spot_img
22.4 C
Vaslui
26-iun.-2024
spot_img

Zi importantă în CALENDARUL TRADIŢIONAL românesc. Ai grijă ce faci azi!

- Advertisement -

Ziua ursului se sărbătoreşte pe 1 şi 2 august. Ziua de 2 august și se ține să nu facă urșii și lupii pagube; nu se lucrează cânepa, în timp ce 13 august se sărbătorește pentru ca ursul să nu omoare animalele.

Data de 2 august are o importanță aparte în tradiția populară. Este Ziua Ursului, așa că nu se fac treburi gospodăreşti, nu se merge la scăldat, ca să nu se abată stricăciuni asupra casei, stupilor şi vitelor, provocate de urşi.

Ziua Ursului cere respect

În mitologia românească, ursul este atât un animal de temut, cât și un zeu important. Și asta pentru că era păgubos, stricăcios, dând iama în turme, în culturile de porumb și în stupii cu miere. De aceea, oamenii i-au dedicat, de-a lungul vremii, mai multe sărbători, pentru a-l îmbuna: Martinii de toamnă sau Împuiatul Urșilor (1 august), Martinii de iarnă (1-3 februarie), Ziua Ursului (2 august), Sâmbăta Ursului, cu o săptămână înaintea Moşilor de Florii.

Oamenii mai cred că ursul vindecă boli ale copiilor. Tot azi, de Ziua Ursului, e ultima zi când se mai ia miere, apoi se taie fagurii și se curăță stupii, scrie libertateapentrufemei.ro. Nu se fac treburi gospodărești, căci poți avea de-a face cu răzbunarea ursului. Nu ai voie să te scalzi în râu. Se spune că, jupuit de blană, trupul ursului seamănă cu al omului şi că nu e bine să-i mănânci carnea.

sursa: https://www.realitatea.net/zi-importanta-in-calendarul-traditional-romanesc-ai-grija-ce-faci-azi_2089680.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.