spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

24 iulie – 153 ani de existentã pentru Politia de Frontierã

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE…Pe 24 iulie s-au împlinit 152 de ani de la înfiintarea Politiei de Frontierã în România. Pentru comemorarea acestei zile, politistii vasluieni si ieseni au organizat, timp de douã zile, diferite manifestãri dedicate acestei zile. Au fost întreceri sportive, încheiate într-un cadru festiv, dar si avansãri în grad înaintea îndeplinirii stagiului minim. Astfel, au fost avansati un ofiter si patru agenti de politie de frontierã, toti pentru merite exceptionale în atingerea unor obiective deosebite în activitate. La 24 Iulie 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna Decretul prin care se realiza unirea corpurilor grãniceresti “de dincoace si dincolo de Milcov”, moment ce a devenit reper istoric pentru institutie, însemnând recunoasterea identitãtii institutionale si, totodatã, piatra de temelie a Politiei de Frontierã de astãzi.

În perioada 17 – 24 iulie, atât la nivelul ITPF Iasi, cât si la structurile subordonate, au fost organizate diferite competitii sportive, la care au participat politisti de frontierã si reprezentanti ai institutiilor cu care lucrãtorii vamali coopereazã. Din aceste activitãti dedicate Zilei de 24 Iulie, nu puteau lipsi copiii – comorile de pret ale politistilor de frontierã. Astfel, pentru micuti, a fost organizat în ziua de 22 iulie, în Parcul Copou Iasi, Crosul Copiilor. Pentru cã ei sunt cei care aduc bucurii pãrintilor în fiecare secundã, a fost rândul politistilor de frontierã sã le aducã câte un zâmbet pe fatã. La finalul competitiei au fost prezentate exercitii demonstrative privind dresajul câinilor de serviciu, micutii fiind fascinati de prestatiile „politistilor patrupezi”. Suita activitãtilor organizate la nivelul structurilor Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontierã Iasi, cu prilejul sãrbãtoririi a 153 ani de la înfiintarea armei care veghezã la granita României, s-a încheiat cu activitãti festive. Evenimentele au debutat cu transmiterea mesajelor de felicitare adresate politistilor de frontierã si au continuat cu citirea ordinelor de avansare în gradul profesional urmãtor, înaintea îndeplinirii stagiului minim în grad, pentru 5 politisti de frontierã, 1 ofiter si 4 agenti, pentru merite exceptionale în atingerea unor obiective deosebite în activitate. De asemenea, pentru recunoasterea meritelor, au fost recompensati cu felicitãri si multumiri scrise 52 de politisti de frontierã. Totodatã, au fost înmânate 55 de diplome de merit politistilor de frontierã pentru îndeplinirea deosebitã a atributiilor de serviciu si comportamentul corespunzãtor în familie, societate si serviciu, precum si diplome aniversare pentru organizatiile profesionale si sindicale. În acelasi cadru festiv, cîstigãtorii competitiilor organizate cu prilejul Zilei de 24 Iulie au fost premiati, primind cupe, medalii si diplome.

Semnificatia Zilei Politiei de Frontierã Române

La 24 iulie 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna Decretul prin care se realiza unirea corpurilor grãniceresti “de dincoace si dincolo de Milcov”, moment ce a devenit reper istoric pentru institutie, însemnând recunoasterea identitãtii institutionale si, totodatã, piatra de temelie a Politiei de Frontierã de astãzi. Prin Ordonanta de Urgentã a Guvernului Romaniei nr. 104 / 2001 privind organizarea si functionarea Politiei de Frontierã Române, aceastã datã istoricã a fost desemnatã ca sãrbãtoare oficialã a Politiei de Frontierã Române, fiind momentul de recunoastere a identitãtii institutionale si, de asemenea, temelia organizatiei moderne de astãzi, care functioneazã la standarde europene. În cei 152 ani de existentã – si nu numai, deoarece apãrarea hotarelor tãrii a existat din cele mai vechi timpuri – Politia de Frontierã Românã a parcurs mai multe etape de transformare si perfectionare, în functie de caracterul perioadei istorice trãite, însã indiferent de forma de organizare sau denumire, misiunea a rãmas întotdeauna aceeasi, cea de strãjer al legalitãtii, ordinii si linistii la frontierã. În prezent, ca institutie specializatã a Ministerului Afacerilor Interne, Politia de Frontierã Românã are obligatia sã previnã si sã combatã stãrile de pericol la adresa României, determinate de migratia ilegalã si criminalitatea transfrontalierã si, de asemenea, sã apere viata, integritatea corporalã si libertatea persoanelor, proprietatea publicã si privatã, celelalte drepturi si interese legitime ale cetatenilor si comunitãtii, activitatea sa constituind serviciul public desfãsurat în interesul persoanei, al comunitãtii si în sprijinul institutiilor statului, exclusiv pe baza si prin aplicarea legii. Prin rezultatele obtinute, institutia Politiei de Frontierã Române continuã sã se afirme ca partener de încredere al statelor europene în lupta împotriva infractionalitãtii transfrontaliere, bucurându-se de respectul si aprecierea structurilor similare din alte tãri, iar profesionalismul politistilor de frontierã si deschiderea spre colaborare, manifestate permanent în raporturile cu celelalte structuri, au avut un aport esential la obtinerea acestor performante si crearea unei imagini pozitive a institutiei în exterior.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.