spot_img
22.4 C
Vaslui
26-iun.-2024
spot_img

Biserici în ruinã- preotii plãtesc biruri grele episcopului!

- Advertisement -

DORINTÃ… În Episcopia în care banii au fost, timp de 8 ani, cel mai sacru obiectiv al Episcopului Corneliu, multe bisericute sunt în ruinã! Preotii în cauzã ar putea fi acuzati de lipsã de spirit gospodãresc, dar, stiind cã erau obligati sã ducã mii de lei, drept bir periodic, la „Preasfintitul”, sunt de înteles. Un astfel de caz este la Chersãcosu. Bisericuta veche de câteva zeci de ani este o ruinã, iar oamenii încearcã singuri sã salveze lãcasul. Câteva cârpeli cu mortar, câte un trunchi de arbore pus sã mai sprijine acoperisul sunt prea putin pentru vechea Bisericã. Necazul a fãcut ca cei 8500 lei strânsi pentru reparatii, sã fie luati de un îngrijitor, care sã nu mai vrea sã îi dea. A fost sesizatã Politia. „Cu o asa rusine de Episcop, nici nu mai avem curaj sã cerem cuiva ajutorul pentru Biserica noastrã. Dar poate cã un om cu dare de mânã si credincios ne va ajuta”, spun credinciosii din Chersãcosu.

Cel putin de 25 de ani, Biserica din Chersãcosu, veche de aproximativ 70 de ani, spun sãtenii, nu a mai avut parte de vreo reparatie capitalã. Lãcasul cu hramul Sfintei Marii (de pe 8 septembrie) este aproape o ruinã si e mare minune cã încã se mai tin slujbe acolo, de vreme ce tavanul abia stã sã nu cadã si peretii la fel. Prin exterior, se vede cum, într-o încercare de a repara micuta clãdire, cineva a aruncat niste mortar pe pereti, a mai pus niste sârme pe la acoperis, totul într-un fel nepriceput si fãrã sorti de izbândã. Cei câtiva gospodari care si-au pus în gând sã lupte pentru Bisericuta lor si sã nu o lase sã se prãbuseascã, nu au puterea de a face, singuri, prea mult. Asa cã cer ajutorul.

„Nu am avut un conducãtor cu suflet pentru Bisericã”

„Nu mai stim unde sã alergãm, cui sã cerem ajutorul. Catapeteasma o schimbãm, sã facem sã fie frumos. O bisericã nouã, cât de micã, ar fi mai bine de fãcut, dar noi vrem, însã putere nu e. E un sat mic. Avem cam 120 – 140 de familii, dar multe sunt cu oameni bãtrâni. Multi tineri au plecat. Nu am avut un conducãtor cu suflet pentru Bisericã, sã ne ajute sã ne organizãm. Cât am putut noi, singuri, am mai fãcut, dar putin. Ne-am dori o mânã de ajutor, de la un om bun, un om cu suflet si cu posibilitãti financiare. Trebuie sã fie undeva un ctitor, iubit de Dumnezeu, care sã ne ajute”, spune Marcel Asiminii, 70 de ani. „Mã doare sã vãd Biserica asa. Am fost la Politie, ca sã ne ajute sã recuperãm cei 8500 de lei de la omul care i-a strâns si nu vrea sã îi mai dea, dar nu stiu dacã vom rezolva ceva. As dori sã facem o Bisericã nouã. Dacã vrea, poate oamenii cu suflet si cu posibilitãti materiale, domnul Becali sau cine este credincios, sã ne ajute. Suntem o mânã de oameni si singuri nu putem”, a spus si Chirica Neculai, 74 de ani.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.