AJUTOR…Copiii care provin dintr-un mediu defavorizat ar putea primi gratuit rechizite scolare, achizitionate din bani europeni. Ministerul Educatiei Nationale si inspectoratele scolare judetene pot solicita bani europeni pentru acordarea obiectelor necesare la scoalã copiilor care provin din învãtãmântul prescolar, primar si gimnazial.
Potrivit ghidului publicat de autoritãti, proiectul Ministerului Educatiei Nationale, în parteneriat cu inspectoratele scolare din întreaga tarã, valoreazã 6,75 de milioane de euro. Banii vor fi folositi pentru achizitionarea de rechizite scolare pentru copii dezavantajati din învãtãmântul de stat prescolar, primar si gimnazial, la începutul anului scolar 2017/2018. Pânã la data de 4 august 2017 pãrtile interesate au putut trimite propuneri si observatii. Achizitia materialelor scolare va fi organizatã de inspectoratele scolare si organizatiile partenere în conformitate cu prevederile legale aplicabile. Inspectoratele pun la dispozitie depozite în care rechizitele vor fi transportate. Rechizitele vor fi distribuite cãtre copii la sediul grãdinitelor si scolilor. Pentru copiii prescolari, rechizitele vor rãmâne în grãdinitã, urmând sã fie folosite de acestia pentru activitãtile din clasã. Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014-2020 are un buget total de peste 518 milioane euro si are în vedere reducerea sãrãciei extreme prin distribuirea de alimente de bazã (sub formã de pachete alimentare si mâncare preparatã), de materiale scolare pentru copii, trusouri pentru nou-nãscuti, articole de îmbrãcãminte si încãltãminte si produse de igienã cãtre persoanele cele mai defavorizate.
Sãrãcia îi determinã pe elevi sã renunte la scoalã
România are o ratã scãzutã de frecventã scolarã în ciclul primar si secundar. Neînscrierea la scoalã este de 1,5-2% în cazul copiilor de 8 ani si creste pânã la 5-6% în cazul copiilor de 10 ani. Principala cauzã a abandonului scolar este cea economicã. Ministerul Educatiei Nationale estimeazã cã doar 32% dintre copiii de etnie romã sunt înscrisi la grãdinitã, fatã de media nationalã de 77%, lucru cauzat în mare parte de lipsa hainelor potrivite, precum si a rechizitelor si a gustãrii zilnice. În România, 19% din populatia angajatã trãieste sub pragul riscului de sãrãcie, comparativ cu 9,1% în UE 28.