spot_img
22.4 C
Vaslui
26-iun.-2024
spot_img

Lectii de dans în Copou, alãturi de armeni si georgieni

- Advertisement -

SPECTACOL… Primul atelier de dans popular, din cadrul Festivalului Folcloric International “Hora din strãbuni”, a avut loc ieri, în Parcul Copou. Ansamblul “Hora Vasluiului”, Ansamblul de cântece si dansuri traditionale “Araks” din Armenia si Ansamblul “Imeri” din Georgia le-au oferit vasluienilor o scurtã lectie de dans. Nu au mai contat nici temperaturile ridicate, nici cã tinutele erau groase si nici cã oboseala încerca sã-si facã simtitã prezenta. Românii, armenii si georgienii s-au unit într-o horã mare si si-au arãtat unii altora câteva miscãri specifice culturilor lor. La final, într-un mic rãgaz, am încercat sã obtinem de la ei câteva impresii despre Vaslui, despre festival si oamenii de aici. Cititi în rândurile urmãtoare, ce ne-au declarat acestia.

“Un oras frumos, un festival frumos si niste oameni frumosi”, asa ne-a rãspuns o membrã a Ansamblului “Imeri” din Georgia la întrebarea “Cum vi se pare Vasluiul?”. “Am mai fost în România, dar de o primire ca aici nu am avut parte nicãieri. Sunteti foarte primitori. Am mâncat astãzi ciorbã cu perisoare. Foarte bunã. Astept sã mãnânc si sarmale, am înteles cã sunt foarte gustoase”, a mai adãugat aceasta. În ceea ce priveste mâncarea, acestia nu au gusturi foarte diferite de ale noastre. “La ei, în Georgia, se mãnâncã multã pâine si multã mãmãligã. Sunt pregãtite la fel ca la noi. Obisnuiesc sã bea multe lichide, apã, ceai si vin natural”, a completat-o Maria Cornea, coordonatoare grupului georgian. Tinutele bãrbatilor, asemãnãtoare cu cele ale luptãtorului ninja, si cele ale femeilor, cu ale unor gheise, au atras foarte mult atentia vasluienilor. “Au foarte multe tinute, care nu poartã un nume special. Cum la noi, în Moldova, existã un costum traditional, în Oltenia, altul, si ambele se numesc port traditional românesc, asa si la ei. La bãrbati, cãciula din pãr de oaie are un loc aparte. Ei obisnuiesc sã meargã în munti. Se spune cã cine nu are aceastã cãciulã, când urcã în munti, nu e bãrbat adevãrat”, a explicat coordonatoarea. Ansamblul “Imeri” din Georgia va evolua astãzi la Pãdureni, iar la Vaslui, sâmbãtã. Repertoriul acestuia include dansuri de nuntã si de sãrbãtoare din regiunea Adjara, dansul traditional al oamenilor de la munte, dansul pescarilor, precum si alte dansuri specifice regiunii Abhazia sau regiunii Mingrelia.

“Vom pleca de la Vaslui cu o experientã unicã”

Delegatia Armeniei a sosit la Vaslui din Ucraina, unde a participat la un festival asemãnãtor cu ”Hora din Strãbuni”. “Drumul a fost plãcut pentru cã regiunea asta se aseamãnã foarte mult cu tara noastrã. Aveti câmpii, dealuri împãdurite, privelistea ne aminteste de locurile de acasã”, a declarat coregraful Ansamblului de cântece si dansuri traditionale “Araks” din Armenia. Si nu doar locurile i-au impresionat pe armeni, ci si oamenii. “Am cãlãtorit prin multe tãri însã ca la Vaslui n-am fost primiti nicãieri. Suntem foarte încântati de oras, un oras mic, dar frumos, curat. Am avut reprezentatie miercuri la Teatrul de Varã, o constructie foarte interesantã, azi (n.r. ieri) am vizitat Copoul. Oamenii sunt ospitalieri, frumosi, mai ales fetele. Deocamdatã nu am gustat din mâncarea traditional româneascã, însã mai este timp. Vrem sã încercãm sarmalele pentru cã toatã lumea le laudã. Cu sigurantã vom mai reveni la Vaslui, dacã vom mai fi invitati, pentru cã ne place foarte mult. Vom pleca de aici cu o experientã unicã. Am avut ocazia sã cunoastem alte culturi, sã învãtãm dansurile traditionale ale altor popoare, si asta cred cã e principalul câstig al acestui festival: faptul cã mai multe popoare se împrietenesc prin dans”, a mai adãugat acesta. Ansamblul ”Araks” din Armenia a performat în prima zi de festival si urmeazã sã mai performeze mâine, la Pãdureni, dar si sâmbãtã, la Negresti. Repertoriul acestuia include peste 30 de dansuri populare armenesti si câteva dansuri caucaziene, precum si compozitii vocale armene. Sunt folosite instrumente muzicale traditionale armenesti: “duduk”- instrument de suflat, “dhol” – instrument de percutie, “shvi” – fluierul pãstorului, “zourna” – instrument de suflat. Orchestra cuprinde, de asemenea, clarinetul si saxofonul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.