Procesul de asigurare a manualelor şcolare pentru clasele I-IV, prin retipăriri, a fost finalizat în 36 de judeţe, iar până la sfârşitul acestei săptămâni completarea stocurilor de manuale pentru elevii din ciclul primar se va încheia şi în celelalte judeţe, iar pentru manualele de liceu în majoritatea judeţelor rata de livrare este de 97%, susţine Ministerul Educaţiei. În privinţa manualelor de clasa a V-a, licitaţia organizată de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare este în faza soluţionării contestaţiilor formulate de edituri, fiind contestate 18 din cele 25 de loturi de manuale.
„În data de 1 august 2017, procesul de asigurare a manualelor școlare pentru clasele I-IV, în anul şcolar 2017-2018, prin retipăriri, a fost finalizat în 36 de județe. Până la sfârșitul acestei săptămâni, completarea stocurilor de manuale pentru elevii din ciclul primar se va încheia și în județele aflate în acest moment la un nivel de 95%”, a anunţat Ministerul Educaţiei, într-un comunicat de presă.
De asemenea, pentru clasele VI-XII, inspectoratele școlare județene au încheiat contracte de retipărire cu editurile care dețin titlurile solicitate de școli, iar livrarea către depozitele de carte școlară din județe este în desfășurare. În majoritatea județelor, rata de livrare este de aproximativ 97%. În perioada imediat următoare, editurile vor furniza și celelalte pachete de manuale școlare, astfel încât la începutul noului an școlar elevii din clasele I-IV și VI-XII vor avea manualele necesare derulării în condiții normale a activității instructiv-educative.
Referitor la asigurarea manualelor școlare pentru clasa a V-a, Ministerul Educaţiei precizează că licitația organizată de Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) este în faza soluționării contestațiilor formulate de edituri. Din cele 25 de loturi de manuale ofertate, au fost contestate 18. Pentru șapte discipline nu au fost depuse contestații, prin urmare au fost semnate acordurile-cadru cu editurile câștigătoare, urmând ca în perioada 7-11 august, unitățile de învățământ să își exprime opțiunile în raport cu titlurile ce vor fi contractate.
Conform ordinului de ministru nr. 3.590/5.04.2016 care aprobă planul-cadru pentru învățământul gimnazial, pentru clasa a V-a sunt prevăzute următoarele discipline în trunchiul comun (TC): limba și literatura română, limbă modernă 1, limbă modernă 2, matematică, biologie, educație socială, istorie, geografie, religie, educație plastică, educație muzicală, educație fizică și sport, educație tehnologică și aplicații practice, informatică & TIC, consiliere și dezvoltare personală. Potrivit art. 64, alin. 9 din Legea educației naționale nr.1/2011, „elevii și profesorii din învățământul de stat și din învățământul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiază de manuale școlare gratuite, atât pentru învățământul în limba românã, cât și pentru cel în limbile minorităților naționale”.