spot_img
22.4 C
Vaslui
26-iun.-2024
spot_img

Vãlenarii, spaima vasluienilor, si cuibul lor nocturn

- Advertisement -

TEROARE…Zona din fata Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui este ”Mecca” vãlenarilor si muntenarilor, care au îngrozit prin actele lor de violentã cetãtenii Vasluiului. Acolo, în fiecare searã sunt parcate zeci de masini conduse de tinerii care vin din comunele din apropierea municipiului Vaslui, “obiectivele turistice” vizitate si apreciate fiind cele douã magazine din fata unitãtii sanitare, unul cu program prelungit, iar celãlalt cu program non-stop. Desi nu ar trebui sã comercializeze bãuturi alcoolice dupã ora 22.00, mai multi cetãteni ne-au semnalat cã alcoolul este produsul cel mai bine vândut pe timp de noapte la magazinul deschis 24/24. La exasperare a ajuns si primarul Vasile Pavãl, care a declarat cã tinerii lasã în urma lor mizerie, dar si cã a cerut politiei locale sã facã verificãri cu privire la vânzarea alcoolului la magazinul din fata spitalului. Este îngrijorat din cauza conflictelor iscate de cetãtenii care provin din localitãtile cu pricina. De asemenea, muncitorii care curãtã strãzile s-au plâns cã zonele în care se aciueazã acesti tineri aratã dezolant dimineatã, cãci lasã saci de gunoaie în urma lor. Dar nu asta este cea mai mare problemã, ci cã, de multe ori, ametiti de aburii lui Bachus (sau nu), sãtenii actioneazã de parcã ar trãi în Vestul Sãlbatic, iar victime le cad vasluienii. Unul dintre cele mai recente cazuri este al lui Lucian Marchidan, bãtut de un tânãr din Vãleni, în vârstã de 19 ani. Dupã mãcel, ghiciti unde i-a zis agresorul taximetristului sã îl ducã? Exact, în fata la SJU Vaslui, punctul zero de întâlnire al vãlenarilor si muntenarilor. Bineînteles, nu toti oamenii din comunele amintite, Vãleni si Muntenii de Sus, se potrivesc profilului, în comunitãtile respective trãiesc si oameni de ispravã, care îsi vãd de treabã, însã, din pãcate, faptele ne aratã cã sunt destul de multe uscãturi care se încãpãtâneazã sã-si facã de rusine consãtenii.

Nu este sãptãmânã în care tinerii din satele din apropierea Vasluiului, dar cu precãdere cei din Vãleni, sã nu provoace mãcar un scandal în cluburile pe care le frecventeazã sau în plinã stradã, de multe ori motivele fiind din cele mai banale. Victime le cad în general tineri vasluieni care, de multe ori, se trezesc în conflicte pe care nu le provoacã si nu le doresc, nu putine fiind cazurile în care acestia au ajuns bãtuti în camera de gardã, în stare gravã la spitale din alte judete, apoi la politie, cu plângerile în mânã si însotiti de avocati. Sãtenii îsi dau întâlnire în fatã la SJU Vaslui, atrasi mai ales de magazinul non-stop situat peste stradã de unitatea medicalã. Zeci de masini stationeazã în zona respectivã în fiecare noapte, iar alcoolul se regãseste printre bãuturile consumate. Culmea, de multe ori este prezentã si politia localã, care ar trebui sã îi amendeze pe cei care consumã alcool, dar si sã sanctioneze patronul care nu respectã legea. Tinerii fie sunt abili si îsi ascund sticlele, ca oamenii legii sã nu le vadã, fie acestia din urmã aleg sã închidã ochii, ca sã nu se punã rãu cu vãlenarii. A doua zi dimineatã, de suferit au muncitorii care curãtã strãzile si care s-au plâns cã strâng saci de gunoaie din parcãrile din zona Spitalului Judetean. Cea mai mare problemã este însã cã multi dintre clientii magazinului se dovedesc a fi scandalagii, mai multe incidente au fost raportate de-a lungul timpului în zonã.

Primarul Vasile Pavãl, îngrijorat din cauza bãtãilor

Un ultim caz, al tânãrului Lucian Marchidan, demonstreazã cã magazinul a devenit loc de pelerinaj, din moment ce, dupã “corectia” pe care i-a aplicat-o lui Marchidan, Gabriel Vizitiu, agresorul, a cerut taximetristului sã îl ducã în fatã la spital, punctul zero de întâlnire al bãietilor care vin din comunele din vecinãtatea Vasluiului. Primarul Vasile Pavãl recunoaste cã este o problemã si s-a declarat îngrijorat de situatie si de faptul cã toate aceste evenimente extreme sunt produse de oameni din Munteni si Vãleni. Edilul a cerut politiei un raport cu privire la ce s-a întâmplat cu Lucian Marchidan si, în acelasi timp, a dispus politiei locale sã urmãreascã dacã se vând bãuturi alcoolice dupã ora limitã la magazinul deschis non-stop.

Interzis la alcool dupã ora 22.00

“Chioscul de peste stradã are program non-stop, dar comercializarea bãuturilor alcoolice dupã ora 22.00 este interzisã. Vor fi monitorizati, iar dacã nu respectã legea vor fi sanctionati”, a declarat Elena Ciudin, sefã la Serviciul Urbanism – Primãria Vaslui.

În 2015, bãtaie ca la Plevna în magazinul non-stop

Pentru a întelege cât de gravã este situatie, vã readucem în prim-plan un caz violent prezentat de cotidianul Vremea Nouã în 2015, care îi are ca protagonisti pe câtiva tineri din Vãleni si Munteni. O bãtaie ca-n filme a pornit, în urmã cu aproximativ doi ani, în magazinul situat în fata Spitalului Judetean. În conflict au fost implicati trei tineri din Munteni si doi din Vãleni. Fãrã un motiv anume, acestia l-au luat la palme pe un tânãr care intrase în magazin sã-si facã niste cumpãrãturi. Acesta a iesit afarã din magazin si a sunat un prieten. Prietenul a sosit la locul incidentului, însotit de mama lui si de încã un bãrbat. Între cele douã grupuri a izbucnit o ceartã care e degenerat într-o bãtaie generalã. “Nu am vãzut în viata mea asa ceva. Zburau navete cu sticle prin aer, marfa din magazin era aruncatã pe jos si cãlcatã în picioare. Cei din Vãleni si Munteni aveau ceva de împãrtit cu cel de-al doilea tânãr, care venise însotit. Pe el l-au lovit cel mai tare. L-au încoltit în interiorul magazinului si l-au bãtut bine. Se auzea de pe trotuarul de vis-a vis cum îl loveau. De lovituri nu a scãpat nici femeia care am înteles cã ar fi fost mama acestuia. A fost si ea pusã la pãmânt si lovitã cu bestialitate”, a povestit un martor la bãtaie. Tânãrul care a fost bãtut cel mai tare de bãtãusii din Vãleni si Munteni a fost internat, a doua zi, într-un spital din Iasi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.