spot_img
22.4 C
Vaslui
26-iun.-2024
spot_img

EUROBAROMETRU: Românii se situează pe locul patru în ce priveşte încrederea în UE, peste media europeană

- Advertisement -

Românii se situează pe locul patru în ce priveşte încrederea în UE, cu 57% (faţă de 42% media europeană), în creştere cu 5% faţă de toamna anului 2016, arată cel mai recent Eurobarometru publicat de Comisia Europeană.

Eurobarometru: 67% dintre români declară că sunt optimişti cu privire la viitorul Uniunii Europene (56% media europeană). Conform Eurobarometrului, atât la nivelul României cât şi al UE, cetăţenii au o încredere mai mare în instituţiile europene faţă de cele naţionale. Procentele de încredere în UE mai sus menţionate, 57% în România şi 42% la nivel european, fiind superioare faţă de cele privind guvernul national, 33% în România şi 37% în UE, şi parlamentul fiecărei ţări, 27% şi respectiv 36%.

Raportul mai arată că susţinerea priorităţilor Uniunii Europene rămâne ridicată în rândul românilor, cu valori cuprinse între 60% pentru Uniunea economică şi monetară (moneda euro) şi 81% pentru libera circulaţie a cetăţenilor europeni. De asemenea, 66% dintre români simt că sunt cetăţeni ai Uniunii Europene, iar 49% dintre aceştia consideră că pacea reprezintă cel mai pozitiv aspect al construcţiei europene.

În ceea ce priveşte starea economiei naţionale, doar 29% dintre români o consideră ca fiind „bună”, în creştere cu 3% faţă de sondajul precedent. Deşi România nu este stat membru al zonei euro, 60% dintre români sunt în favoarea monedei unice europene. Prin comparaţie, cetăţenii unor state precum Ungaria, Bulgaria şi Polonia, ce nu au adoptat încă euro, se declară în favoarea monedei unice în procent de 52%, 39%, respectiv 32%. Per ansamblu, aproape jumătate dintre europeni consideră că situaţia economică din ţara lor este „bună” (46%, +5 puncte procentuale faţă de toamna anului 2016). Procentul a crescut semnificativ în ultimii ani (+ 20 puncte faţă de primăvara anului 2013, +26 puncte faţă de primăvara anului 2009).

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/eurobarometru-romanii-se-situeaza-pe-locul-patru-in-ce-priveste-increderea-in-ue-peste-media-europeana_369871.html#ixzz4omE744f1

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.