Mulți dintre castanii de pe străzile orașului Focșani au fost afectați de larva minieră numită ”Cameraria Ohridella” u specialiștii mai spun că una dintre cauze ar fi și canicula u trunchiurile castanilor ar trebui să aibe la bază sisteme de irigații și cât mai mult pământ în jur, nu asfalt
Pe bulevardele focșănene se pot observa castani cu frunze ruginii. Nu, nu a venit toamna, ci s-au îmbolnăvit. Spre deosebire de castanii din vestul țării, castanii din Focșani nu sunt comestibili, ci ornamentali, însă asta nu înseamnă că nu se pot îmbolnăvi. Posibil ca această îmbolnăvire să se datoreze și faptului că îngrijirea spațiilor verzi și a arborilor nu este făcută de specialiști și nu li s-a mai aplicat de multă vreme tratamente specifice, chiar și aeriene.
Castanii orașului vor muri dacă nu se iau imediat măsuri. La toate unitățile fitosanitare există o substanță specială doar pentru tratamentul castanilor ornamentali, însă cine să facă tratamentul? Mulți dintre castanii de pe străzile orașului Focșani au fost afectați de larva minieră numită ”Cameraria Ohridella”. Potrivit specialiștilor din alte județe cu castani, această boală este una cu vechime.”Extrem de rezistentă, larva dăunătorului mănâncă ţesuturile din frunzele castanilor, aşa că acestea se usucă şi se desprind de crengi înainte ca fructele castanilor să se coacă. Cameraria îşi lasă ouăle în scoarţa copacilor sau pe frunzele căzute toamna la sol. În anii ploioşi le mai curăţă ploaia, dar în cei secetoşi ouăle supravieţuiesc fără probleme. După ce ies din ouă, larvele se duc spre frunzele castanilor, pe care le nimicesc încet şi sigur. Aceste larve nu pot fi văzute cu ochiul liber, ci doar la microscop, dar frunzele atacate pot fi recunoscute, semănând cu nişte mici «virgule maro», a explicat inginerul Virgil Iţu, un specialist bihorean care a studiat această boală la castanii din Oradea, foarte des afectați.