Guvernul s-a reunit astăzi în şedinţă şi a adoptat ordonanţa de urgenţă care reglementează pensiile speciale. Actul normativ prevede clar că pensiile sunt indexate anual cu rata inflaţiei, iar valoarea netă a pensiei nu va putea depaşi media soldelor sau salariilor. Nu se schimbă nimic în ceea ce priveşte vârsta de pensionare şi nici valoarea pensiilor aflate în plată promit autorităţile, iar modificările ar urma să fie aplicate din 15 septembrie. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a justificat nevoia de a reglementa pensiile speciale, întrucât au fost anumite cazuri în care o pensie de doar 7 000 de RON a ajuns în câţiva ani să crească cu 300%, adică 21 000 de RON. Potrivit actului normativ, pensiile speciale se aplică personalului: MAI, MApN, al serviciilor de informaţii, cel aeronautic civil navigant profesionist, al corpului diplomatic şi consular, al Curţii de Conturi, cel auxiliar din instanţe şi Parchete, al funcţionarilor parlamentari, dar şi al membrilor Senatului României şi Camerei Deputaţilor. Pensiile magistraţilor, în schimb, rămân la fel, întrucât nu sunt vizate de această ordonanţă.
„Astăzi, în sfârşit, va fi varianta finală, în ultimele zile au fost câte patru variante pe zi, cel puţin din afara Guvernului, la reglementarea pensiilor speciale”, a declarat Mihai Tudose în deschiderea şedinţei.La solicitarea premierului, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a prezentat elemente legate de proiectul de act normativ privind pensiile speciale.
„Avem acest proiect foarte important şi foarte dezbătut în spaţiul public, vă propunem o ordonanţă de urgenţă care stabileşte că pensiile de serviciu nu se vor mai majora anual prin raportare la creşterile salariale, ci doar în funcţie de coeficientul de inflaţie. Actul normativ prevede, de asemenea, că valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăşi media soldelor sau salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei. Precizăm că niciuna dintre pensiile speciale aflate în plată nu va fi micşorată ca urmare a adoptării prezentei ordonanţe de urgenţă’, a declarat ministrul Muncii.
Ministrul Muncii: Nu se schimbă vârsta de pensionare
Vasilescu a adăugat că „nu suferă modificări nici baza de calcul şi nu intervin schimbări nici în ceea ce priveşte vârsta de pensionare”.
„Măsurile au fost însă adoptate în vederea eliminării inechităţilor dintre categoriile de pensionari, dar şi în contextul în care există pensii de serviciu care au crescut şi cu 300% în ultimii ani ca urmare a creşterii salariale semnificative a respectivelor domenii de activitate. Pot să vă dau exemplu de pensie specială stabilită la un cuantum de aproximativ 7.000 de lei în anul 2010, care a ajuns în prezent la valoarea de 22.000 de lei ca urmare a corelărilor cu creşterile salariale efectuate ulterior pensionării”, a spus ministrul Muncii.
Vasilescu a menţionat că măsurile sunt necesare în contextul în care „Legea salarizării prevede creşteri anuale semnificative în următorii ani”.