajungã pe terenul meu. Pe lângã se poate.” a mai adãugat Samuel Harii. Cu toate astea Constantin Diaconescu nu se încrede în vecinul sãu, dar e dispus sã încerce o solutie amiabilã.”Este încãpatânat si prins în ideile lui. Dacã nu vom rezolva nimic nu vom reusi. Chiar dacã îmi ridic casa, beciul tot o sã fie inundat. Acum el continuã sã aducã pãmânt pe terenul sãu si tot o sã astupe gura aia de scurgere. Am vorbit si cu primarul comunei Puscasi si regretã cã i-a dat autorizatia de constructie. Din câte întelesese el, era vorba de un pod vechi de lemn, nu o principalã formã de scurgere a apelor. O sã vedem ce va fi pe viitor.” a adãugat acesta. (Andrei Manolache)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.