OASPETI…O delegatie de 60 de apicultori din Slovacia va vizita, vineri si sâmbãtã, judetul Vaslui, pentru un schimb de experientã cu prisãcarii locali. Oaspetii au fost încântati de calitatea mierii de pe meleagurile noastre, iar acum vor încerca sã afle secretul din spatele “aurului lichid” produs în judetul nostru. “Prima datã vor vizita un apicultor care practicã apicultura traditionalã, apoi le vom arãta tehnologia noastrã. Anul viitor le vom întoarce vizita, pentru un schimb de experientã. Apicultorii vasluieni sunt oameni muncitori, cãrora le place munca, iar astfel de vizite si proiecte vin în ajutorul lor”, ne-a declarat Sorin Popovici, presedintele Asociatiei Apicole Negresti.
Mierea vasluianã este pe gustul strãinilor. Anual, mii de kilograme de miere produsã pe meleagurile noastre ajung în tãri din vestul Europei. Produsul a fost exportat, în ultimii ani, pe pietele din Franta, Germania, Italia si Olanda. Mai nou, aurul nostru lichid a pãtruns si pe piata slovacã, asta datoritã si lui Sorin Popovici, presedintele Asociatiei Apicole Negresti. “Am un fiu care lucreazã în Slovacia, la o livadã. Când a venit acasã mi-a cerut câteva borcãnele de miere, sã le ofere cadouri. Unul dintre cei mai mari apicultori din Slovacia este si tehnician la livada respectivã. Asa a ajuns ca mierea noastrã sã cucereascã acele meleaguri”, ne-a declarat acesta. Acum, slovacii vor veni sã ne viziteze, pentru a afla care este secretul mierii atât de bune. “Vineri si sâmbãtã, o delegatie formatã din aproximativ 60 de apicultori din toatã Slovacia va veni în judetul Vaslui, pentru un schimb de experientã. Acestia au dorit sã vadã si de unde culeg albinele aceastã miere. Vor veni sã vadã stupinele noastre, baza meliferã pe care o avem, sã se intereseze care sunt diferentele si care sunt apropierele dintre meseria de apicultor din România si cel din Slovacia. La anul urmeazã ca si noi sã mergem la ei”, a mai spus Sorin Popovici.
“Albina este cea care ne leagã”
Vizita slovacilor de la sfârsitul acestei sãptãmâni a fost posibilã cu ajutorul Fundatiei World Vision. “Aceastã fundatie a fost cea care a pus embrionul si sãmânta Asciatiei Apicole din Negresti. Prin aceastã asociatie au fost derulate foarte multe proiecte, si foarte multi apicultori au fost ajutati. Vineri, la ora 15:00, îi vom astepta pe oaspetii nostri la cãminul cultural din Dumesti. Sâmbãtã vom merge în vizitã la un apicultor care practicã apicultura traditionalã. Prietenii nostri din Slovacia vor sã vadã procesul traditional de obtinere a mierii. Apoi vom merge în vizitã si la câtiva apicultori unde tehnologia este mai avansatã. Apicultorii vasluieni sunt oameni muncitori, cãrora le place munca, iar astfel de vizite si proiecte vin în ajutorul lor”, a mai declarat presedintele Asociatiei Apicole Negresti. În prezent, aceastã asociatie numãrã 76 de membri si aproximativ 3500 de familiie de albine crotaliate.