spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Dispar indemnizatiile de 8.000 de euro, pentru tãticii vasluieni

- Advertisement -

SCHIMBARE… Guvernul a modificat ordonanta de urgentã privind indemnizatia pentru cresterea copilului, stabilind o limitã maximã de 8.500 lei lunar. Prevederea se aplicã începând cu drepturile aferente lunii septembrie 2017 atât pentru persoanele care au drepturile stabilite sau solicitate anterior acestei date, cât si pentru situatiile ulterioare. Conform noii prevederi, indemnizatia lunarã pentru cresterea copilului se va stabili ca si pânã acum, repectiv la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, cu mentinerea cuantumului minim actual de 85 % din cuantumul salariului minim brut pe tarã garantat în platã, insã cu limitarea la un nivel maxim de 8.500 lei. Cea mai mare indemnizatie pentru cresterea copilului, la Vaslui, o primeste un tãtic. Acesta ridicã 34.000 de lei. Nu este singurul. În top mai sunt încã patru persoane, iar în total acestia usureazã bugetul de stat cu peste 90.000 de lei. „Indemnizatiile celor 5 pãrinti, care primesc peste 10 mii de lei, au fost calculate corect si au trecut prin mai multe verificãri. Dosarele lor au fost revizuite aici, în Vaslui, dar si la Bucuresti”, a spus directorul executiv al Agentiei Judetene pentru Plãti si Inspectie Socialã Vaslui, Sorin Prepelitã.

Prin actul normativ de ieri, Executivul clarificã si unele aspecte ce tin de acordarea stimulentului de insertie, în special pentru persoanele care se întorc la activitatea profesionalã cu cel putin 60 zile înainte de finalizarea perioadei de concediu pentru cresterea copilului, pentru a nu se mai crea interpretãri diferite în aplicare la nivel national; clarificãrile nu afecteazã stabilirea si plata stimulentului de insertie, aceasta realizându-se ca si în prezent. La nivel national, din cei 160.807 de beneficiari de indemnizatie pentru cresterea copilului, circa 1.100 de beneficiari au indemnizatii care depãsesc 9.000 lei. În prezent, sunt în platã indemnizatii care reprezintã de pânã la 130 ori indemnizatia minimã. Cele mai mari cuantumuri sunt de 159.000 lei, respectiv 108.700 lei (în Bucuresti), 140.000 lei (Arad), 81.000 lei (Vâlcea), 74.000 lei (Constanta), cuantumuri de 50.000 lei – 60.000 lei putând fi regãsite în municipiul Bucuresti si în judetele Galati, Buzãu, Dolj, Arad, Dâmbovita etc.

Cel mai bogat tãtic din Vaslui primeste lunar 34.000 de lei pentru cresterea copilului

Cea mai mare indemnizatie pentru cresterea copilului, la Vaslui, o primeste un tãtic. Acesta ridicã 34.000 de lei. Nu este singurul. În top mai sunt încã patru persoane, iar în total acestia usureazã bugetul de stat cu peste 90.000 de lei. Cei cinci pãrinti, campionii indemnizatiilor, sunt cei mai fericiti pãrinti din totalul celor 8. 200 cât sunt înregistrati în judet. Aproximativ 1.830 de vasluieni primesc indemnizatii lunare pentru cresterea copiilor, care reprezintã 85% din venitul lor net din ultimele 12 luni de zile, dintr-un total de 8.200 care au depus cereri. Dintre acestia, 75% primesc suma minimã de 1063 de lei lunar, în timp ce, cel mai bogat tãtic primeste 34 mii de lei lunar. Conform informatiilor prezentate, cele mai mari indemnizatii oferite în luna decembrie a anului trecut au fost în valoare de 34.437 lei, 28.621 lei, 13.572 lei, 11.697 lei si 10.979 lei. Potrivit legii, în vigoare pânã acum, persoanele ce pot beneficia de concediul si indemnizatia lunarã pentru cresterea copilului sunt urmãtoarele: oricare dintre pãrintii naturali ai copilului; oricare dintre partenerii care au adoptat copilul; persoana care are copilul în plasament; asistentul maternal profesionist numai pentru copiii sãi naturali sau adoptati; tutorele legal al copilului. Acestia pot beneficia de aceste drepturi doar dacã în ultimii 2 ani, dinaintea nasterii copilului, au fost salariati sau au obtinut venituri din activitãti independente, activitãti agricole, siviculturã si pisciculturã. Indemnizatia lunarã reprezintã 85% din media veniturilor nete realizate în 12 luni, din ultimii 2 ani, dinaintea nasterii copilului. Aceasta nu poate fi mai micã de 85% din salariului minim brut pe economie. Suma indemnizatiei creste cu 85% din salariului minim pe economie, pentru fiecare copil nãscut dintr-o sarcinã gemelarã, tripleti sau multipleti, începând cu al doilea copil, chiar dacã concediile prevãzute de lege se suprapun.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.