spot_img
22.4 C
Vaslui
26-iun.-2024
spot_img

Festivalul “Hora din strãbuni”, spectacol de culoare si frumos (foto)

- Advertisement -

START… Muzicã, dans si voie bunã, ieri, în centrul orasului Vaslui, la cea de-a V-a editie a Festivalului Folcloric International “Hora din Strãbuni”. Peste 300 de vasluieni au luat parte la spectacolul de cântece si dansuri traditionale, oferit de ansamblurile din România si alte colturi ale lumii. Armeni, columbieni, georgieni, muntenegreni, peruani, sârbi, spanioli, turci si vietnamezi, cu totii si-au prezentat costumele traditionale si s-au strâns cu românii în horã. Vestimentatia exoticã a invitatilor internationali a atras atentia vasluienilor, multi dintre ei imortalizând momentul prin fotografii si filmulete.

Programatã pentru ora 18:00, parada ansamblurilor folclorice a început cu jumãtate de orã mai devreme, adicã la ora 17:30, astfel cã oricine s-a îndreptat spre locul de plecare cu câteva minute înainte de ora stiutã, nu a mai avut ce vedea. La 18:00, toate formatiile erau deja în Centrul Civic. Sarcina deschiderii festivalului a revenit primarului Vasile Pavãl: “este o onoare pentru mine sã fiu astãzi aici, împreunã cu dumneavoastrã, vasluieni si invitati deopotrivã. Vã spunem <<bine ati venit>> în minunatul nostru oras. Fiti convinsi cã vom fi gazde bune, cã vã vom oferi tot ce este mai frumos. Dragi vasluieni, sã fim asa cum stim sã fim în fiecare azi: oameni ospitalieri si civilizati. Cu aceste câteva cuvinte, declar deschise manifestãrile celor cinci zile de festivitãti. Sã dea Dumnezeu sã fim sãnãtosi si sã ne bucurãm cu totii de acest regal folcloric”.

Nea Mãrin: “vasluienii sunt un public extraordinar”

Prezent la deschiderea festivalului a fost si Marin Barbu, sau Nea Mãrin – cum este cunoscut de publicul larg, presedintele CIOFF România. “Am venit cu mare drag pentru cã aici am vãzut un public extraordinar. Acum doi ani am avut ocazia sã fiu prezent la toate spectacolele. Am umblat prin orasul dumneavoastrã foarte mult, cred cã am fãcut mii de fotografii, nu am refuzat pe nimeni. Mi-e drag cã sunt aici, sunt mândru cã sunt român si mai mândru sunt pentru cã elevul meu, Virginel Solomon, va participa cu un mic spectacol. Stiu cã el poate sã facã mult mai multe lucruri, am încredere în el. Vã multumesc pentru invitatie si vã spun cu mâna pe inimã cã m-as bucura ca în România sã existe mai multe festivaluri organizate la fel de bine ca acesta”, a declarat Nea Mãrin. Dupã prezentarea fiecãrui ansamblu, din tarã sau din strãinãtate, spectacolul a continuat în Teatrul de Varã, acolo unde au performat formatiile “Rapsodia Vasluiului”, “Hora Vasluiului”, “Obârsii negrestene”, “Pãduretul” – Osesti, “Codrenii” – Târzii, “Araks” – Armenia, “Volodja” – Muntenegru si “AU CO” – Vietnam. Azi, festivalul va continua cu alte douã spectacole, unul în Parcul Copou, în cadrul unui atelier de dans, iar celãlalt, în Teatrul de Varã. Vor evolua formatiile “Solestenii”, “Todiresteanca”, “Joc” – Clubul Pensionarilor Vaslui, “Rãzesii”, “Maramuresul”, “Zora” – Serbia, “El Candil” – Spania.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.