spot_img
22.4 C
Vaslui
26-iun.-2024
spot_img

Angajatii Penitenciarului Vaslui intrã în grevã, nemultumiti de conditiile de muncã

- Advertisement -

NEMULTUMIRI… Angajatii Penitenciarului Vaslui se alãturã protestelor anuntate de Administratia Nationalã a Penitenciarelor. Acestia sunt nemultumiti de conditiile de muncã, dând vina pe Guvern pentru cã „adoptã legi care restrâng drepturi salariale si scade pensii”. Sindicalistii cer demisia ministrului Justitiei, Tudorel Toader, atrãgând atentia cã „dacã autoritãtile nu vor reactiona pozitiv, actiunile de protest se vor muta la sediul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Ministerului Justitiei si Guvernului României, pânã când aceste institutii îsi vor respecta obligatiile legale si cele prevãzute în acordurile colective”.

Redãm în rândurile urmãtoare comunicatul de presã transmis de Maricel Tãbãcaru, presedintele Sindicatului MEGAS Vaslui. „Sindicatul MEGAS din Penitenciarul Vaslui cere demisia ministrului Justitiei, Tudorel Toader, pentru situatia privind deficitul de personal, simtindu-se abandonati. Conform statisticilor privind raportul dintre numãrul de cadre si detinuti Penitenciarul Vaslui este situat în coada clasamentului, personalul este dezamãgit de modul în care sunt tratati de cãtre ministrul Justitiei si de cãtre conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor. În consecintã vor fi declansate proteste pe duratã nedeterminatã în toate unitãtile subordonate Administratiei Nationale a Penitenciarelor ca reactie la lipsa de interes a Guvernului în ceea ce priveste rezolvarea problemelor din penitenciare. Având în vedere cã prioritãtile politice legate de gratieri si beneficii pentru detinuti au fost în bunã mãsura realizate, considerãm cã este momentul ca Guvernul si Ministerul Justitiei sã lucreze si în interesul realizãrii actului de justitie. Într-o primã etapã angajatii din penitenciar au adus la cunostintã conducerii penitenciarului refuzul de a efectua ore suplimentare si alte atributii decât cele specifice functiilor ocupate. Cel mai probabil, asa cum s-a întâmplat de altfel si anul trecut când un alt Guvern nu si-a respectat promisiunile, activitãtile din penitenciare vor fi treptat blocate”.

1 angajat din 6 a pãrãsit sistemul penitenciar în ultimii 2 ani

„La fiecare penitenciar vor fi organizate pichetãri si fiecare angajat va actiona în justitie, în fata instantelor nationale si internationale de jurisdictie a muncii, Guvernul României, pentru obligarea acestuia la aplicarea unor mãsuri concrete privind asigurarea unor conditii de muncã decente. Protestele angajatilor din penitenciare sunt motivate de faptul cã Guvernul României refuza sã facã investitii pentru îmbunãtãtirea conditiilor de muncã, blocheazã concursurile de ocupare a functiilor vacante, întârzie nepermis aplicarea unor mãsuri de protectie a angajatilor si adoptã legi care restrâng drepturi salariale si scad pensii. Concret, bugetul ANP a fost redus cu 127 de milioane de lei, alte 57 de milioane urmeazã a fi tãiate la proxima rectificare. Sunt aproape 8.000 de functii vacante în sistemul penitenciar si se înregistreazã peste 700.000 de ore suplimentare. 1 angajat din 6 a pãrãsit sistemul penitenciar în ultimii 2 ani, iar Guvernul a blocat angajãrile. Conditiile din penitenciare sunt la fel de improprii pentru personal pe cât sunt pentru detinuti, iar Parlamentul, la propunerea Guvernului, a recunoscut prin lege aceastã situatie de fapt. Diferenta fiind cã personalul din penitenciare lucreazã în medie 23 de ani în aceste conditii improprii, în vreme ce detinutii executã în medie cate 4 ani de pedeapsã. În plus, ofiterii si agentii de penitenciare gestioneazã mii de incidente grave (agresiuni între detinuti si la adresa personalului, încãierãri, violuri, distrugeri, revolte, samd) cauzate de lipsa de personal, a dotãrilor necorespunzãtoare si a precaritãtii amenajãrilor de sigurantã, pentru care Guvernul României refuzã sã aloce fonduri. În schimb, dupã ce a promis prin Ministerul Justitiei cã va investi 61 de milioane de lei în 2017 pentru îmbunãtãtirea conditiilor de lucru din penitenciare si nu a fãcut-o, Guvernul României se gândeste sã micsoreze pensiile de serviciu pentru angajatii din penitenciare. Aceasta este situatia angajatilor din penitenciare si pentru aceste motive protestãm, chiar dacã rãmânem deschisi dialogului si sperãm în continuare cã autoritãtile vor întelege în cele din urma necesitatea abordãrii cu seriozitate a problemelor din penitenciare”, se aratã în comunicatul de presã transmis de Maricel Tãbãcaru, presedintele Sindicatului MEGAS Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.