EFORTURI… Tãiat timp de mai multi ani de la investitii consistente în infrastructurã, Vasluiul s-a trezit, dintr-o datã, cu aproape 900 de milioane de lei pentru proiectele comunitãtilor locale, prin programul national de dezvoltare localã, faza a II-a. Totul ar fi frumos si de invidiat, în raport cu alte judete, dacã nu ar fi apãrut si o serie de probleme greu de rezolvat. Primarii din Vaslui sunt nevoiti sã alerge dupã firme de topografie, dupã specialisti în cadastru si geodezie, pentru cã, desi banii au fost aprobati în Guvern, nu existã proiectele tehnice pentru lucrãrile aprobate. Urmeazã o altã nebunie, gãsirea unor firme de constructii, anul viitor, care sã facã lucrãri de calitate, ceea ce va fi o altã bãtaie de cap pentru edili. „Este foarte bine, am primit multi bani, cu care vom face investitii în comunitãtile noastre. Bãtãlia este, acum, pentru a termina cât mai repede proiectele tehnice la lucrãrile aprobate în hotãrârea de guvern”, spune Neculai Moraru, primarul comunei Fãlciu, presedintele Asociatiei Comunelor din România, filiala Vaslui. Prin PNDL II, judetele Suceava, Caras-Severin, Vaslui si Teleorman au beneficiat de cele mai mari sume, respectiv 928,5 milioane de lei, 883,2 milioane de lei, 882,2 milioane de lei si 875,8 milioane de lei. La polul opus se aflã Harghita (516,3 milioane de lei), Covasna (392,2 milioane de lei), Ilfov (374,6 milioane de lei) si Bucuresti (166,2 milioane de lei).
Sunt peste 880 de milioane de lei care vor trebui cheltuite pânã în 2020, pe proiectele de investitii ale celor 86 de primãrii din judetul Vaslui. Multi dintre primarii actuali sunt constienti cã vor trebui sã se miste repede, pentru cã implementarea acestor proiecte le poate aduce un nou mandat în fruntea primãriilor. peste trei ani. Cele aproape 200 de milioane de euro par a fi o trambulinã pentru acest judet sãrac si sãrãcit de toate guvernãrile de dupã 1989, însã abia acum au apãrut problemele. Multi primari din Vaslui au depus solicitãri la Ministerul Dezvoltãrii Regionale, în primãvarã, atunci când se centralizau nevoile localicãtilor, fãrã a avea proiecte tehnice în spate pentru lucrãrile solicitate. „Toti primarii am depus la minister un deviz general pentru lucrãrile considerate importante pentru comunitãtile noastre. Pe baza acestor devize, fiecare primãrie a primit o sumã de bani, functie de importanta proiectelor supuse aprobãrii la finantare. Acum, dupã ce s-au aprobat proiectele prin PNDL II si sumele pentru fiecare lucrare în parte, totii primarii au intrat în prizã si cautã specialisti pentru proiectele tehnice, care trebuie terminate în maxim douã-trei luni. Este mare nevoie de topometristi, de specialisti geo, toatã lumea se miscã rapid, trebuie ca pânã în toamnã sã avem proiectele tehnice finalizate, iar prin decembrie sã demarãm licitatiile pentru executie. Urmeazã o explozie de licitatii pe SEAP, pentru toate aceste proiecte”, anuntã presedintele Asociatiei Comunelor din România, filiala Vaslui. La Fãlciu, comuna condusã de primarul Moraru, de exemplu, s-a aprobat constructia unui dispensar si a douã scoli, pentru care s-au alocat 6,8 milioane lei. Dar, atentie!, banii nu sunt în contul primãriilor, odatã ce au fost aprobati de Ministerul Dezvoltãrii Regionale, asa cum s-ar crede. Fiecare primar din judetul Vaslui va obtine sumele aprobate abia dupã ce se trece de faza proiectelor tehnice si de licitatiile de executie, adicã abia atunci când se trece efectiv la treabã. Multi proiectanti vor lucra pe caiet, cum se spune, adicã îsi vor lua banii în momentul în care încep lucrãrile pentru care au fãcut studiile tehnice si proiectele aferente. Din decembrie, urmeazã un nou moment dificil pentru primari: gãsirea unor constructori, care sã termine lucrãrile în termen. Dar, de unde vor apãrea acei constructori miraculosi, care sã preia puhoiul de lucrãri publice si sã le termine la timp, stiut fiind cã firmele din judetul Vaslui abia fac fatã la ceea ce au în lucru acum? Întrebãri la care fiecare din cei 81 de primari de comune, în mod special, vor trebui sã gãseascã un rãspuns, în urmãtoarele sase luni de zile.
Un primar multumeste public pentru proiectele aprobate de Sevil Shhaideh
Pe malul Prutului, primarul de Drânceni a lansat multumiri publice parlamentarilor si sefului CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, pentru proiectele la care a primit aprobare prin PNDL II. „Multumesc tuturor senatorilor, deputatilor din judetul Vaslui si în special presedintelui Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, pentru obtinerea finantãrilor urmãtoarelor obiective prin programul PNDL 2007-2020: Alimentare cu apã în localitãtile Ghermãnesti si Râsesti, comuna Drânceni, judetul Vaslui, cu valoare alocatã din bugetul de stat de 911.535 lei; Reparatii si modernizare Grãdinita cu program normal, din sat Ghermãnesti, comuna Drânceni, judetul Vaslui, cu valoarea alocatã din bugetul de stat de 1.002.533 lei; Reparatii si modernizare Scoala Primarã, din sat Drânceni, comuna Drânceni, judetul Vaslui, cu valoarea alocatã din bugetul de stat de 701.110 lei; Modernizare drumuri locale în comuna Drânceni, judetul Vaslui, cu valoarea alocatã din bugetul de stat de 5.355.556 lei. Membrilor colectivului Primãriei Drânceni le urez succes si putere de muncã în implementarea proiectelor!”, scrie, pe Facebook, primarul de la Drânceni.